Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

















Фантомът Христолов запориран от кредитори

Авиотехника почти не работи,италианци връщат Диадора със забележки към качеството

Димитър Христолов изчезна. Г-н Христолов почти не идва в завода, каза пазачът на „Авиотехника". Шефът се мярва тук за малко по различно време и изчезва, обясни колегата му от шивашкия цех за „Диадора". Христолов от шест месеци насам не присъства на мачовете, потвърдиха футболистите на Ботев. Скрила се е гнидата, обобщи спокойно един фен на отбора. Него и жена му не може да го намери вече.
„Авиотехника" не работи, твърдят запознати. Заводът на Асеновградско шосе е приватизиран още преди 12 години от Христолов. Бил е към холдинга „Металснаб" и е произвеждал безпилотни самолети. След като Христолов го купил, производството му лека-полека започнало да запада. В света този тип самолети имат широко приложение - използват се за гасене на пожари, в разузнаването, от метеорологията и т.н. Пловдивският завод обаче напоследък има поръчки единствено от Министерството на отбраната, което ги поръчва за мишени. Министерството обаче е слаб клиент и не може да уплътни работата на цяло предприятие. Освен това индустрията самолетостроене вече е отишла много напред, а „Авиотехника" си остана със старите разработки, поясниха експерти. Днес заводът печели от наеми на складови площи, които ползват различни фирми. Неин едноличен собственик е ЕТ „Валео-Димитър Христолов".
Цехът на „Диадора", където Христолов произвежда на ишлеме и изнася за Италия, също изглежда западнал. Той е точно до руините на изгорелия ресторант в „Тракия". Напоследък италианците често връщат изпратената готова продукция заради забележки към качеството, твърдят работници.
В Пловдив Димитър Христолов има два имота, които непрекъснато върти в залагания пред банки и частни лица. В момента и двата са под възбрана. Той притежава четириетажна сграда с 230 квадрата двор близо на ул. „Полк. Бонев" срещу новотела и къща в Стария град на ул. „Княз Церетелев". От 2000 година насам те са ипотекирани няколко пъти в полза на заемодатели. Кооперацията до новотела, в която има магазин и офиси на първите два етажа, е била описвана като залог в полза на „Булбанк" и „Обединена българска банка". Току-що изплатил поредния банков кредит, Димитър Христолов е теглил светкавично нов, залагайки пак и пак сградата. Последният запор на част от имота е направен от частен кредитор.
С къщата в Стария град президентът на Ботев е оперирал за заеми от частни лица. Ценният имот е ставал 2 пъти заложник на софиянеца Атанас Стефанов. За последно дворът от почти декар, двуетажната къща и стопанската пристройка към нея са под възбрана, наложена от частен съдебен изпълнител. Запорът е направен точно преди 13 месеца.
Сред глутницата кредитори, които преследват Христолов, са НАП и НОИ. Последното запориране на данъчните на магазина на „Диадора" на „Полк. Бонев" е на 30 август 2007 година. Възбраната е паднала на 14 март 2009-а, когато по всяка вероятност Христолов е погасил част от бюджетните си дългове. Според пловдивската администрация размерът на тежестите към хазната е над 800 000 лева. Те са натрупани още през 2000 година, когато Христолов е влязъл трайно в списъка на данъчните длъжници. Той вече е предаден от НАП на Агенцията за държавни вземания, която трябва да ги осребри, като обяви на търг някой от имотите му. Другият вариант е бизнесменът доброволно да изплати с лихвите задълженията си. Голяма част от тях са натрупани от неплащане на осигуровки. Предположението идва от факта, че още през 2003 година Националният осигурителен институт е стопирал евентуалните сделки с апартамент от сградата на „Полк. Бонев". След обединяването на НОИ и данъчната администрация в НАП през 2006 година, дълговете са преминали в базата данни на Приходната агенция.
Съмнения, че Христолов е продал акциите си от ПФК Ботев на брат си Калофер, се появиха през декември миналата година. В Търговския регистър обаче за такова прехвърляне не е съобщено. Оттам излиза единствено информацията, че акциите на Ботев са в размер на 1.7 милиона лева, а номиналът им е 10 лева. Дребните акционери пък се оплакаха, че изобщо нямат достъп до акционерната книга, която е скрита в сейфа на боса.
Христолов не може да се похвали и със значими сделки в областта през последните 10 години. За този период той е успял да закупи единствено 8 декара нива в землището на Крумово. И това е станало през далечната 2003 година. През останалите години босът на Ботев е залагал, теглил и връщал пари, и продавал. Продавал е единствено на брат си Калофер - веднъж на 15 февруари 2007 г. и втори път на 2 април 2008 година. И двете сделки са за части от стопански двор с овчарници в Крумово.
На срещите на Ботев Христолов изобщо не се появява. Футболистите не са го виждали от половин година, а той им дължи заплати от 3 месеца. Феновете само гледат да го мярнат някъде, но Христолов не е от вчера - покрил се е. Уж го няма, а дава изявления - ще съдя Яне Янев, Ботев не е длъжник на НАП, защото не е регистриран по ДДС, ще платя на футболистите. Искам да продам Ботев, ама няма на кого и т.н.
Само че г-н Христолов явно е в беда. Бареков направи специално предаване за него и за Ботев. Кметът Славчо Атанасов вече му е противник. Политиците надушиха, че темата Ботев и Христолов е златна за вдигане на рейтинга. А и феновете се обединиха. Бяхме различни фракции, но преодоляхме дребните отлики и се събрахме в името на отбора, поясни Румен Баланджиев, бивш председател на фенклуба. Фракциите излъчили свои представители и наскоро надъханата делегация предприела офанзива на високите етажи в столицата. Посетихме шефа на НАП Красимир Стефанов, бяхме при прокурора Кокинов. Щяхме да се срещнем и с Петко Сертов в ДАНС, но той отлетял до Лондон, разказа обнадежден след срещите Баланджиев. Действаме, обобщи накъсо той през полувремето на една футболна среща.
ПЕЧЕЛИ ЛИ СЕ ОТ ФУТБОЛ У НАС
Свръхбогати хора държат популярните футболни клубове в Европа и печелят от тях. У нас обаче след ритането на топката не се чува шумолене на банкноти. А от мачовете на Ботев пък хич. Христолов тотално е изпуснал търговията с фен артикули - клубни знамена, тениски, шапки и т.н. Едни ги произвеждат, други ги търгуват, а президентът стои настрани от сериозния оборот, който се върти с тези дребни иначе стоки.
С продажбата на билети за мачовете също е валат. Половина публика влиза аванта и тези „течове" не са спрели през цялото време откак Христолов е президент. Сиреч от 1998 година. Преди на срещите на Ботев пристигаха 25-30 хиляди души, а сега на 5 хиляди казваме, че има добра посещаемост, каза един от футболистите.
Босът на Ботев е изпуснал и подготовката на децата и младежите. Ако беше инвестирал в тренировките им, би могъл да разчита на стабилни продажби на новоизгряващи футболни таланти. Той обаче държи треньорите на младите на мизерни заплати, което не предполага раздаване от тяхна страна.
Миналата година президентът продаде на ЦСКА Дормушали и Минев и от сделката спечели 500 000 евро, твърдят запознати. Сумата обаче се превежда на траншове, а армейците напоследък бавят плащанията.
Приходи постъпват и от лицензионни договори с телевизии за излъчването на срещите. Запознати обясниха, че за цялото клубно първенство Ринг ТВ е платила 100-150 хиляди лева на Ботев.
СДЕЛКА ИЛИ НЕ
Още през октомври миналата година Нова българска медийна група подписа предварителен договор с Христолов за купуването на Ботев. Официално съобщение, че започват сериозните преговори, се появи в началото на декември. Според различни източници пловдивският бос взел авансово от Ирена Кръстева 1 милион лева. До края на декември обаче Христолов, пак официално, заяви, че се отказва от сделката. Изобщо не се появи на определената от ултраактивната дама среща на 30 декември. А не върна и капарото.
По-късно и собственикът на Панаира Георги Гергов влезе в преговори за покупката на Ботев с фантома Христолов. След това започна да прави крачки назад. Или, за да омаломощи противника, или от притеснение от дълговете на Ботев към хазната, или пък заради по-голяма информираност за тайните дела на Христолов.
От друга страна, от Нова медийна група са заявили наскоро на фенклуба, че не са се отказали от сделката за Ботев.
Така или иначе обаче сделка още няма.

вестник Марица

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     07 май 2009   17:44
  28 септември 2011 22:42   |   Buy cheap OEM software   |     |  
fkCbO4 Are you interested in webmaster`s income?!...


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS





    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS