Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

ЕСА предлагат на УЕФА финансови санкции

Най-големите футболни клубове в Европа предлагат на УЕФА да налага финансови санкции за тези, които не спазват правилата за финансов феърплей. Президентът на УЕФА Мишел Платини вече предупреди, че европейската футболна централа ще следи строго за изпълнението на новите правила, но на практика администрацията му не разполага с мерки, които да дисциплинарат тези, които харчат твърде много.
Предложението на клубовете е УЕФА да задържа плащанията, които прави към клубовете за участието им в Шампионската лига като санкция за неизрядните. Същата мярка трябва да се прилага и в Лига Европа. Оказа се обаче, че не всички са съгласни с това. Част от клубовете предлагат наказанията да се ограничат само със забрана на трансфери.
Този проблем беше обсъждан на конгреса на Асоциацията на европейските клубове (ECA) във вторник и в крайна сметка се стигна до предложение за обединяване на двете санкции. ЕСА предлага тези клубове, които надхвърлят границата от 45 милиона евро да не получават дължимите им пари за участие в Шампионската лига или Лига Европа и да нямат право да правят трансфери.
"Ние подкрепяме напълно правилата за финансовия феърплей - обяви генералният директор на Интер Ернесто Паолило, който е член на борда на директорите на ЕСА. - През миналия сезон дефицитът на европейските клубове надхвърли 1 милиард евро, така че има нужда от спешни мерки. "Трябва да има ясно определени санкции преди да започнат да се прилагат новите правила, така че клубовете да са наясно с наказанията, които ги очакват, ако нарушат разпоредбите. Според нас, забраната за трансфери и лишаването от парите, заработени от клубовете в европейските турнири, са подходящи санкции за нарушаването на финансовия феърплей."
Все още обаче няма гаранция, че УЕФА ще приеме предложенията на ЕСА, тъй като последната дума по санкциите ще има финансовата комисия на европейската централа, оглавявана от бившия министър председател на Белгия Жан-Люк Деан. Най-малкото обаче, УЕФА и Деан ще разгледат сериозно тези предложения.
Някои анализатори се опасяват, че спирането на парите от наградните фондове може да се окаже тежък удар за част от клубовете и да ги вкара в негативна финансова спирала, от която не всички ще могат да излязат, тъй като може да останат без свежи приходи. Особено, ако им бъдат забранени и трансферите.
Темата обаче тепърва ще бъде дискутирана, като предстои УЕФА да въведе ясни правила и за приходите и разходите на клубовете и кои от тях ще подлежат на ограничения.


 


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Тоня Иванова
    08 септември 2011   16:22


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Футбол & Свят:
Претенцията да мечтаеш...
Успех в емигрантство...
Любослав Пенев повика 9-има чужденци за Италия и Малта
Любо Пенев обяви групата за Дания и Чехия
Стилиян Петров: Чувствам се добре, всичко върви в правилната посока

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS