Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Петанк

Приятно занимание за всички

Петанк

Петанката е една много интересна и забавна игра, която напоследък придобива все повече популярност сред любителите на спорта и на такъв тип игри. Названието й идва от израза "пие танке", което на провансалски означава "събрани крака". Тя е спорт с много стари история и традиции. Това е национална френска игра. Създадена е през 1789 г. и е получила популярност и разспространение на всички континенти, като не е подминала и България.


Може да се играе на всякакъв терен (за предпочитане отъпкана пръст) 5/15 м. Състезателят трябва да притежава комплект от 3 метални топки с диаметър от 6.5 до 8 см и тежест от 650 до 800 гр., малко дървено топче и обикновен метър. В началото на играта се начертава кръг с диаметър от 30-50 см. Играчът застава със събрани крака в кръга и хвърля топчето (което се нарича "кошонет" от френски - прасенце) на разстояние 6 - 10 м. После мята първата си метална топка, като се стреми да я приближи максимално до топчето. Следва хвърляне на металана топка от противника, който също се стреми да приближи своята топка максимално до кошонета чрез прецизно мятане или изтласкване на противниковата топка. Целта е състезателите да доближат най-голям брой топки до топчето (кошонет), което им носи точки. Играта продължава до отбелязване на 13 точки от единия отбор. Играе се от всички възрасти - от деца до пенсионери. Практикува се дори от инвалиди. Това е спорт, който е получил номинация за включване в програмата на Летните Олимпийски Игри.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Любка асенова
    12 февруари 2012   07:33
      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Свят,спорт и life:
Силвия Юрукова стана Мис БГ Мондиал 2018
Новата селекция плеймейтки - умни, красиви и с големи мечти
Стриптизьорка раздели Плеймейтка с манекен
Футболистка е претендетка за Playmate 2018
Фитнес иконата Анн-Джи с разпадаща се рокля на сцената

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS