Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

К.Дервенков:Селският хитрец обърна Ботев на шуробаджанащина

Валентин Кънчев: Христолов ни измами, чака го съд до дупка!

К.Дервенков:Селският хитрец обърна Ботев на шуробаджанащина Валентин Кънчев и Константин Дервенков са от групата бизнесмени, която се ангажира с финансирането на Ботев през 1999 г.Кънчев е бивш вицепрезидент на Ботев, а в момента е един от дребните акционери с дял от 3 процента,а Дервенков е с дял от 5 процента преди увеличението на капитала. Те коментираха всичко около събранието, което Кънчев и Дервенков определиха като "поредния фарс сред поредица от фалшифицирани документи.
- Г-н Кънчев, какво се случи на събранието на акционерите в Ботев?
- Случи се това, че Христолов организира поредния фарс. Мотивът му да увеличи капитала беше, че Ботев е в тежко финансово състояние. И го увеличи с непарична вноска, срещу дълг от 840 000 лв. на клуба към самия него! Ние, дребните акционери, бяхме измамени, тъй като на нас не ни беше позволено също да увеличим дяловете си. Според чл. 194, ал. 1 от Търговския закон при увеличаване на капитала всеки акционер има право да участва. Той цитира ал. 6 от същия закон, според която основният акционер може да вземе самостоятелно решение. Само че ние също имаме договори, че сме внасяли пари в Ботев, и никой не може да ни попречи да участваме в увеличаването на капитала на дружеството. Затова ще има съд до дупка! Разбира се, ние протестирахме. След това Христолов продължи да ни мотае. На самото събрание пред всички акционери постигнахме устна договорка с неговия юрист, че до 16 ч. същия ден ще получим копие от стенограмата на протокола на събранието. Стана 18 ч., копие няма. Половин час по-късно се обадих на юриста му г-н Шилев, който ми даде честна дума, че ще ни го даде. Вече минаха почти 24 часа и още чакаме. Убеден съм, че протоколът вече е занесен в агенцията по вписванията, за да се легитимира събранието. Това са адвокатски номера.
- Нали се очакваше, че на събранието ще дойдат новите собственици или поне техен представител?
- Аз не видях такива хора, нито пък разбрах, че е имало техен адвокат. В залата присъстваха около 40 души, но нито един не се легитимира като техен представител. На самото събрание питахме Христолов по този въпрос. Той каза, че има някакъв предварителен договор, но не може да каже кои са хората заради клауза за конфиденциалност. Питам тогава - защо тези хора не потърсиха контакт и с нас, акционерите, които държим по-малки дялове. Защото с решенията, които Христолов взе, сега ще бъде накърнен техният интерес.
- Как точно ще стане това?
- Христолов прокара решение, според което блокиращата квота в клуба ще бъде 10%, които той иска да задържи за себе си. Решенията по важни въпроси ще могат да се вземат с 91%, а евентуалните нови собственици ще държат само 90%. Кой, кажете ми, ще се съгласи да купи Ботев при такива условия? Това е кощунство, никой няма да се съгласи да участва в такова дружество.
- Според вас той защо ги прави тези неща?
- При него положението е "хем сърби, хем боли". Иска да бъде в по-силни позиции при евентуалната продажба, това е.
- Вярно ли е, че обвинявате Христолов и за финансови злоупотреби?
- Да. Става въпрос за сметка №499 в баланса на дружеството, раздел "Пасиви". Според мен тя е манипулирана от него. В нея са вписани малко над 2 млн. лв., които той, ние и други лица са давали на клуба през годините зато заем. На Христолов се водят около 1,5 млн. лв. На мен и още хора са записани едва около 260 000 лв. А лично аз съм разписвал договори, които многократно надхвърлят тази сума. Разполагаме и с документи.
- Нещата така ли ще ги оставите?
- Разбира се, че не. Вижте, много хора отидоха на това събрание с по една акция в ръка. Дойдоха заради Ботев, но бяха измамени.
- Разкажете повече за тези суми, с които Христолов е финансирал Ботев и сега ги превърна в капитал на дружеството.
- В началото се бяхме събрали екип от 10-12 души, който осигуряваше парите за клуба. Христолов участваше най-вече с екипировка за около 200 000 лв. Даваше екипи и на Марица, от там водеше играчи в Ботев. Вярно, дал е доста пари за отбора през целия период, в който е бил президент. Да, но и ние сме давали, и то без да извлечем някаква облага от това. А в същото време той въртеше трансфери под масата. Нека да каже какви суми са постъпили в Ботев от трансферите на Караславов, Ремзи и Андонов например. Същата работа е и сега, продава футболисти на пожар. Прати Саидходжа в ЦСКА, върти някаква сделка и с Йордан Минев. Както е тръгнало, ще останем без играчи и ще изпаднем. Въобще, гнус ме е да говоря на тази тема.

Константин Дервенков: Селският хитрец обърна Ботев на шуробаджанащина
- Г-н Дервенков, какво мислите за събранието в Ботев?
- Селският хитрец ни измами. Да му мислят обаче тези, които са решили да купуват клуба. Той извъртя нещата по такъв начин, че да ги изцеди с повече пари. Оказа се, че сам на себе си е давал заеми! Ние също имаме договори с Ботев за отпускани суми, само че никой от нас не постави въпроса да ги преобразуваме в капитал. А онзи, няма да му казвам името, беше съставил дневния ред на събранието по такъв начин, че само той да участва в увеличаването на капитала. В началото бяхме 12 души и всички сме давали пари за клуба. Само че той успя да обърне Ботев на шуробаджанашка фирма, уреди дялове на близките си и с тях прави каквото си иска. Общото събрание на практика е само той.
- Присъствахте ли на събранието?
- Не, защото не искам да вдигам кръвно. С другите двама акционери - Валентин Кънчев и Ангел Ванчев, се бяхме уговорили да кажат, че не са съгласни. Аз изпратих адвокат, който да декларира и моята воля. Само че юристът ми не е бил допуснат на събранието. Уж нямал нотариално заверено пълномощно! Човекът имаше пълномощно, но никъде не пише, че трябва да е заверено при нотариус.
- Ще си търсите ли правата?
- Вижте, за мен най-важното е сделката за Ботев да стане и клубът да има нов собственик. Онзи отдавна няма място в клуба. Затова се чудя дали да го награбваме. Сигурен съм, че накрая ще извърти нещата така, че да ни изкара нас виновни, ако сделката се провали.
- Вие тези нови собственици познавате ли ги?
- Колкото вие ги познавате, толкова и аз. Никой не ги е виждал. Чета всякакви неща по вестниците, но не знам дали нещата са така.
- Големият скандал стана с блокиращата квота от 10%, които той възнамерява да остави за себе си при евентуална продажба.
- Това е смешно. Кой ще бъде този инвеститор, който ще дойде в Ботев при такива условия? Питам - редно ли е онзи да има само 10%, но без него да не могат да се вземат важни решения, като например взимане на стадион на концесия? Ясно е, че ще иска да им извива ръцете по този начин. Това е саботаж. А на всички вече им писна от него. Десет години Ботев се влачи без пари с неуредени взаимоотношения с данъчните и НОИ. Само че той е хитър манипулатор. Първо внуши на всички, че на събранието на 18 декември ще има сделка за клуба. Такова нещо нито беше вписано в дневния ред, нито му е мястото да става на общото събрание на акционерите. Питайте Кънчев да ви каже и за сметка №499. Според мен нещата с нея са криминално деяние.
Станил Йотов, "7 дни спорт"


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     20 декември 2008   11:55      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Скандали & Крими:
Прикрива ли се убийството на Карлос в Плевен и защо ?
Войната срещу Цветан Василев показа завръщането на 9 септември от 1944 г.
Морето ни отне митрополит Кирил
Маратона в Бостън взе жертви след две експлозии
Прокуратурата установи герберово незаконно подслушване

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS