Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Приморско пристан за бедни роднини на съдии,един от които член на БФС

Приморско пристан за бедни роднини на съдии,един от които член на БФС Със заповед на шефа на Върховния административен съд Константин Пенчев членът на Изпълнителния комитет на БФС Андрей Икономов е освободен от длъжността си председател на Пето отделение във ВАС.Заедно с Икономов още двама съдии са уволнени от съдебната система - Панайот Генков и Николай Урумов. Тримата са освободени заради аферата в Приморско, където роднини на съдиите са придобили имоти в качеството си на крайно нуждаещи се.
Панайот Генков е освободен от длъжността председател на Първо А отделение във ВАС, Николай Урумов - от председател на Трето отделение във ВАС, Андрей Икономов - от председател на Пето отделение във ВАС.На 14 май председателят на ВАС сезира Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка по случая, която да установи дали тримата съдии са уронили престижа на съдебната власт.
Според Пенчев, цитиран от БГНЕС, нарушен е човешкият морал. В заповедта за освобождаването на административните ръководители, той не е изложил мотиви, тъй като става дума за заповеди по целесъобразност. "За мен нещата са прости -безплатен обяд няма, сигурно е имало някъде някакви услуги",коментира той.


Етичната комисия към ВАС ще разгледа случаите на тримата съдии. Пенчев изказа съмнения, обаче, дали те ще понесат дисциплинарна отговорност, тъй като по закон никой не отговаря за дейността на пълнолетни членове на своето семейство. Въпреки че са освободени като председатели на отделения, Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов ще продължат работата си като съдии във ВАС.

Преди дни журналистите Росен Босев и Йово Николов разказаха в "Капитал" пет истории за роднини - деца и родители на висши магистрати, които управляват съдебната система или решават едни от най-ключовите дела в България.Авторите описаха как тези висши магистрати са използвали за лично облагодетелстване иначе законова процедура, която има съвсем друг смисъл - да помогне на хората в наистина крайна жилищна нужда да не мизерстват и да имат прилични условия на живот.Веднъж придобили право на строеж на изключително ниски цени, магистратските роднини са построили сгради с ресурси, които силно се разминава с критериите за бедни.

Петимата магистрати с "нуждаещи" се роднини:

- Николай Урумов, вече бивш председател на Трето отделение във ВАС, в което се разглеждат делата по Закона за общинската собственост. Проверката на ВСС започна по сигнал на председателя на ВАС Константин Пенчев, след като стана известно, че дъщеря му Деница Урумова, младши съдия в Благоевградския окръжен съд, е получила като крайно нуждаеща се срещу 1829 лв. правото да построи жилищна сграда върху парцел от 469 кв.м.;

- Андрей Икономов, бивш председател на Пето отделение във ВАС. Печално известен с решението си против запазването на природен парк "Странджа". Майката на съдията придобива терен от 430 кв.м за 1677 лв. по същата схема, сградата е построена и част от апартаментите са апортирани в дружество, управлявано от 86-годишната майка и от брата на съдията;

- Панайот Генков, бивш председател на Първо "А" отделение във ВАС. Дъщерята Ваня Генкова, студентка в Югозападния университет в Благоевград, купува същия по размер и цена парцел и построява апартаменти, част от които продава на бизнесмен, чиито спорове с Националната агенция по приходите се разглеждат в отделението на ВАС, ръководено от баща й;

- Веселин Пенгезов, в момента председател на Софийския апелативен съд. Дъщеря му Анна Пенгезова, родена през 1984 г., получава правото да застрои 563 кв. срещу 2195 лв. Според източници на "Капитал" решението е от март 2004 г., а тя е станала жител на Приморско едва през юли 2005 г. Пенгезов беше проверяван от ВСС и оневинен за връзки с обвиняеми по делото "Октопод";

- Йордан Иванов, бивш апелативен прокурор на Бургас. Синът му, роден през 1983 г., като крайно нуждаещ се получава парцел от 469 кв.м за 1829 лв. до този на дъщерята на Урумов. Иванов беше уволнен от ВСС заради активно общуване с лобиста Красьо Черния, има право да обжалва пред ВАС.

Магистратските деца се сдобивали с апетитните имоти по еднаква схема

- правят адресна регистрация в Приморско, кандидатстват пред общината като "крайно нуждаещи се", без покрив и получават право на строеж на символични цени върху парцелите, все до морето. Изключение от това правило е майката на Андрей Икономов.

Право на строеж е давано при предишния кмет Димитър Димитров и предишния общински съвет. Новата общинска власт е сезирала прокуратурата за раздаване на имоти без пари още през 2007 г., но до сега не е имало никакъв резултат.

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     19 май 2010   11:17      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Скандали & Крими:
Прикрива ли се убийството на Карлос в Плевен и защо ?
Войната срещу Цветан Василев показа завръщането на 9 септември от 1944 г.
Морето ни отне митрополит Кирил
Маратона в Бостън взе жертви след две експлозии
Прокуратурата установи герберово незаконно подслушване

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS