Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Стависки не иска парите на Мануела, дарител №1 спира кранчето

Стависки не иска парите на Мануела, дарител №1 спира кранчето

Максим Стависки и Албена Денкова са потресени от решението на Софийския градски съд и нямат претенции към парите на Мануела Горсова. Това обяви адвокатът на световния шампион по фигурно пързаляне Явор Нотев, след като вчера се разбра, че Темида е отхвърлила иска на тежко пострадалото момиче срещу застрахователната компания на Максим Стависки "Дженерали застраховане" за имуществени вреди в размер на 189 254 лева. Мануела не само, че няма да получи пари, за да продължи да се бори за живота си, но съдът постанови тя да плати над 12 000 лева на компанията и близо 8000 лева на Максим Стависки за разноски по делото. "Въпреки че аз ни ги представлявам в този процес, Албена ми се обади по телефона и от нея научих, че такива пари те нито ще претендират, нито пък ще си позволят да получат от Мануела. Това е изричното намерение на Максим и Албена. Неприятното в случая е, че заради правна некомпетентност се стигна да искат пари от Мануела", заяви Нотев, според когото тази абсурдна ситуация се дължи на неправилно заведен иск. Той обясни и за какво точно става въпрос. "Претендира се за направени разходи, за които има документи, че са изплатени със средства от дарения. И това вече поставя под въпрос дали трябва да бъдат възстановени, след като има изпълнена воля на дарителите. Те са предоставени за конкретна нужда и на нея е отговорено. Т.е. в този случай няма как втори път да бъдат платени пари за едно и също нещо. Ако някой има претенции за имуществени вреди, които са от друго естество, трябва коректно да ги покаже и съответно да ги заяви по размер и основание. Тогава съдът би ги уважил, според мен", добави адвокат Нотев пред в. "Стандарт".
"Наистина, привидно решението ощетява Мануела. Много им се събра през тези години. Но правото е доста точно и като практика, и като наука. Няма как да се заобиколят такива ясни разпоредби, няма как да се заобиколи и това, че изгубилата делото страна понася разноските. И това е най-скандалното по случая." Адвокатът на Максим обяви, че в случай, че все пак "Дженерали" бъдат осъдени да заплатят някаква сума на момичето, то те ще си я искат от Максим, тъй като той е шофирал след употреба на алкохол. Юристът подчерта, че Стависки е платил с 25 000 лева повече от отсъденото му по гражданския иск за неимуществени вреди обезщетение. Според адвокат Михаил Екимджиев, който е експерт по правата на човека и е спечелил десетки дела срещу България, защитавайки сънародниците ни в Страсбург, делото плаче за Европейския съд. "Проблемът е в това, че Максим Стависки е облагодетелстван именно от волята на дарителите. Хората, които правят изключително хуманен и навременен жест - да дарят пари за лечението на Мануела, получават неочакван страничен ефект - освобождават от гражданска отговорност престъпника, който е причинил увреждането на лицето, на което помагат. Обсъждахме казуса с колеги и смятаме, че има празнота в българското право - и в законодателството, и в практиката. Според нас най-справедливото решение би било в такива случаи, вместо да бъде освобождаван от отговорност извършителят - в случая Максим Стависки, е той да бъде осъден. И за да се избегне неоснователно обогатяване (тъй като парите отиват при Мануела, след като е събрала средства за лечение от дарения), сумата да отива в някакъв държавен публичен фонд за обезщетяване на жертви на пътнотранспортни произшествия. Възможен е и друг вариант - парите да се получават от дарителите, след като са поели ангажименти да поправят тези вреди. Така или иначе тук сме в зоната на здрача. Липсва правна уредба и съдебна практика и затова са възможни такива решения, които според мен бият с житейската представа за справедливост, която е еманация на правото. Болезнената тема коментира и бизнесменът Петър Христов, който е основният дарител на Мануела Горсова. "Решението на съда е равно на убийство за Мануела Горсова. Родителите й не могат да си позволят да работят и да осигуряват лечението й. По простата причина, че състоянието на детето им изисква денонощните грижи и на двамата. Не съм вярвал, че може да се вземе толкова абсурдно решение. Но явно може. Затова и аз взех своето решение - спирам да дарявам средства за Мануела. Нека съдът дарява, щом смята, че по този начин щетите за това дете се компенсират. Такива семейства като Горсови има много за съжаление. Никой не им помага, а най-лошото е, че и никой вече няма да дарява. Защото с решението си съдът постигна точно това."


 


Снимки: Sportal.bg


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Йордан Йорданов
    15 юни 2011   13:25      • В момента няма публикувани мнения!


Още за BG спорт:
Георги Хашев разтрогна с Царско село!
След Берое и Хебър: REFAN ще помага и на Ботев
(НЕ)истината...
Паметно 2:2 изхвърли Лудогорец от Шампионска лига
Успех в емигрантство...

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS