Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Фейзи Илханлъ: Гарантирам 1,5 млн. лв. за Берое

Искам да извадя клуба от кризата, твърди бизнесменът от Турция

Фейзи Илханлъ: Гарантирам 1,5 млн. лв. за Берое Турският бизнесмен Фейзи Илханлъ е кандидатът за нов собственик на Берое. В събота той проведе среща с председателя на борда на директорите на клуба Дамян Георгиев. По-късно Илханлъ даде интервю пред "7 дни спорт", в което обясни плановете си за Берое.Турчинът е собственик на "Илханлъ груп", която работи в текстилния сектор. Притежава и един от най-големите молове в Истанбул - "Фокс Сити". Връзката с Берое му е направена посредством треньора Илиан Илиев, както и бившия треньор на Своге Иван Христов.

- Г-н Илханлъ, по каква причина се насочихте към Берое?
- Обичам футбола, а в Турция съм президент на футболния клуб от Трета лига Гебзеспор. Научих, че Берое има финансови проблеми, а ръководството на клуба е обявило, че търси нов собственик, на когото е готово да предостави безвъзмездно акциите. По тази причина отидох в Стара Загора да преговаряме. Уведомих ги за инвестиционните ми планове. От разговора с шефа на Берое обаче не останах с впечатление, че действително търсят нов инвеститор в клуба. А ситуацията в Берое очевидно не е добра. Доколкото разбрах, четирима основни футболисти вече са напуснали отбора
Това не е хубаво, още повече че Берое ще играе в Лига Европа. Не подхожда на отбор, който е спечелил Купата на България, има най-високата посещаемост в първенството и разполага с най-добрия треньор в България Илиан Илиев.
- Кажете първо с какъв бизнес се занимавате?
- С текстилна промишленост. Имам фабрики в Турция и в Китай. В Корея с мои партньори произвеждаме газови бойлери. В Истанбул притежавам мола "Фокс Сити". Впрочем всичко това може да се провери и в интернет. Като ми въведете името в "Гугъл", ще ви излязат поне 3000 резултата. Идвам в Стара Загора със сериозни намерения към Берое.
- Какъв е оборотът на бизнеса ви?
- Достатъчно висок, за да си позволя да поема Берое. Само молът ми в Истанбул струва повече от 100 милиона долара
- Какъв финансов ангажимент може да поемете към клуба?
- За първия сезон гарантирам между 1 млн. и 1,5 млн. лв. Ако треньорът Илиан Илиев каже, че трябват повече пари, съм готов да ги отпусна без никакъв проблем. Но сами разбирате, че за да се случи това нещо, трябва да стана собственик на Берое.
- Тази тема е доста деликатна. Имаше интерес от Турция още през зимата, но тогава се постави като условие да се дават пари в продължение на 5-6 месеца и едва след това акциите да бъдат прехвърлени. Вие съгласен ли сте на такъв вариант?
- Вижте, никоя сериозна фирма няма да се съгласи да работи така. Ясно е обаче, че хората искат да бъдат сигурни, че Берое ще отиде в добри ръце. Затова аз мога да предложа вариант, при който да представя банкова гаранция за 1,5 млн. лв. за първата година. Мисля, че това би удовлетворило всички, а Берое ще бъде осигурен с достатъчно пари.
- Прав сте, но в Стара Загора хората са мнителни...
- Нали разбирате, че аз съм човек със сериозен бизнес. Възнамерявам да поканя кмета на Стара Загора и представители на клуба да ми гостуват в Истанбул. Ще им покажа всичко, което имам, ще ги запозная с бизнеса си. Това обаче трябва да стане бързо. В следващите десет дни трябва да се реши дали поемам Берое, или не. Виждате, че няма време. Трябва да се прави селекция и подготовка за участието в Лига Европа. Това са сериозни неща, които не може да се претупат за два-три дни.
- Ясно е, че не искате Берое, за да наливате пари в каца без дъно. Как ще си избиете разходите?
- Например чрез трансфери. Берое има отлична школа и аз бих вложил в нея сериозни суми. Защо да не произвежда собствени футболисти и след това да ги продава в чужбина? Ето, в Турция сега българският футбол е на почит
Димитър Иванков стана един от героите, които спечелиха шампионската титла с Бурса. Това е реклама, която може да се използва при една бъдеща трансферна политика.
- Кметът на Стара Загора проф. Танчев запознат ли е с намеренията ви?
- Преговорите с ръководството на Берое бяха в събота, все още не съм се срещнал с него. Но държа да се организира такава среща съвсем скоро, защото Берое трябва да работи с общината. Аз знам, че тя помага сега във финансирането на клуба и поддръжката на стадиона. Това партньорство е добре да продължи. Ясно е, че ще трябва да се направят и някакви инвестиции в стадиона. Освен това много държа запалянковците също да бъдат представени като акционери в клуба поне с дял от 5%. Ако се стигне до това да поема Берое, ще се опитам да развия и бизнес в Стара Загора с текстил. Това ще осигури нови работни места в града.
- Казахте, че притежавате футболния клуб Гебзеспор. Какви пари давате там?
- На Гебзеспор давам 2 млн. евро на сезон
- Това е сериозна сума за българските стандарти...
- Сигурно е така, но във футбола високият бюджет невинаги гарантира резултати. В Турция например шампион тази година стана Бурса, където бюджетът не е повече от 15 млн. евро. А Фенербахче с над 100 млн. евро бюджет остана втори. Въпросът не е да се изхарчат едни пари, а да се инвестират правилно. Точно това искам да направим в Берое. Отборът е чудесен, с много публика и отличен треньор като Илиан Илиев. Впрочем той беше едно от доста известните имена в турския футбол в годините, когато играеше за Алтай и Бурса. А неговият помощник Ивко Ганчев навремето пък беше един от най-големите вратари в Турция.
- Вие сте трети кандидат за собственик на Берое от Турция. Знаете ли, че досега преговорите с другите два се провалиха?
- Кои са били преди мен?
- Ами преди десет години първо дойдоха "Акса груп", които произвеждат генератори. Сложиха пластмасови седалки на стадиона, но до сделка не се стигна. След това Ибрахим Куруджу доведе свои хора, но и там не стана?
- Е, дано от третия път да стане. Вижте, пак ще кажа - аз имам най-добри намерения към Берое. Нали разбирате, че няма начин да си взема Берое и да го отнеса нанякъде.
Отборът си е на града, на феновете
- С какъв екип мислите да ръководите Берое?
- Екипът е ясен. Треньор е Илиан Илиев, той ръководи всичко в отбора - тренировки, мачове, селекция и т.н. По-добър от него в България май че няма в момента. Ще разчитам и на Иван Христов, който е много добър специалист. И на себе си, разбира се. Но нека не бързаме, първо трябва да се изясни дали ще поема Берое, или не."

Станил Йотов, 7 дни спорт

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     07 юни 2010   11:01      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS