Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Ангел Ранчински :Дублираща спортна асоциация изтегли 60 000 лева, които ние трябва да възстановим

Ангел Ранчински :Дублираща спортна асоциация изтегли 60 000 лева, които ние трябва да възстановим Ангел Ранчински е студент в Нов български университет с първа специалност "Право" и втора "Психология". Завършил е спортното училище на "Левски" през 2002 г. Главен секретар на Националното представителство на студентските съвети от 1 януари 2010 г. Член е на инициативния комитет за спасяване на спортно-учебната база на НСА в Несебър и отговорник за студентския спорт към НПСС.

- Потърсихте ни, понеже от около година студентският спорт в България буксува, не се организират състезания, може ли накратко да ни обясните ситуацията?
- Асоциацията на университетските спортове „Академик” е органът в България, който организира състезанията на студентите в състезателните дисциплини. От средата на миналата година няма финансиране на АУС "Академик" от Министерството на физическото възпитание, младежта и спорта поради факта, че има едни въображаеми задължения, за които министерството казва „Сложете ги в новия проект за бюджет, за да може да ги възстановите”. Тези пари са изразходвани в края на 2005-началото на 2006 г., когато е имало двувластие и това е същността на проблема. Някакви хора са се опитали да създадат някаква друга асоциация, наречена Българска асоциация за университетски спорт (БАУС), която евентуално да замести титулярната организация и да й изземе функциите и лицензията. В асоциацията може да членуват само юридически лица и спортни клубове, които се сдружават. Въпросните хора, които са искали да направят нова асоциация, са били делегирани от ректорските ръководства на университети, които нямат собствена правосубектност и не могат да учредяват асоциация, т.е. това е всичко друго, но не и асоциация.
- Което означава, че асоциацията е нелегална?
- Абсолютно, че не е създадена по Закона за физическото възпитание и спорта и не може да придобива тази лицензия, която има АУС „Академик”. Това е доста лошо за студентския спорт, защото в АУС участват над 1000 студенти в представителните отбори на университетите, които вече от една година нямат състезания. Имаме много запитвания в националната организация от студенти защо няма състезания и каква е причината. Ние решихме да поискаме с писмо до сегашния председател на АУС да разберем каква е причината да няма финансиране. След това ни предоставиха документи, които ясно доказват, че в някакъв период е имало друга организация, която е изтеглила някакви пари, изхарчила ги е и след това не ги е отчела. Впоследствие парите се искат от АУС.
- Каква е сумата, която другата организация е изтеглила?
- Сумата е над 60 000 лв.
- Т.е. една нелегална организация тегли сума от държавата и след това държавата иска тази сума да се възстанови от легалната организация, за да продължава финансирането на тази организация и да има студентски спорт?
- Не съвсем, на две части. 35 000 лв. са изтеглени под формата на финансиране на организацията. Единия път 15 000 лв., другия път 20 000 лв. За първите 15 000 лв. има някакви отчетни документи, които са вероятно в спортното министерство. За останалите няма. След това има един договор, който е сключен от въпросната нова организация БАУС за наем на помещение на стойност над 7000 лв. Той е сключен с Националната спортна база. Откакто е подписан, до приключването не е плащано по договора и се твърди от Националната спортна база, че има влязло в сила решение на съда, което ги осъжда на почти 8000 лв. заедно с разноските по делото.
- Те осъждат легалната организация за наем, който трябва да плати нелегалната организация?
- Да, но този документ ние не сме го виждали. Поискали сме го по закона за достъп до обществена информация.
- Няма ли документи, които да докажат, че тази зала е била наета от нелегалната организация БАУС, а не от легалната АУС?
- Има договор за наем, на който липсват печати и на двете страни. В договора е записано, че той е между АУС и Националната спортна база, но без печат на асоциацията и без печат на Националната спортна база.
- Колко е годишната издръжка на АУС? Колко пари се превеждат от Министерството на спорта, тогавашната Държавна агенция за младежта и спорта?
- Тогава, доколкото съм запознат, е била преведена сумата от 90 000 лв., като всяка година се е покачвала в зависимост от условията.
- И кога спира издръжката?
- През юни 2009 г. Последният транш е бил през май или юни 2009 г.
- Уведомили ли сте Министерството на физическото възпитание, младежта и спорта за проблема?
- АУС неколкократно е уведомявал министерството. Ние сме Националният представителен съвет, който защитава общите права и интереси на студентите. Нас реално не ни касаят отношенията на асоциацията с министерството. Наша работа е да участваме в състезания, което е наше право по закон. Затова е създаден АУС, за да регламентира нашите състезания. Тогавашният председател на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева недоумяваше на няколко пъти, че се случват такива неща, но явно хората, които гледат документите преди нея, по един или друг начин не са ги представили както трябва или въобще не са представени.
- Но финалният подпис за отпускане на тези пари е на Весела Лечева?
- Да. Тя ги е разрешила. По бюджета.
- А колко клуба има в момента в БАУС и тя съществува ли още?
- Не. Тя е регистрирана през април 2006 г. и след това изчезва. Не знам каква им е била идеята. Въпросът е, че някой е въведен в заблуждение. Събрали са се някакви хора, има ги имената и ЕГН-тата, ще можете да ги проверите, това е публична информация.
- От представените документи става ясно, че БАУС кандидатства за пари, които са им дадени, преди да е излязло решение на съда, което да ги регистрира.
- Съдът чак през април 2006 г. ги вписва, а те се събират през октомври 2005-а. След 6 месеца. По това време те вече са изхарчили парите.
- Има писмо от тогавашния председател на АУС, с което той пита Весела Лечева дали хора, делегирани от ректорите, а не от спортните клубове, да направят асоциация. Тогава тя отговаря, че това няма как да се случи, а след време именно тя дава пари точно на тази организация.
- Дали е знаела, или е била подведена, това вече подлежи на проверка. Въпросът е парите да ги има за студентите.
- Колко клуба участват в АУС?
- Тогава са били малко - 6 или 7. Сега са 16. На сайта на асоциацията вече ясно личи, че 16 клуба имат право на глас.
- Какво се случва с тези клубове в момента? Продължават ли да съществуват?
- Студентите не спортуват. Вземат си часовете, но когато знаят, че нямат състезания, има една яснота. Няма смисъл студентът да ходи да си губи времето да тренира, като може да си гледа уроците или да отиде на работа да припечели пари. Не стига, че другите часове трудно се посещават, а и тези, които са специализирани, са още по-трудни.
- Другите клубове осъзнават ли защо се е стигнало дотук?
- Да. Готови са да направят подписка.
- Не ви ли се струва странно да се появи организация, сходна с името на оригиналната, да източи пари от държавата и това да не може да се установи от държавата?
- Абсолютно. Даже ми се струва доста ненормално. Казусът е много сложен и, образно казано, "има много маймуни на един клон”. Явно има някакви вратички, заради които да се случи това източване на пари, безотчетност и т.н., но това ще го прехвърлим на компетентните органи, да разследват. Тук ще подчертая, че когато не даде годишен отчет някоя организация, не се отпускат пари от нито една бюджетна структура. Забележете, че лицензът на АУС за 2007, 2008 и 2009 г. е даден и са подписани договори. Така, че органите на реда да проверят как така след три години те дължат повече от 60 000 лв.
- Налага ли се одит на организацията, за да се докаже къде са средствата?
- Одит е силно казано, може би вътрешна проверка на министерството. Въпросът е, че някой трябва да даде този сигнал.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    03 януари 2011   23:15      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS