Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Странни и нови спортове:Играта с кепчетата

Странни и нови спортове:Играта с кепчетата

 


    Лакросът е една много интересна и бързо развиваща се игра за България. За повечето хора тя е популярна повече, като играта с "кепчетата" или "мрежичките'. Но всъщност този спорт се счита за най-стария северно-американски спорт. Той е бил част от религията на индианците и бойна подготовка на мъжете. Сред черокезите и ирокезите съществували редица версии на тази игра с топка и стикове. Отборите наброявали стотици, дори хиляди участници, вратите се намирали на километри една от друга, а срещите продължавали понякога до три дни. Повечето играчи не можели да стигнат до топката и използвали стика си като оръжие, за да наранят противника. За врата използвали дърво или скала. Топките били направени от дърво, еленова кожа, изпечена глина или камък.


    Ирокезите пък наричали играта "багатуаей". При тях играта била доста по-организирана. те имали по 12-15 играчи, а вратите им били на разстояние 36 метра една от друга. Понякога отборите били смесени - от мъже и жени. 


    Най-вероятно първите европейци видели играта били френски пътешецтвеници. Приспособленията, с които играели индианците им заприличали на епископски жезъл (на фр. la crosse) и това име се запазило и до днес. През 1844г. Олимпийският клуб на Монреал организира среща мевду отборите на европейците и местните индианци.


    Първите стъпки към промяната на играта и превръщането и в истински организиран, съвременен спорт, прави монреалският клуб по лакрос (MLC), създаден през 1856г., който издава първите написани правила. Зъболекарят Джордж Беърс от MLC редактирал правилата през 1867г. В тях той определил броя на играчите на 12, въвел е термини като гол, точки, защитна точка, първа защита, втора защита, трета защита, център, трета атака, втора атака, първа атака, госувания и домакинства. Затова днес го наричаме "бащата на лакроса".


    Лакросът е включен в Олимпийските игри през 1904г. (Сейнт Луис) и 1908г. (Лондон). В България лакросът официално стартира с федерация през януари 2007г. В началото на основаването в страната ни се проведоха редица семинари и показни тренировки от известни състезатели по лакрос. 


    Правилата на играта в днешно време се осъвременени и са в следния вид: всеки отор се състои от 10 човека в игра (1 вратар, 3-ма защитници , 3-ма центрове и 3-ма нападателя) и 13 резерви. Смените се извърчват като в хокея (по всяко време). Целта на всеки отбор е да отбележи гол на противника, чрез подаване на топката чрез стика. Играе се 4 части по 20 минути. Около вратата има окръжност. Противников играч няма право да навлиза по земя в полето, а само по въздух. Топката може да се отнеме от противника чрез удар по стика или изблъскване. Ударите в главата и гърба са забранени и се наказват.


Любка Асенова


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     15 декември 2011   01:31      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Свят,спорт и life:
Снежните кралици на Playboy вдигнаха градусите в Пловдив и Варна
Михаела Тодорова е Playmate 2019
Плеймейтка в интимна авантюра с фитнес инструктор от Белгия
Янита: Фенка на Левски гледа към короната на Playmate Of The Year 2019 и политиката
Красива шампионка стана Мис REFAN

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS