Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Корабен бос и човек на Левски влиза в управата на ЦСКА

Корабен бос  и човек на Левски влиза в управата на ЦСКА Корабен бос влиза и Човек на Левски в управата на ЦСКА
Вероятно за мнозина името на Кирил Домусчиев не говори нищо. Или поне не и в спортните среди. 40-годишният бизнесмен влиза в новата управа на ЦСКА. Той получава длъжността заместник-председател на Надзорния съвет в клуба. Всъщност Домусчиев е известен като един от най-проспериращите хора в България. Новият шеф в ЦСКА оперира на много фронтове, но не се притеснява от това и се спрява успешно на всички поприща.
Кирил и брат му Георги Домусчиев стават известни с учредяването на бившия приватизационен фонд "Напредък" и инвестиционното дружество "Адванс пропъртис". Впоследствие закупуват фармацевтичните фирми "Биовет" и "Хювефарма", стоков базар "Илиянци", който по-късно препродават, и строителната компания "Балканкар Средец". Интересен е фактът, че Домусчиев е собственик и на фирма "Левски-Карина", като в нея дялове има Обединен спортен клуб Левски. Според неофициални данни активите от всичките му дейности възлизат на над 500 млн. евро. "Бизнесът ми е свързан с българския морски флот, фармацията, строителството, машиностроенето. Може да се каже, че бизнесът ми е доста всеобхватен. Всичките направления просперират", гордее се Домусчиев
ЦСКА
Кирил Домусчиев е близък с новите собственици от "Титан", които му имат пълно доверие. "Поканата към мен дойде от новите собствeници на ЦСКА. С тях сме приятели от много години. Имаме общи бизнес отношения", разказва Домусчиев пред "7 дни спорт". Бизнесменът е откровен, че досега не се е занимавал с футбол. Той обаче не се страхува да се впусне в поредната си авантюра. Убеден е, че ще постигне успехи с червения клуб. "С много неща съм се захващал досега и, общо взето, всичките просперират. Може би затова дойде поканата към мен. С футбол не съм се занимавал. Не считам, че трябва да разбирам от това. В ЦСКА има достатъчно хора, които разбират от футбол. Аз съм специалист по финанси, маркетинг, ред, организация, дисциплина. Всички тези неща са много по-важни в един футболен клуб. Това може ясно да се види в големите европейски отбори. В управленските структури на всички западни клубове има такива хора. А вече за спортно-техническата част си има достатъчно добри професионалисти", обяснява още бизнесменът. Той разкрива, че ще встъпи в длъжност веднага, щом излезе решението в публичния регистър.
Български морски флот
В края на 2007 година Домусчиев и неговата "Адванс пропъртис" в консорциум с немската "KG Maritime Partners" купуват българската морска флотилия. Те предлагат 440 милиона лева за 70% от дружеството. Фирмата на Домусчиев смята да инвестира 779.8 млн. лв. в проекта за първите десет години.
"Обновяването на флота е приоритет в бизнес програмата ни", заявява бизнесменът. Именно тук е тясната връзка между него и фамилията Митал, която държеше ЦСКА. Немският консорциум поддържа партньорство с металургичния гигант "Arcelor Mittal", който възнамеряваше да купи "Кремиковци". Освен това партньорите на Домусчиев работят и с индийския индустриален колос "ТАТА Груп".
Фармацевтиката
Доста силни са позициите на бизнесмена във фармацевтиката. Той е собственик на фармацевтичните компании за ветеринарни медикаменти "Биовет - Пещера" и "Хювефарма". Те са от малкото бивши държавни предприятия, които след приватизацията си не само оцеляват, но и процъфтяват в над 70 държави по света. "Биовет" произвежда стотици изделия, витаминни и антибиотици. Делът на двете фирми в световен мащаб е между 1 и 2%.
Машино- строителството
Новият шеф на ЦСКА е собственик и на фирмата "Балканкар Средец". Тя се занимава с машиностроителство. Домусчиев е запален по възобновяемите източници на енергия и смята, че това е един доходоносен бизнес за в бъдеще. Домусчиев дори има идея да изгради първия в България небостъргач - "Европа тауър". Той трябва да се извиси на 180 метра върху терена на завод "Балканкар Средец". За момента проектът е временно стопиран, въпреки че вече са направени изкопните работи за полагане на основите на сградата.
Стоков базар "Илиянци"
Преди около 2 години българският предприемач продаде 79% от акциите на "Илиянци". Той бе закупен през лятото на 2001 за 42 млн. лева. "Преценихме, че "Илиянци" не е добра дългосрочна инвестиция.
Средствата, които взехме от продажбата му, инвестирахме в по-перспективни проекти за нас", заявява Домусчиев. Интересното е, че сред акционерите на "Илиянци" беше и бившият президент на Локомотив (Пд) Александър Тасев, който бе убит през 2007 година.
Стастен ловец е
Голямата страст на Кирил Домусчиев е ловът. Той не крие, че обожава да ходи на сафари в Африка, Амазония и на Северния полюс. Питаме го кой е най-ценният му трофей:
"Зависи какво разбирате под ценен трофей - дали размерът на животното, дали стойността му, дали потта и кръвта, която е пролята при гонката. Аз се гордея най-много с улова на един леопард, който преследвахме с кучета в Африка", разкри новият шеф в ЦСКА. В колекцията му от трофеи влизат още лъвове, бизони, носорози и други екзотични животни.
Той може да се похвали с едни от най-модерните оръжия. Признава, че се познава с някои от футболните хора, които също са запалени ловци. Не е тайна, че ловът е страст още на Христо Стоичков, Наско Сираков и президента на Беласица Костадин Хаджииванов.
7 дни спорт
SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     11 април 2009   10:58


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS