Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Христо Данов: В изпълкома на БФС има преплитане на интереси.

Не е редно шефът Боби Михайлов да взима заплата от БФС

Масивен плакет с автографите на националите от САЩ'94 виси над бюрото на Христо Данов. 13 години след "българското чудо" на световното бившият шеф на БФС продължава да живее с футбола. Офисът му на ул. "Княз Богориди" в Пловдив е пълен с трофеи. Рафтовете пък са отрупани със снимки от мачовете в Америка. Данов сдаде поста на Иван Славков на конгрес, свикан през 1995 година. Бяхме много сигурни, че ще го спечелим, но не стана, казва банкерът. Според него сам си е виновен, че подценил ситуацията. Батето успял да "хване" всички регионални шефове на БФС и така овладял ситуацията. "А" и "Б" групите не могат да извадят повече от 30-40 гласа, докато само от един регион може да се привлекат 70-80 гласа, прави равносметка той. От няколко години Христо Данов е президент на ФК Баня, който играе в "А" областна група. Единият от близнаците му - Георги играе в мъжкия отбор на Локомотив (Пд). Като бивш шеф на БФС Данов коментира новия изпълком и ситуацията след последния конгрес.
- Г-н Данов, има ли бъдеще родният футбол с новия състав на изпълкома на БФС?
- С Боби Михайлов често се виждаме, аз му казвам къде греши. Усвоил е много от методите ми, но има неща, с които не съм съгласен. Въпреки това чувствам удоволетворение, че моите момчета, които направиха пробива през 1994-а, сега управляват. Честно казано, не виждам алтернатива.
- Боби по-добре ли управлява от Славков?
- По времето на Батето пак Боби движеше нещата. Славков други неща го вълнуваха.
- Какви?
- Имахме няколко срещи с него преди конгреса през 1995 г.. Той ми предлагаше: "Стани вицепрезидент, ти ще управляваш. На мене ми трябва чадър, че ме разсипаха от дела, арести". Аз му казах, че ако се съглася, означава да предам всички хора, които ме подкрепяха тогава. Даже при първото гласуване той дръпна само с 16 гласа. На балотажа вдигна повече - 60-70 гласа разлика. Преди двата тура идва при мен Венци Стефанов и: "Откажи се, ще те вкараме в изпълкома". Аз обаче играх. И загубих. Но оттогава националите нямат една сериозна проява. Казвал съм го много пъти - ние обърнахме невероятно внимание на отбора и от там дойдоха успехите.
- Какво значи внимание? База, премиии, нещо друго?
- По цял свят основен приоритет на футболния съюз е националната гарнитура. А тук се занимават с вътрешното първенство. Аз и на Боби съм му го казвал - дайте го на професионалната лига. Това й е работата. По мое време членове на изпълкома бяха банкери, бизнесмени - Емо Кюлев, Георги Найденов, лека им пръст. Нашата работа беше да развиваме националния отбор - с пари, влияние.
- И сега има влиятелни бизнесмени.
- Но те са президенти на футболни клубове. А това е преплитане на интереси. Аз когато оглавих БФС, не само се оттеглих като президент на Ботев, но и излязох от управителното тяло на клуба. И тогава никога не съм си позволявал да притискам някого да лобира за Ботев. Защото смятам, че не е редно.
- Какво предлагате?
- Няма да има толкова голям интерес към изпълкома, ако всички права се делегират на професионалната лига. Дайте я на Вальо Михов, той да я администрира. Признавам му на Боби, че успя да вкара наши хора в комисиите в УЕФА, ФИФА, поддържа добри взаимоотношения и с двете централи. Но не е достатъчно. Смятам, че не е редно президентът на БФС да се занимава с наряди на този и онзи рефер. И журналистите да го питат свирил ли е еди-кой си правилно. Делегирай правата и се захвани здраво с националния отбор - спонсори, подготовка, лобиране. В крайна сметка това ще доведе до по-добро представяне. От вътрешния шампионат му идват на Боби проблемите -уговорени мачове, разследвания, арестуваха един, втори. Не знам помните ли, но по наше време извадихме отбор (Янтра) от групата. А сега виж какво става. И друго, за мен не е редно шефът на БФС да взема заплата. Навсякъде по света тези длъжности са на обществени начала и за престиж.
- Как намирахте спонсори? Вальо Михов се раздели навремето с шефския пост в БФС, защото не успя да намери пари за премии преди световното.
- Ние бяхме собственици на Агробизнесбанк. Оттам набавихме парите и раздадохме на националите по 50 хил. долара за победата на "Парк де Пренс". Това беше допълнителен бонус от нас, отделно си бяха договорените премии. Вальо беше обещал още 500-600 хил. лв. да се раздадат допълнително, но не успя да ги намери и си подаде оставката. Беше ходил и при Илия Павлов, опитал се да извърти нещата, че БФС няма пари да замине за САЩ. Което не беше вярно, имахме пари за всичко, но не и за непредвидени премии. Илия му казал, че пари за бонуси не дава, ако не стигат за заминаването за САЩ - да, но иначе - не. Даже направихме заседание на изпълкома и решихме, че още пари няма да даваме. Вальо пак отива при отбора и им обяснява: "Аз съм съгласен, ама брокерите не дават". Последва едно ултимативно писмо от играчите, подписал го беше и Димитър Пенев. За малко да го сменим, но нямаше кой да поеме отбора. Каних Христо Бонев, но той отказа. Направихме и друг жест, раздадохме им половината от всичките постъпления, около 7 млн. долара, за класирането на световното.
- Преди година заявихте в интервю, че френски национали са продали мача на "Парк де Пренс". Още ли го твърдите?
- Да, даже и в книга го описахме. Преди мача дойдоха двама англичани, искаха 300 хил. долара за победа на България. Срещу това били "организирали" две-три момчета от френския отбор и съдията. Предложението дойде доста преди мача, аз направо не вярвах. Защото едва ли някой би заложил двойка на тази среща, най-много хикс, едно. Имало е невероятно постъпления от печалби. На французите от два мача им трябваше 1 точка, за да се класират. Нито от Израел, нито от нас взеха. Това е истината.
- Звучи невероятно.
- Защо, те и сега го правят. Особено в нашето първенство, ето Ботев и Беласица още ги разследват.
- Не се ли страхувате да ги говорите тези работи?
- Това е обществена тайна. Вече не само във футбола, но и в тениса го правят.
- Докато бяхте шеф на БФС, предлагали ли са ви подкуп?
- Имаше нещо такова. Веднага след световното сменихме "Адидас" с "Пума", сключихме пет пъти по-добър договор. Тогава представител на "Адидас" беше Мишо Касабов. Идват и ми предлагат подаръци за 20 хил. долара. Викам им, ето договорите, ако ги изравните, ще подпиша. Примерно едните предлагаха 200 хил. на година, а другите 1 млн, отделно екипировките. Отказах.
- Станимир Стоилов добър избор ли е за треньор?
- Да, но трябва да му помагат. Да се види, че БФС е зад гърба му. И сега имаме хубави футболисти, но трябва дисциплина и добра организация. Ще ви дам един пример: В САЩ ние играехме с "Адидас", само Стоичков с "Кронос". И никой не може да го накара да обуе другите обувки. Хората ни казват, че ще ни съдят. Още на първото събиране извиках Ицо и му казвам: Ако не играеш с "Адидас", купувам ти с лични пари билет за България и си заминаваш. Нещата се оправиха веднага. И друго - Стоичков натискаше Пената да не взема Сираков. Говорих с треньора и го взехме. Ако не бях аз, Сираков нямаше да бъде в групата за САЩ.
- С какво се занимавате сега?
- Президент съм на ФК Баня, преди няколко години купих оранжериите в курорта. С проект по САПАРД за 8 млн. лв. изградих най-голямото тържище за зеленчуци в Южна България. Още не са ми изплатили 4 млн. субсидия. Но не съм само аз, поне 400-500 проекта не са изплатени от земеделското министерство. Иначе тържището е едно от най-модерните у нас, а оранжериите са 240 дка, може би най-големите в страната. В активния сезон вадим по 100 тона домати и краставици на ден.
- Как така от банкер станахте земеделски стопанин?
- След проблемите, които имах с банките, реших да се насоча към друг сектор. Слава богу, вече приключиха делата срещу мен. Въпреки че и до днес твърдя, че не ние сме виновни за фалита на Агробизнесбанк. Аз лично имах отпуснати 4 кредита и те бяха за стратегическия военно-промишлен комплекс. Тези предприятия имаха на 120% обезпечения, абсолютно бяхме спазили закона. От една страна, ни натискат да им даваме кредити, че не могат да си изплатят заплатите, а от друга, излезе Виденов и вика не връщайте заемите?! Може ли такова нещо? По времето на царя реално започнах земеделския бизнес. Купих с кредит от 4 млн. лв. оранжериите, после проучих САПАРД, условията бяха добри. И започнах да се съвземам.
- След толкова години семейството ви пак активно навлиза във футбола. Синът ви е в Локомотив. Кой го насочи?
- И двамата ми близнаци Антон и Георги се записаха да тренират в частния клуб Ботев 2002, после в Спартак (Пд). Но Георги се оказа по-упорит и наскоро подписа първия си професионален договор с Локо (Пд). Много му се играе от малък. Сутрин още не си е отворил очите и говори за тренировките. Гордея се, че стана голмайстор в първенството при юношите старша възраст. По времето на Ясен Петров го вземаха и в националния отбор до 18 години.
вестник "24 часа"


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    22 февруари 2009   15:24


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS