Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Единствен Митко Събев от топ 10-на най-богатите българи инвестира във футбола

Сянката на ХРИСТО КОВАЧКИ тегне над Берое и Миньор

Единствен Митко Събев от топ 10-на най-богатите българи инвестира във футбола В България вече има четирима официални милиардери, според класацията на сп. "Слава", цитирана от агенция Блиц. Тя е направена според пазарната капитализация на дружества, котирани на борсата, информация на БНБ, собствените бюлетини за активи, оборот и печалба на предприятията. Единствен от тях Митко Събев инвестира във футбола,като все още има съмнения,че ХРИСТО КОВАЧКИ чрез поставени хора управлява Берое и Миньор.Според списанието класацията на богатите в българия за 2010 г. изглежда така:

№1 ВАСИЛ БОЖКОВ - 1,5 МЛРД.

Между 1,5 милиарда лева и 1,5 млрд. долара се изчислява от различни източници бизнесът, контролиран от най-богатия българин Васил Божков. Левовата оценка е на лондонския професор по икономика Димитър Иванов, а доларовата - на полското списание Впрост, което прави класации на най-състоятелните хора в Източна Европа. Неговата основна сфера на дейност в момента е пътното строителство, което въпреки кризата се развива с голям размах, а традиционните му интереси са в хазарта, търговията, туризма, недвижимостите и транспорта.

№2 ПЕТЯ СЛАВОВА - 1,4 МЛРД.

Тя контролира пряко чрез своя семеен Феста холдинг 86,84%, а чрез двата си Винпрома още 11,83% от Инвестбанк. Така общият й процент е 98,67% от активи на стойност над 1,2 млрд. лева.Наред с тях бизнесдамата владее, както вече стана ясно два от най-големите заводи за производство на спиртни напитки в България - Бургас и Поморие. Има и хотелска верига с 5 големи луксозни хотелски комплекса в Несебър, Поморие, София и Боровец. В холдинга се включва и здравноосигурителна компания, недвижимости и други ценни активи.

№3 ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ - 1,3 МЛРД.

Банкерът е в класацията на супер богатите от миналата година. Той контролира дял за над 1 млрд. лева от активите на Корпоративна търговска банка. Нейната печалба за миналата година е 63 млн. лева, от които близо половината раздадени като дивидент. Друг ценен негов актив е най-големият печатарски комплекс у нас ИПК Родина. В портфейла му има и недвижимости, за съжаление силно подценени във време на криза.

№4 ПЛАМЕН СТОЯНОВ-ДАМБОВЕЦА - 1 МЛРД.
Пламен Стоянов, нашумял заради делото Октопод като Дамбовеца, е ново попълнение в класацията на най-богатите тази година. По собствените му думи, активите на управляваните от него дружества, най-известното от които е Екометалс, се изчисляват на повече от 1 милиард лева. Годишната печалба за миналата, макар и кризисна година, бизнесменът определя на 86 милиона лева, което е феноменален резултат за български производствен и металургичен сектор. Неслучайно деловият мъж искаше от държавата да изкупи нейния мега комбинат Кремиковци.

№5 ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА - 600 МЛН.

Много неща се изприказваха за участието на Цветелина Бориславова в СИБанк, което някои политически врагове на ГЕРБ оцениха на милиард. Истината обаче е доста по-различна. Според цената на изтъргуване на последните 4% от дела си, които тя продаде, оставащите на бизнесдамата 18, 32% от трезора струват 134 377 200 лева. Ако мерим сумата според активите на банката, които по признание на БНБ са малко над 2 млрд, лв., сумата набъбва до 360 млн. В портфейла на Бориславова влиза още Пампорово АД - няколко от хотелите и цялата инфраструктура на ски-курорта. В активите й се числят и апетитни недвижимости в сърцето на София, включително къщата в която живее и която изпълнява също функциите на консулство на Исландия в България.

№6 МИТКО СЪБЕВ - 500 МЛН.На около половин милиард се изчислява делът на бизнесмена Митко Събев в най-голямата дистрибуторска компания за горива в нашата страна Петрол. Около нея той е създал цяла група фирми с различни сфери на дейност. В момента най-активно работи в туризма с ценни обекти като Гранд хотел Поморие - най-добрият на крайбрежието. В момента разработва проект за превръщането на стадион Черноморец в Бургас в огромна и уникална рекреационна зона с хотелска и спортна част, в съдружие с кметството на града.

№7 ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ - 450 МЛН.

Най-големият хотелиер у нас е единственият в бранша, който ще открие супер комплекс категория пет звезди на Черноморието. В момент на криза, когато туристическите активи губят от стойността си, добре балансираният и диверсифициран бизнес на пловдивския магнат използва други резерви. Постоянното покачване на захарта на световните борси - това е единствената суровина, освен златото, която не спадна през цялата криза, и отличната работа на специализирания завод на бизнесмена компенсират спада в хотелите. Същото се отнася и за мощностите му за производство на минерална вода, ориентирани според изискванията на големите западни търговски вериги, опериращи у нас.

№8 ХРИСТО КОВАЧКИ - 400 МЛН.

Основният актив на бизнесмена е контролираният от него пакет в Общинска банка, който според публикации в медиите не само търси, но и намира интерес сред чуждите инвеститори. В момента са с подценена стойност притежаваните от него мощности в енергетиката и прозводството, както и търговската му империя. Въпреки негативните прогнози, добре организираната група на Ковачки преодолява без съществени сътресения дъното на кризата.

№9 ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ - 300 МЛН.

Според неговите собствени думи стойността на неговата национална верига от аптеки, измерена през оборота и типичната за бранша висока печалба от 15%, е около четвърт милиард лева. Новият член на клуба на Супер богатите направи и още един бизнес удар съвсем неотдавна. Купи впечатляващи имоти на милионна стойност от разпродажбата на елитни недвижимости на БТК.

№10 БРАТЯ БОБОКОВИ - 250 МЛН.

Според последните публикации спадът в бизнеса на русенските бизнес лидери братя Бобокови е преодолян. Фабриките им за горива и батерии в страната и близката чужбина работят на пълни обороти и вече показват впечатляващи ръстове, свидетелстват медиите. Борсовата криза силно удари оценката на най-сериозния им актив Монбат, но независимо от това групата изглежда готова да достигне отново нивата си от близкото предкризисно минало.


.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     06 април 2010   13:05


  29 май 2011 14:16   |   ccfdlv   |     |  
L36VBV , [url=http://jmwlkolzarcu.com/]jmwlkolzarcu[/url], [link=http://bjmlwcwbhfus.com/]bjmlwcwbhfus[/link], http://fkechkjsioes.com/
  14 май 2011 05:06   |   ygzrsxxs   |     |  
gF7zLL , [url=http://thyjgtcpxmkx.com/]thyjgtcpxmkx[/url], [link=http://bjovktydqtel.com/]bjovktydqtel[/link], http://bvuafvatavgv.com/
  13 май 2011 01:37   |   Azia   |     |  
IMHO you"ve got the right awsenr!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS