Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

СВОБОДЕН НАРОД ПРИЗОВАВА БРИТАНСКАТА БАНКА HSBC ДА ОКАЖЕ НАТИСК ЗА ОГЛАСЯВАНЕ НА ДОКЛАДА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

СВОБОДЕН НАРОД ПРИЗОВАВА БРИТАНСКАТА БАНКА  HSBC ДА ОКАЖЕ НАТИСК ЗА ОГЛАСЯВАНЕ НА ДОКЛАДА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Писмото на социалдемократите от „Свободен народ“, с което се иска огласяване на пълния текст на доклада за АЕЦ „Белене“ вече има входящ номер от деловодството на Министерския съвет. Входящият номер на писмото е 03.07 – 43 / 24 април 2012 г.


 


Министерският съвет има особена деловодна система, при която има 24 часа разлика между внасянето на даден документ и момента на издаването на входящия номер. Още един път си стрева да се повтори, че подобна деловодна практика има в Министерския съвет и в Районните управляния на МВР и че приликата може би не е съвсем случайна ...


 


Във връзка с твърденията, че в договора между българското правителство и британската банка HSBC има клаузи за конфиденциалност, социалдемократите от „Свободен народ“ съобщават, че ще се обърнат с официално писмо към банката HSBC, с което ще я призоват и тя да настоява пред българското правителство да се даде пълна гласност на текста на доклада за АЕЦ „Белене“.


 


По този начин от банката ще защитят по най-добър начин своята висока професионална репутация и ще бъде даден сериозен пример как може да се постига прозрачност при дискутирането на сложни технологични и икономически проблеми, към които безспорно принадлежи проектирането и изграждането на АЕЦ „Белене“, се заявява от „Свободен народ“.


 


 


                                                                                              ДО


                                                                                              Г-Н БОЙКО БОРИСОВ


                                                                                              МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ


                                                                                              НА Р. БЪЛГАРИЯ


 


 


                                                           Г-н Министър-председател,


 


Обръщаме се към Вас от името на Инициативния комитет за учредяване на „Свободен народ“ - нова, независима социалдемократическа партия. С настоящето писмо настояваме да бъде публикуван пълният текст на доклада на британската банка HSBC, представляващ икономически анализ на проекта на АЕЦ „Белене“. Смятаме, че текстът на анализа е от изключително значение за всеки мислещ български гражданин и е от фундаментално значение за развитието на българската енергетика и икономика в дългосрочен план.


 


Смятаме също така, че в един момент, когато в страната се говори за предизвикването на референдум „за или против“ АЕЦ „Белене“, става абсолютно наложително пълният текст на доклада на консултанта – банката  HSBC да бъде огласен ИЗЦЯЛО. Невъзможно е да се гласува по разумен начин на един евентуален бъдещ референдум, ако обществеността не е запозната с икономическата оценка, направена от  HSBC.


 


Обръщаме внимание, че нашето настоящо искане в този момент не представлява внушение в полза на нито една от двете взаимно отричащи се тези - „за“ и „против“ АЕЦ „Белене“. Смятаме, че съдържанието на доклада на  HSBC с икономическата оценка на АЕЦ „Белене“ принадлежи не само на държавната администрация – то е собственост на целия български народ и е незаменим ориентир при съставянето на лично мнение на всеки гражданин, данъкоплатец и гласоподавател за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“.


 


Заявяваме, че това наше искане трябва да бъде разглеждано от Вас като искане за предоставяне на информация по смисъла на Закона за достъп до обществена информация. Текстът на доклада може да бъде предоставен във всякакъв вид – хартиен или на електронен носител, като настояваме докладът да бъде публикуван и официално от Минситерския съвет на Р. България по подходящ начин.


 


Уведомяваме Ви, че в случай, че искането ни не бъде удовлетворено в предвидения от закона срок, незабавно ще се обърнем към компетентните съдебни власти,които да разпоредят предоставянето на въпросната обществена информация.


 


Също така, се обръщаме към Вас с призив да поискате декласифицирането и публикуването на стенограмите на последните Ви два разговора с министър-председателя на Русия – г-н Владимир Путин, свързани с бъдещето на АЕЦ „Белене“ в частност – телефонният Ви разговор с него, проведен на 26 март 2012 г. Това би гарантирало прозрачността и публичността на взетото от Министерския съвет решения. Подобен акт ще улесни всеки гражданин, данъкоплатец и гласоподавател да си състави мотивирано мнение по въпроса за бъдещето на АЕЦ „Белене“.


 


 


С уважение:


 


Радослав Пашов


д-р инж. Теодор Дечев


 


 


 


            Важни пояснения:


 


            Във връзка с представенияа по-горе текст са необходими две важни пояснения.


            Първото е съвързано с факта, че този текст беше подготвен, съгласуван и подписан преди на сайтаа на МИЕТ да бъде качена „пауър пойнт“ презентация, която беше обявена за ... доклада на HSBC - икономическият анализ на проекта на АЕЦ „Белене“. Обявяването то страна на правителството и лично от страна на министър-председателя Бойко Борисов на качването н интернет на една пауър пойнт презентация за обнародване на доклада на HSBC е оскърбление за всеки български гражданин с елементарна грамотност. Сама по себе си, тази публикация е подигравка с обществеността, със средставта за мосова информация и с всеки, който иска да си състави някакво обективно становище по проекта за АЕЦ „Белене“.


            Текстът на искането за достъп до обществена информация едва ли щеше да е толкова учтиво, ако беше подготвено след опита публиката да бъде „финтирана“, ако използуваме футболния език на министър-председателя.


            Очевидно е, че министър-председателят и подопечното му правителство се опитват да заблудят обществото по най-наивен начин, предлагайки им едно резюме за пълния текст на доклада. Излишно е да обясняваме, че в конкретния случай пълният текст на доклада е от ПЪРВОСТЕПЕННО значение. Не за първи път министър-председателят третира българските граждани като слабоумни или по собствените му думи като „лош материал“.


            На второ място, извиняваме се за това, че все още не можем да публикуваме входящия номер на писмото ни в Министерския съвет. Не всички знаят, че в Министерския съвет на Р. България съществува особевн деловоден ред, при който входящият номер на всяко внесено писмо се получава ... на следващия ден по телефона. Подобен ред у нас съществува още и в районните управления на МВР, като възникващата аналогия е повече от показателна и знакова.


            Затова ще огласим входящия номер, веднага след като го получим утре след 15:00 часа от телефон 940-27-73 от деловодствмото на Министерския съвет.


 


 


 


                                                                                              СВОБОДЕН НАРОД


                                                                                              Инициативен комитет


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    27 април 2012   18:52      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Свят,спорт и life:
Снежните кралици на Playboy вдигнаха градусите в Пловдив и Варна
Михаела Тодорова е Playmate 2019
Плеймейтка в интимна авантюра с фитнес инструктор от Белгия
Янита: Фенка на Левски гледа към короната на Playmate Of The Year 2019 и политиката
Красива шампионка стана Мис REFAN

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS