Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Жорж дьо Режибюс,човекът засял футболното семе в България

Жорж дьо Режибюс,човекът засял футболното семе в България

Покрай изминалия мач срещу Швейцария, някои се сетиха да припомнят определени факти от футболната ни история, а именно , че поданици на страната на банките и шоколадите са първите разпространители на играта у нас. Незнайно защо обаче, името на първия човек , показал на българите що е то "ритни топ" ,остана неспоменато или по-скоро премълчано, за разлика от имената на други свои колеги. Съдбата отредила да бъде изпратен в морска и слънчева Варна. Името му е Жорж де Режибюс .


Роден в Епаланж на 14 .08.1867 г. , близо до Лозана, той имал италиански произход. Мосю Режибюс бил всестранно развита спортна личност .Имал официална диплома за инструктор по гимнастика , освен това бил борец и боксьор, а на футболния терен имал афинитет към вратарския пост. Ето такава личност , изпълнена с любов към спорта , бил първоапостолът на футбола в България. И идва онзи исторически ден - 14.05.1894г. - когато в двора на днешното варненско училище " СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ " ,мосю Режибюс подритва футболната топка , а учениците му са смаяни от неговите умения. Всъщност  от онзи миг футболът е посят и вече има своите горещи последователи.


Във Варна Режибюс преподава две години , след което се връща в родината си и става притежател на кафене.


Било му е писано отново да учителствува , този път за цели 20-т години в Египет. След дългогодишния престой под жаркото слънце на Африка , се завръща в Лозана , където и умира на 07.11.1927г. , на 60-годишна възраст.


Това е кратката история на човека , запалил искрата на футболния огън в България ,и не е ли редно да се отдаде повече почит на тази изключителна личност , преплела съдбата си с Родината ни .


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     29 март 2011   13:58      • В момента няма публикувани мнения!


Още за BGфутбол & статистика:
Георги Хашев разтрогна с Царско село!
Колко загуби Ботев от нe подновяване на договори само от трима свои играчи
10 от Черно море победиха 14 от Левски за купата
Извинявай Йорданов и КО донесоха победата на Литекс над Ботев
Трупата на Домусчиев ощастливи Левски

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS