Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Иван Славков: Казах на Тошо: Вземи си парите и бягай от ВИП брадър

Проблемът с липсата на спортни бази в държавата е обострен

Иван Славков: Казах на Тошо: Вземи си парите и бягай от ВИП брадър Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в София. Завършил е ВМЕИ "В. И. Ленин", той е професор по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет. Владее английски, немски и руски език. Славков е работил във вестниците "Работническо дело" и "Труд". Бил е генерален директор на БНТ, председател на БОК, член на МОК, президент на БФС. Носител на орден "Стара планина". През 70-те години е бил три мандата общински съветник в централен столичен район. Сблъсъкът между Борисов и Станишев беше като между детския отбор на Бойко срещу юношеския на премиера, казва Батето
- Г-н Славков, гледате ли "ВИП брадър"?
- Не, разбира се. Досега никога не съм гледал тази отврат. Смятам, че народът ни съвсем ще обезумее, като гледа подобни предавания като помия. Ето видяхте каква трагедия стана тази седмица – обеси се дете, гледало „Страх”. Гледах само в началото около 20 минути по изричното настояване на съпругата ми Валя.
- Синът ви Тодор не ви ли пита за мнение, когато реши да участва?
- Сподели с мен безумната си идея. Аз му казах: „Тошо, иди вземи парите и на първия ден напусни”.
- Но нали каузата е благородна – събират пари за несретни деца сираци?
- Е как да е благородна? Нали видя какво направи Евгени Минчев – взе им парите и не се весна. Затова посъветвах Тошо след първия ден да си обува маратонките и да бяга. Да не би на теб да ти харесва предаването?
- Не е въпросът на мен да ми харесва. Казват, че каузата е благородна.
- Кое й е благородното и възпитателното? Освен сина ми само Аня Пенчева става там. Никой друг не е стока. Кошлуков си прави рекламна кампания, защото избори идат. И ще излезе този царски нововремец, за да отиде до парламента, та да се спазари с Костов. Това на какво прилича?
- А как ще коментирате, че синът ви и Кошлуков първо се сблъскаха за своето затворническо минало, а сега и двамата обявиха, че са приятели?
- Емо ми е симпатичен, даже съм участвал с него в предаване, но се опитвам да съм обективен. Мисля, че цялата тази история да говорят за миналото с Тошо е пълна глупост. Какво може да му каже Тошо? Другото, което видях пак тогава и съм категоричен, е че Луканов наистина няма никакво чувство за хумор, щом можа да се върже на сериозно на сина ми.
- Вярвате ли, че това предаване може да спечели пари за домовете за сираци?
- За две седмици успяха да съберат едва малко над 200 000 лв. А в България има баровци, които се бъркат и еднократно даряват по над 100 000 лв. за един болен човек. Всеки ден подтикват благородството чрез апели и т.н. Но аз дълбоко не вярвам, че това е пътят за събуждане на благородни чувства у хората. Какво му е възпитателното на това предаване? Да не би това да са отношенията между Софи и Дачо? Това не изгражда възпитание, а развращава. На теб какво от предаването ти обърна сърцето, замисли ли се да станеш дарителка? По цял ден в къщата пушат, пият и дрънкат глупости.
- Според вас на какво се дължи интереса към Тодор Славков – на това, че е син на баща си и майка си и внук на дядо си ли?
- Кой е по-стока от него там? Към мен и към дядо му няма никакво любопитство. Ние сме вече паметници от едно отминало време. Както и майка му.
- Какво ще му кажете, като излезе? Има любопитство с какво се занимава той, тъй като за първи път е пред прожекторите от години?
- Нищо няма да му казвам. Сега все едно е отишъл на море за две седмици – нито го чувам, нито го гледам. Даже едва ли и пари ще ми поиска от ефира. Колкото до това какво прави – питайте го него.
- Как ще коментирате дебата между лидерите на двете най-масови партии – Станишев и Борисов?
- Нивото беше като на "ВИП брадър". Сблъсъкът между тях беше като между детския отбор на Бойко срещу юношеския на Станишев. Те и двамата просто си подлагат бузите, та да им биеш шамари. В крайна сметка няма да се учудя, ако децата на Бойко се обединят с юношите на Станишев. На всички перушината им улегва, заглаждат косъм и тръгват на лов за избиратели. Но никой не предлага нови политики, тези, кредо, идеи. Бойко ще спечели с милиционерски хватки. Ама сам правителство няма да може да направи.
- Как ще коментирате обединението вдясно?
- Какво може да се коментира, като и Софиянски се отказа от Костов. И то се отказа не защото има различно виждане върху политическия баланс, а защото Костов вече не е флагман, не е знаме. Него най-много го оплюват неговите си хора. Аз толкова критики към този човек не съм чувал от левите. Ако ясно не подпишат единни листи, но без разни такива като „Силна България”, „Кьопава България” и прочее простотии, ще изгърмят и изпопадат като ланската шума. Хората трябва ясно да видят в листите тези, които ламтят за власт.
Бойко пробутва някакви кьосета с жълто покрай устата, уж били суперексперти, завършили в чужбина, едва ли не служили на Рокфелер и т.н. Този цирк вече го гледахме с юпитата на царя. Какво направиха те? Разпродадоха държавата. От ГЕРБ пробутват някаква ялова формула: „Парите да отидат при народа”. Ама за кои пари става въпрос, как са спечелени, откъде ще се вземат? Навремето Софиянски дръпна чергата на Костов с временното правителство, като вдигна драстично заплатите.
И после в хазната нямаше никакви пари и се срина всичко. Сега, който дойде на власт, ще започне да печата пари. Отвратен съм и от това, че политиците ни се правят, че няма никаква криза у нас. Едно време баба ми имаше комшийка, която отишла на пазар и на връщане видяла шумотевица, суматоха по улицата. Съседите й викали: „Тичай, гори ти къщата”. А тя рекла: "Ами, гори друг път, ключът си е у мене”. Ей такова е поведението на нашите идиоти към кризата.
- А разделите и раздорите вляво как ще коментирате?
- Няма нищо необичайно и непознато. Характерно за БСП в исторически план е да има перманентни разделения и разцепвания в редиците. И това считам за нормално - не можеш да лежиш само на един хълбок, защото хем ще получиш синини, хем ще ти се наруши сърдечната дейност. БСП спечели в коалиция. И това е формулата, в много европейски държави сега управляват коалиции. Иначе аз не съм стъпвал на „Позитано” и не смятам да го правя. Нямам общо с тези хора там.
- Обсъждат вдигане на изборната бариера на 8...
- Да я вдигнат и на 20%. По-умни хора от мен са прогнозирали, че се върви убедително към двуполюсен модел и това не е страшно. Затова малките партии трябва да се обединяват. Страшното обаче е, че не се предлагат нови политики, нови каузи, както вече казах. България ще умре от липса на каузи.
- Не се изкушавате да се присъедините към някои в политиката?
- Чакам да видя Цветелин Кънчев с кои ще тръгне. Понеже чета в пресата, че синът ми се бил изповядал не само пред Кошлуков, а и пред Дачо и признал, че е циганин. Та аз е крайно време да отида там, където ми е мястото. Просто ме срина този факт - няма къде да шавам, ще си ходя в махалата. Политическото пространство ми прилича на езеро, в което е влязла видра и рибите вътре се мятат като обезумели – ха на левия бряг, ха на десния, ха в подмолите, ха по брега. Тия движения не са ми по вкуса и не ме изкушават.
- Одобрявате ли работата на Борислав Михайлов и защо нямаше никаква реална алтернатива при избора му?
- Вярно е, аз нямах право, явих се ей така, вече бях наказан от МОК. Изключен съм от олимпийското движение и затова не искам да коментирам нищо, свързано със спорта. Извинявай, просто считам, че така е коректно. С Боби поддържаме нормални, приятелски отношения.
- Все пак има ли шанс българин да влезе отново в МОК?
- Не. Не че нямаме хора. Беше лимитиран броят на членовете в МОК - 15 спортисти, 15 председатели на национални комитети, 15 представители на международни федерации, което прави общо 45 човека, които могат да се сменят всяка година. Това рязко сваля броят на членовете до 70. Аз, като влязох в МОК, бях 78-и. Сега вече е с квоти и сигурно ще намалеят още, защото сигурно ще влязат и 15 спонсори. Това е логиката на бъдещето на олимпийското движение. САЩ искаха да се разруши МОК и да се направи мениджърска група, предимно от техни представители, тъй като парите основно идвали от техни фирми.
- Проблемът с липсата на спортни бази в държавата е обострен, в този смисъл логично ли беше представянето ни в Пекин и какво ще стане после в Лондон?- С базите положението е като с оръжейната промишленост, селското стопанство, съобщенията, пътищата и т.н. Собствениците на футболните отбори пищят непрекъснато да им дадат базите. Но те не ги искат да ги развиват, а се целят в отбора като марка и към прилежащите земи към стадионите. Ето Коко Динев вече 4 мача играе в София, а не домакинства в Сандански. Миньор Перник пък играе в Кюстендил, т.е. те не играят на собствените си стадиони. За спорта у нас трябват свободни пари и социална програма.
- Защо не я правят толкова години вече?
- Защото няма държава, има само правителство. Западът взе от Изтока модела на националния спорт и успяха, защото вкараха и доста пари. Категоричен съм, че пари у нас трябва да се наливат, и бази да се осигурят за два-три спорта, които ще донесат медалите. Всичко друго трябва да отиде в училищата и университетите за т.нар. масов спорт. Целият ми живот мина в спорта и зная какви силни регионални спортни клубове имаше – емблематични бяха градове като Русе, Пазарджик, Перник, Велинград и много други. Всеки град си имаше любим спорт и общината наливаше пари, та оттам да излязат героите. Сега общините твърдят, че нямат пари. Не зная къде отиват средствата от заменките например.
- Кои според теб са спортовете, които държавата трябва да осигури и подпомогне с бази?
- Има смисъл само в базите, осигуряващи спорт за всички, за което говорих по-горе. Футболът е пълна измишльотина. Иначе лично за мен има само един спорт – водният, плуването. Древните елини са казали: Човек не е, който не може да чете, да плува и да язди. У нас вече никой не чете, няма къде да се плува, даже някои не се къпят, а колкото до конете – много градски деца въобще не са виждали такива животни на живо.
Интервю на Аделина Делийска-"Новинар"


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    30 март 2009   13:25


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS