Лято е! Време е за почивки, за свежи плодове, зеленчуци и напитки. Има едно растение, което е нещо средно между напитка и плод, което освен за ядене служи и за най-различни други неща. Ползвяме я за разхлаждане през горещите месеци, за шлем от подръчни материали за американски футбол, символ на град, официален зеленчук на Оклахома, за лице-фенер като тези, които дълбаят хората на запад за Вси Светии и доволно количество анимационни филмчета от средата на миналия век (Том и Джери, Весели Мелодии и подобни). Тогава е чудно отношението на хората към този плод, който е 92% вода. Преди време имах кратък спор дали в динята се съдържат полезни вещества. Самата мисъл, че в динята не се съдържа нищо полезно ме порази. Тъй като сме 21 век, не отне много време да се сдобия с информацията, от която имам нужда и съвсем скоро гордо цитирах дългия списък витамини и минерали, които се съдържат в този плод - половината азбука, плюс малко металопреработвателно заводче. Покрай това научих и други любопитни факти. Особено учуден бях, че в някои краища на света като Китай готвят неща с диня и ползват като зеленчук. Другаде правят дори и вино. Във Виетнам и в Египет, и сигурно на много други места пък хрупат семките. Това ми се стори особено интересно и естествено трябваше да бъде проучено. В общи линии семките се изсушават, измиват, изсушават пак, след което се запичат, като им се добавя чаша вода, с разтворена сол и се оставя да се изпари водата. Нямам търпение да пробвам, предполагам, че е нещо много сходно с тиквените семки. Също така попаднах на снимки на дини, които не съм виждал преди това като мистичната безсемчеста диня или жълта диня, но най-много ме притесни квадратната диня. В съзнанието ми изплува образ на човек, с квадратна глава, хапващ квадратна диня, четейки овален вестник на триъгълна маса, в сферична къща, на плоска планета. Съжалявам, ако ви се е дояло дина (или отяло след последното), а нямате под ръка. Най-ужасното нещо е, че сега нямам диня. Имам само пъпеш...
Снимки: http://www.freedigitalphotos.net/
|