Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Жорж дьо Режибюс,човекът засял футболното семе в България

Жорж дьо Режибюс,човекът засял футболното семе в България

Покрай изминалия мач срещу Швейцария, някои се сетиха да припомнят определени факти от футболната ни история, а именно , че поданици на страната на банките и шоколадите са първите разпространители на играта у нас. Незнайно защо обаче, името на първия човек , показал на българите що е то "ритни топ" ,остана неспоменато или по-скоро премълчано, за разлика от имената на други свои колеги. Съдбата отредила да бъде изпратен в морска и слънчева Варна. Името му е Жорж де Режибюс .


Роден в Епаланж на 14 .08.1867 г. , близо до Лозана, той имал италиански произход. Мосю Режибюс бил всестранно развита спортна личност .Имал официална диплома за инструктор по гимнастика , освен това бил борец и боксьор, а на футболния терен имал афинитет към вратарския пост. Ето такава личност , изпълнена с любов към спорта , бил първоапостолът на футбола в България. И идва онзи исторически ден - 14.05.1894г. - когато в двора на днешното варненско училище " СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ " ,мосю Режибюс подритва футболната топка , а учениците му са смаяни от неговите умения. Всъщност  от онзи миг футболът е посят и вече има своите горещи последователи.


Във Варна Режибюс преподава две години , след което се връща в родината си и става притежател на кафене.


Било му е писано отново да учителствува , този път за цели 20-т години в Египет. След дългогодишния престой под жаркото слънце на Африка , се завръща в Лозана , където и умира на 07.11.1927г. , на 60-годишна възраст.


Това е кратката история на човека , запалил искрата на футболния огън в България ,и не е ли редно да се отдаде повече почит на тази изключителна личност , преплела съдбата си с Родината ни .


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     29 март 2011   13:58      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Ретро спорт:
На 27 юли Ботев преди 36 години среща Спортинг Португалия
Преди 90 години Ботев Пловдив кани Адмира Вакер за да построи своят първи дом
Извадки от миналото за строежа на първият стадион на Ботев(Пд) от 1927г.
8-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб e медал на Локо(Сф) от 1939г. за изпълнен спортен дълг
1-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб е медал на Левски от 1950г. за КСА

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS