Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Представиха Българският отбор участник в най-тежкото автомобилно състезание Рали ДАКАР

Представиха Българският отбор участник в най-тежкото  автомобилно състезание Рали ДАКАР Днес се проведе пресконференция на АСО относно предстоящото рали рейд състезание Дакар 2011. За да обявят събитието, в България специално пристигнаха организаторите от Амаури Спорт Организейшън – Балаш Шалай и неговият екип. За да изкажат подкрепата си, събитието уважиха премиерът на Република България – г-н Бойко Борисов, кметът на град Варна – г-н Кирил Йорданов, министърът на физическото възпитание и спорта – г-н Свилен Нейков и други представители на министерството.

Дакар, известно допреди години като Рали Париж-Дакар, е най-тежкото офроуд състезание в света. В него участват както професионалисти, така и частни пилоти с мотоциклети, високопроходими автомобили, прототипи и камиони. Състезателният маршрут пресича пясъчни дюни, кал, камилска трева, каменисти местности и други труднопроходими терени. През 2008 г. поради заплахи за терористични нападения ралито е отменено, в следствие на което през следващата година се провежда с обновен маршрут, като е решено той да се сменя всяка година.

За 2011 предвиденият маршрут е Аржентина – Чили. Състезанието ще премине през пет нови провинции в Аржентина - Жужуи, Салта, Тукуман, дюните на Фиамбала и Андите, в близост до границата с Боливия. За влизане в Чили ще се използва нов необичаен маршрут, който минава през Ел Пасо де Хама, в пустинята Атакама, която ще задоволи жаждата на участниците за дюни и пясъци. Стартът на изданието за 2011 е на 1 Януари, а финалът – 15 дни по-късно в Буенос Айрес.

Тази година, за пръв път в 32 годишната история на Дакар, ще участва и български отбор. Големите фирмени отбори разполагат с внушителните бюджети, надхвърлящи 20 милиона евро, а бюджетът на българския тим е в пъти по-малък, изцяло събран чрез лични и приятелски средства. В условия на финансова криза четирима българи се хвърлят в авантюрата на живота си, с намерение да представят достойно България при конкуренция от над 450 екипажа и над 800 съпътстващи автомобила. Тимът, създал клуба „Дакар БГ”, е от Варна и е сформиран от известните у нас офроуд състезатели инж. Александър Иванов, синът му - Александър Иванов джуниър, Златко Георгиев и Мартин Гуменов. Едно от изискванията за допускане до участие в Дакар е екипажите да имат трайно присъствие в национални състезания. Българските състезатели са със сериозен актив от участия и призови места в офроуд шампионатите ни. След създаването на клуба преди 3 години те започват усилена подготовка за състезанието. Предстои участието им в две международни състезания, а след това и триседмична подготовка в пустинята Сахара в Тунис.

Автомобилът, с който ще се представят нашите състезатели, е Toyota FJ Cruiser. Боядисан е в бяло, със зелен и червен кант от двете страни. Колата е оборудвана със стандартен 4-литров, V6 бензинов двигател. Максималната скорост, която развива е 200 километра в час.

Повече информация за българския тим:

Александър Владимиров Иванов е роден е през 1961. Завършва Военно въздушното училище в Долна Митрополия. От 1990 е собственик на „Алекс Моторс” - автосервиз във Варна. В периода 1984-87 участва в рали кръгове на Варна и печели 3 поредни години майсторско управление на автомобил в клас 1300сс за Варна. От 2005 започва да се занимава с офроуд. До момента има над 50 старта в oфроуд състезания, от които има много призови места. През 2009 заема 3-то място в Републиканския шампионат. Във всички състезания е участвал само с един навигатор – сина си, човек на когото вярва безрезервно. Участва в състезанията с автомобил Мерцедес 3.6 АМГ. Всички свои действия подчинява на любовта си към спорта, Варна и България.

Александър Александров Иванов джуниър е роден през 1989. Завършва английската езикова гимназия във Варна. Понастоящем е студент във ВСУ. Спортната си кариера започва като лекоатлет, но здравословни проблеми налагат прекъсването й. На 14 години участва на първото си рали „Баха Албена”, като пилот, от което пламва голямата му любов към автомобилните спортове. През 2006, ненавършил още 16 години, но със специалното разрешение на организатора, стартира като пилот на офроуд рали в Габрово. Истинската страст и мечта на Александър, обаче, е да бъде навигатор. Той я осъществява в тандем с баща си в над 50 състезания.

Мартин Гуменов е роден през 1975 г. Работил е като автомонтьор в Южна Африка и Испания. Владее писмено и говоримо три езика. Занимава се освен с офроуд, с ветроходство, водни ски, сърф, подводен риболов, гмуркане, сноуборд и други екстремни спортове.

Златко Георгиев е бизнесмен. Роден е през 1960 година, работил е в БМФ. Прекосил е Земята във всички посоки, обича пътешествията и високите скорости. Известно време е работил като управител на автосервиз. От няколко години участва в офроуд състезания и печели призови места. Симпатизира на рали-рейд състезанията и заедно с приятеля си Александър Иванов имат намерение да популяризират в България тази нова дисциплина в моторните спортове.

График на Дакар 2011 Аржентина - Чили:

6 Май: Световно Турне Дакар* - Холандия

12 Май: Световно Турне Дакар* - Испания

15 Май: Регистрация на състезателите

18 Май: Световно Турне Дакар* - Китай

20 Май: Световно Турне Дакар* - Япония

31 Май: Световно Турне Дакар* - Аржентина

7 Май: Световно Турне Дакар* - Чили

10 Юни: Световно Турне Дакар* - Италия

+ 10 дати: Световно Турне Дакар* Централна Европа

(Сърбия, Чешка Република, Словакия, България, Хърватска, Словения, Румъния, Унгария, Украйна, Полша)

25-26 Ноември: Пристигане на европейските МПС за прекосяване на Атлантика

28-30 Декември: Събиране на МПС

30-31 Декември: Административни и технически прегледи в Буенос Айрес

1 Януари: Брифинг и церемония по откриване

2-15 Януари: Състезание в Аржентина и Чили

8 Януари: Ден за почивка в Арика (в Пустинята Атакама, Чили)

16 Януари: Церемония по закриване в Буенос Айрес

* Световно Турне Дакар е серия от представяния на ралито, предназначени за състезатели, партньори и медии в 17 различни държави.

Новости в Дакар през 2011:

Състезанието през 2011 ще включва няколко нови спортни аспекта. Състезателите мотоциклетисти, включени в „елитния списък” на Дакар, ще бъдат задължени да се състезават с машини до 450cc, а броят разрешени двигатели ще бъде три.

През 2010 бе взето и решение за подобряване на баланса между използваните бензинови и дизелови двигатели, чрез увеличаване притока на въздух в бензиновите двигатели до диаметър 34 мм. Всички отбори (професионални и аматьорски) ще могат да се възползват от тази мярка по време на ДАКАР 2011. Освен това, всеки тим с бензинови двигатели ще може да използва 6-скоростни предавателни кутии, за разлика от професионалните отбори с дизелови двигатели, които и на това състезание ще трябва да използват 5-скоростни предавателни кутии.

Вече няколко години, състезателните екипи извършват модификации за намаляване влиянието на ДЖИ ПИ ЕС и се акцентира върху използването на пътни карти. Навигационните умения се считат за същността на ДАКАР. През 2011, промените ще засегнат маркерите за пътни точки (МПТ), които трябва да бъдат намирани от участниците. Докато миналата година участниците използваха своите навигационни уреди на разстояние 3 километра от МПТ, то през 2011, разстоянието, при което ДЖИ ПИ ЕС ще може да бъде използван е намалено на 400 метра.

Освен спортно-техническите, в това издание на рали ДАКАР са засегнати и екологичните аспекти. Обръща се голямо внимание на изпускането на вредните емисии, както и на опазването на околната среда от големите количества отпадъци. За целта работят няколко правителствени организации от страните домакини, а лабораторията за нови технологии на Дакар разработва специфична категория автомобили, задвижвани от алтернативна енергия.

Социална отговорност:

“Покрив за моята страна” e инициатива, стартирала още при първото издание на южноамериканското състезание Дакар. Тя се състои в предоставянето на помощ чрез строителство на домове за семейства в нужда. Помощта се оказва наистина значима и това си проличава след разрушенията, причинени от земетресението, което ударя Чили на 27 Февруари. При бедствието повече от 500,000 домове са разрушени. Съставя се план за направата на 20,000 къщи. След периода на установяване и определяне на най-спешните нужди, „Покрив за моята страна” работи за осигуряване на решение на проблема на хората, пострадали от това бедствие. До 29 Март се построяват 2,675 къщи от 6,000 доброволци. Краят на месец Май е определен за краен срок за изпълнение на този план. След земетресението организационният екип на Дакар решава да включи и участниците си в тази инициатива, чрез отделяне на 50 евро - за мотори, 100 евро - за автомобили и 150 евро за камиони от регистрационните такси на всички записани за участие в състезанието. Събраните средства са предоставени на благотворителната кампания „Покрив за моята страна”, в допълнение към годишната помощ в размер на 112,000 USD, вече дарена от Дакар.

В рамките на осем години програмите за действие на Дакар са постигнали успех в трансформацията на градове и провинции в Сенегал, разпространявайки добрите практики, свързани с околната среда, които днес са наистина добре интегрирани. Район с общо население от 320,000 е спечелил много от тези проекти. Инвестираните суми от ОАУ, състезателите и партньорите на Дакар, както и от SOS Сахел, от началото на тези инициативи през 2002г, са в общ размер на 1,200,000 EUR.

Друг проект на Дакар е съвместната работа с лабораторията за развиване на нови технологии, които да бъдат „приятелски настроени” към околната среда. В нея се разработват специфична категория МПС, задвижвани от алтернативна енергия. Предвидено е състезателите, които използват електричество, хибридни двигатели или био горива, да бъдат включени в общите класации и да се оценяват в ранклистата на специалната категория - “алтернативна енергия”. Комбинацията между изпълнение и подход към по-зелена природа е една от големите цели на организаторите на Дакар.

По време на Дакар 2011 във всички зони на посещение рали екипите ще избират най-добрите методи за събиране, сортиране и обработка на сметта, в рамките на ограниченията на логистичната практичност. Например за обработка на опасните отпадъци в бивака е наета фирма, извършваща такива услуги: обработка на използвано масло, различни течности (например от акумулатори), заровени парцали и т.н. Тази схема включва наличието на няколко човека, които да разпределят различни чували, даващи възможност за сортиране и обработка, към всички състезатели и персонала от асистенти.

В Аржентина, тази работа се съблюдава от експерти от отдела за “опасни отпадъци” от Секретариатът за Устойчиво Развитие на Околната Среда. Обикновеният, ежедневен битов отпадък от биваците ще се събира от местните власти, които са домакини на състезанието. Те използват ще обичайните си структури за обработка на отпадъците. В допълнение на основния въпрос за отпадъка от биваците, се използват и допълнителни ресурси за осигуряване на чистотата, след преминаването на състезанието.SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    19 май 2010   17:10      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Автомобили & Спорт:
Tuning Show 2012 събра над 20000 посетителя
Пирели пусна календара си за 2012 година
Тимът на Мерцедес с глоба заради инцидента с Алгерсуари
Микелсен с победа в Интерконтиненталния рали-шампионат
Дженсън Бътън остава с Макларън-Мерцедес

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS