Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Николай Гигов:Локо (Сф) ще се класира за евротурнирите

Абсурд е ЦСКА да остане извън тройката,

Собственикът на Локомотив (Сф) и оръжеен търговец Николай Гигов е роден на 16 септември 1961 година. През последните 18 години той неизменно е ръководител на водещ клуб в „А“ група. Стартира в Локомотив (Пд) в периода 1991 - 1994-та, а веднага след това поема управлението и издръжката на Локо (Сф). Новият член на Изпълкома е един от най-големите български предприемачи. С фирмата си "Делта-Г" е един от най-силните в бранша на търговията с оръжие, притежаващи лиценз от държавата.
Макар и с известно закъснение, Николай Гигов ме посрещна в кабинета си на улица „Бенковска“ и даде обстойно интервю за „Меридиан Мач“ и „Мач Магазин“.
- Г-н Гигов, докога смятате да управлявате Локомотив (Сф)?
- На този етап нямам намерение да се отказвам, но може да настъпи и такъв момент. Никой не знае какво ще му се случи, но сега този въпрос не стои на дневен ред.
- А обмисляли ли сте през годините да пренасочите финансирането си към друг клуб?
- Имал съм много предложения, но никога не ми е минавало такова нещо през главата.
- Каква е вашата равносметка за тези 18 години във футбола?
- Имал съм и добри, и лоши моменти. Лошите ги забравям, добрите ги помня. Човек така е устроен, че лошото по-бързо го забравя. Удоволствието, което ми е доставял футболът през всичките тези години, е далеч повече от негативите. Аз съм човек, който е свързан с футбола и който го обича, защото това е един социален феномен.
Нищо не би ме отказало от футбола,освен ако самият аз не реша. Когато преценя, че нямам възможност и не ми се занимава с футбол, ще си тръгна.
- В един момент, преди 7-8 години, бяхте на косъм да се откажете от Локомотив (Сф)...
- Да, това категорично е така. Ако го бях направил, клубът отиваше директно без лиценз и изпадаше в Трета дивизия. Локомотив (Сф) не заслужава тази участ и това ме върна във футбола. Това е единственият момент, в който наистина бях пред отказване.
- Появявал ли се е друг инвеститор, който да иска да поеме издръжката на Локо (Сф)?
- Появи се някакво момче и започна да ми обяснява, как аз трябва да му уреждам бизнес, за да може да издържа Локомотив
- Естествено, разговорите веднага ги приключих.
- Как Локомотив (Сф) ще реши проблема с базата, със стадиона си?
- Въпросът е аз как ще го реша. Защото след всичките тези години, по една или друга причина, съм влизал в такива абсурдни ситуации и мисля, че най-накрая това трябва да е регламентирано със закон или с някакъв акт на парламента, за да е ясно. Българският футбол е отделен от държавата и това е ясно на всички. Той си действа под други закони, живее си в свой свят, подчинен е на ФИФА и УЕФА. От друга страна е свързан и материално, и всякак с държавата, тъй като стадионите са държавни, базите са държавни и общински, и едното без другото не може. Трябва да се намери някакво средно решение, в смисъл такъв, че стадионите и базите да бъдат дадени под някаква форма на футболните клубове. Не като подарък, а на концесия - срещу инвестиция, за да може всеки, който управлява определен клуб да знае, че във всичките тези години е гарантиран до едно ниво. За да не хвърли един куп пари, а след една или две години да му кажат „довиждане“. В днешно време такива глупаци вече няма. Макар че ние, няколко президенти, се оказахме глупаци, защото без да имаме собствеността, направихме много сериозни ремонти и много инвестиции.
- Спокоен ли сте, че стадионът на Локомотив ще получи лиценз за следващия сезон?
- Категорично. Нашият стадион покрива всички условия с изключение на две, които ние ще ги решим. Това са осветлението и таблото. Общината е поела ангажимент за паркоместата. За нас основните неща са две. Първо, собствеността, второ - годините. Трето, в един момент се оказа, че нямаме и стадион. Станахме за смях в съда. Оказа се, че трябва да доказваме, че там има стадион. Въобще абсурдните ситуации, в които съм изпадал през тези години, са много. Сблъсквал съм се с такива лица, да не казвам по-силна дума, които искаха да запазят по някакъв начин работното си местенце и създадоха куп проблеми на спорта. Локомотив като дружество съществува отдавна, с много сериозна история, но много клубове са с куха структура, а това не е нормално.
- Кога като срок ще бъде изградено осветлението и таблото на стадиона?
- Ако всичко мине нормално и ние получим стадиона сега, със закон или с някакъв друг нормативен акт,от новия сезон Локомотив ще играе на осветление
- А, ако не получите стадиона?
- Ако не го получим... Тогава вече ще търсим някакво друго решение. Ще играем на „Васил Левски“, ако трябва. Докато не се получим стадиона, няма да се правят никакви инвестиции повече.
- Тоест, има възможност да играете и на „Васил Левски“ от новия сезон?
- Има, разбира се. Ако трябва, ще преместим отбора на друг стадион, който отговаря на всички изисквания.
- Ще успее ли Локомотив да се класира за евротурнирите. Борбата тази година ще е доста интересна, а и вие отпаднахте от турнира за Купата на България?
- В това нямайте никакви съмнения, ама никакви, и ще ви кажа защо. Ние имаме 11 мача в София и 4 гостувания в провинцията- на Беласица, Ботев, Пирин и Литекс. Това са ни четирите излизания. И през миналия сезон през пролетта играхме с ЦСКА и Левски на „Армията“ и Герена“. Тези тежки мачове влизат в единадесетте.
- Тоест, твърдите, че имате най-леката програма от претендентите?
- Имахме най-тежката през първия полусезон, изключително тежка. А сега имаме най-леката.
- Да не би и вие да прогнозирате като г-н Ганчев, че ЦСКА няма да е в тройката?
- Това са глупости. ЦСКА е един сериозен отбор, който се бори за шампионската титла и е абсурд да остане извън тройката. Проблемите на ЦСКА не са в спортно-техническия му щаб или в играчите. Те са съвсем на друго място. Честно ви казвам, аз
дори се изумявам как ЦСКА и Пенев показват това добро ниво за българския шампионат при тези условия. Това явно си е вече на можене, на самочувствие, на натрупване. А при ЦСКА такова има.
- Имахте закачка с Димитър Пенев след края на мача ви с ЦСКА в „Надежда“, когато, явно раздразнен, питахте журналистите как му разбират какво говори без преводач?
- Специално Димитър Пенев го уважавам и сме приятели от много години. Може би тогава си изпуснах нервите, което не говори добре за мен. Намерих го още същата вечер по телефона и му се извиних. Мисля, че този проблем между нас е забравен.
- „А“ група от 10 или от 16 отбора, какво е вашето виждане?
- Ако останат 10 отбора, ще е добре. Защото това ще са по-мощните и по-силните клубове. Това ще са тези, които ще имат качества да играят на по-високо ниво. От друга старана обаче, ние
ще закрием много футболни центрове,ако останат 10 отбора. И затова моето мнение е, че сегашният формат не бива да бъде пипан. Трябва да бъде намерено решение как „А“ група от 16 отбора да съществува в нормален ритъм. В смисъл клубовете, които са извън богатите, и те се знаят кои са, да намерят още малко помощ, за да може да бъдат на едно прилично равнище. Защото, ако закрием тези футболни центрове, от които всички ние вземаме играчи, включително и аз, означава, че шест отбора изчезват. Шест центъра отиват в „Б“ група. От „Б“ група пък излизат още шест отбора. Това означава, че тези центрове и тези наши помощни школи, които ние всички ползваме, просто ще се затрият.
- Значи за вас оптималният вариант е - „А“ група с 16 отбора и две „Б“ групи?
- Не, за мен „Б“ група трябва да е една. Ние нямаме пари за две „Б“ групи. Трябва да е една „Б“ група, но с повече отбори и първите три да влизат в елита, както е в Англия и Германия. Това си е мое виждане.
- Националният отбор бе поверен на треньор, който е пряко обвързан с клуб, кандидат за титлата. Това за вас не е конфликт на интереси и спокойно ли приехте това решение?
- Аз това не го намирам за прецедент. Аз също съм бил в такава ситуация преди години, когато Бонев беше треньор на Локомотив и на националния отбор по едно и също време. Но националния отбор тогава се класира, така че не виждам конфликт на интереси в смисъл такъв, че едва ли не целият Литекс ще играе в националния отбор. Станимир Стоилов много добре знае какво трябва да направи, за да върви напред и да спечели. И подкрепата, която има от нас да я запази. Защото в противен случай, ако тръгне на така наречената търговска част на националния отбор и да продава играчи,
ще катастрофира тежко, в това нямайте съмнения.Но аз мисля, че той е достатъчно умен, за да разбере за какво става въпрос. А там е и Наско Сираков, който никога не би допуснал това. Не виждам никакъв конфликт на интереси. Стоилов направи една добра серия от мачове в националния отбор и дай Боже, да я продължи. С връщането му, националният отбор все пак подобри играта си, виждаме нови лица и добре забравени стари. Но това си е негово решение. За нас са важни резултатите.
- Считате ли, че в Локомотив има футболисти, които заслужават да играят в националния отбор?
- Категорично. От сегашния състав един Димо Атанасов може да играе в националния отбор без никакъв проблем. Иво Иванов също, стига да не е контузен. Иван Бандаловски също. Ако щете специално за класирането ни може да се ползват и опитни играчи като Георги Марков за един-два мача.
- Как ще коментирате факта, че те не получават повиквателни?
- Повиквателни не получаваха по времето на Пламен Марков, когато Дафчев се контузи и излезе от националния отбор, както и Караджинов. Но това е един период, който за мен е минал и според мен оттук нататък ще е съвсем различно в националния отбор. За нас е важно сега да се класираме. Отговорността си я носи треньорът - и позитивите, и негативите.
- Не смятахте ли, че чужденец беше по-добрата опция пред БФС?
- Няма как да му плащаме. Ако е чужденец, първо, ще е много скъп и второ, специално в България ще му е много трудно. Знаете, че докато опознае българския футбол, който си има своята специфика, ще му е нужна поне една година, за да се ориентира в ситуацията. А ние нямаме време. А пък и за да дойде, ще иска солидно заплащане, което ние на този етап не сме в състояние да му осигурим. Интересното е, че в Грузия парламентът гласува заплатата на националния треньор. Малките държави, които взеха чужденци, минаха именно по този ред. Парламентът гласува заплата, държавата я плаща, защото все пак това е държавен интерес. При нас подобна схема на този етап е невъзможна.
МАРИАН МАКАРИЕВ
SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    28 февруари 2009   15:48


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS