Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

"Св. св. ап. Петър и Павел"

из Софийската Мала Света гора

\

Име: "Св. св. ап. Петър и Павел"


Местоположение: Долнопасарелския манастир "Св. св. ап. Петър и Павел" е на 4 км. източно от с. Долни Пасарел, Софийско.


История: Възникнал през ХV век първоначално като параклис, след време той се развива в малък манастир. Запазена до днес е само манастирската църква, строена ХVІ-ХVІІ век и обновена през втората половина на ХІХ век.


Вероятно светата обител е възникнала във връзка с разпространената легенда за трагичния край на цар Ясен, наричан от турците бан Янука. Той бил управител на София, идентифициран днес от историците с княз Иван-Асен, брат на последния търновски цар Иван Шишман. Нищо определено не се знае за този малък параклис. В него нямало книжовна дейност, провеждали се само традиционните събори на храмовия празник. По-късно около параклисчето се оформил манастир отбелязан в списъка на манастирите от Софийската Света гора през 1871 година като „Пасарелски манастир”.


Бай Благо от Долни Пасарел (роден 1942 г.) си спомня, че на времето ежегодно на Петровден (29.06) се е провеждал голям събор и курбан на трите села — Долни Пасарел, Горни Пасарел и Шишмановци. След построяването на язовир Искър селата Горни Пасарел, Шишмановци и Каленовци остават в чашата на язовира и жителите им са разселени. От трите села остава само построеното на високо училище на Каленовци. Това е сградата на днешния ресторант "Щъркелово гнездо". Жителите на бившите села и техните потомци се събират ежегодно първата неделя от месец август на Щъркелово гнездо. Манастира постепенно се обезлюдява и запада.


Статут на паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от "национално" значение има с днешна дата.


Ахитектура и стенописи: Това е еднокорабна, едноапсидна, каменна постройка без предверие и без купол ( 7 Х 15 м.) с двускатен покрив, който от запад е леко скосен. Отвън над вратата е имало строителен надпис, който сега не личи. Над него в ниша са изобразени "Св. Петър и Павел" — патроните на манастира. Встрани от вратата личат изписаните два лъва в хералдична поза. Сводът е полуцилиндричен и изписан. От възпоменателния надпис в олтарната апсида се установява, че стенописите в олтара са рисувани през 1878 г. от самоковския художник Христо Илиев. Друг надпис над входната врата на църквата свидетелствува, че в 1880 г. двамата братя Михаил и Христо Благоеви от с. Тресонче, Дебърско (Югославия), покриват със стенописи стените и свода на наоса (централното помещение) на църквата. Със своя ярък колорит и с голямо сюжетно разнообразие тези стенописи правят впечатление на зрителя. Интересна е сцената "Рождество Христово", нарисувана на южната стена на църквата.


На западната стена (където е входа) е сцената "Успение Богородично". Над входната врата е изобразен ктиторски портрет на игумена Васил Иванов от Сопот, представен коленичил смирено и свел глава върху дясното си рамо с умоляващ поглед, устремен към свитъка хартия, който държи в лявата си ръка. Това е единствения ктиторски портрет в нашата религиозна живопис, в който фигурата на ктитора е представена в такава поза. Посланието на ктитора "Тебе молимся Владичицу сохрани манастиръ и народъ" е изписано на свитъка пред лицето му. Над рисунката се чете: "Игуменъ отецъ Василиа Ивановъ от Сопотъ".


Патрон на църквата: ”Св. св. ап. Петър и Павел”


Достигане: До манастира се отива по шосето за Самоков използвано до построяването на язовир "Искър". Идвайки от София, около 2 км. след отклонението за с. Долни Пасарел (Надписа на пътната табела е "Пасарел" и това заблуждава много хора, че селото се нарича така. Според местни жители табелата е поставена малко преди 10.11.1989 г. Някой от по-възрастните предполагат, че идеята e така да се назове и селото и постепенно да се забрави потъналото в чашата на язовир Искър с. Горни Пасарел.) пътя увеличава наклона си и започва изкачването към стената на язовира. Там в ляво е стария път , който сега стига до стената на язовира. Той е прокаран по левия бряг на реката, не е поддържан, но може да се ползва. 2 км. след откллонението на десния бряг на реката се вижда манастира. От старото шосе в ляво се отделя черен път, пресича реката в брод и достига до манастира. През брода могат да минават камиони, джипове и микробуси. Малко преди брода има равно място , на което можете да паркирате. Непосредствено до брода има и пешеходно мостче.


От София до Долни Пасарел можете да отидете с автобус № 3. Началната спирка е "колелото" в ж.к. Младост-1. Втората спирка е до метростанция "Младост-1", на улица "Йеросалим". Автобуса пътува в празнични дни през час. Разписанието можете да видите на сайта на Центъра за градска мобилност. Можете да се качите и на спирка "Държавна печатница". До нея отиват автобуси 1, 84, 114, 204, 284, 404, 604. Автобус № 3 не минава покрай спирка "МБАЛ Св. Анна", която по-рано се наричаше "Окръжна болница". Разстоянието до с. Долни Пасарел е около 30 км. и се изминава от автобуса за около един час.


В края на селото, когато стигнете там, улицата става черен път. Достигате до р. Искър. Продължавате по пътя срещу течението. След сто-двеста метра пресичате р. Искър по пешеходно мостче до един брод. Продължавате на изток по път, който след брода завива на ляво и постепенно се изкачва към шосето София-Самоков. Излизате на шосето непосредствено до огромно рекламно табло. По шосето преминавате едно дере, което е засипано. След стотина метра в ляво се отклонява черен път, който се спуска към нивите край коритото на реката. Продължавате по шосето и след още стотина метра в ляво има ново отклонение. В началото е асфалтирано и почти хоризонтално. Това е старото шосе София-Самоков. След около 40 мин. стигате до манастира, който е на отсрещния бряг на реката. Има и туристическа маркировка-една синя черта между две бели.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Сава Савов
    19 юли 2011   12:29

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Български Забележителности:
Стотици дръвчета в Троянския манастир засадиха дентални специалисти
Средновековна крепост Монек
Резерват Чамлъка и Счупената планина
Невероятна дестинация-средновековната крепост “Мал асар”
\"Вятърният камък\" - Ель каясъ

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS