Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Управляващата коалиция начело с ГЕРБ загърбиха здравето на нацията заради бизнесинтереси

Искат да се отмени пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Управляващата коалиция начело с ГЕРБ загърбиха здравето на нацията заради бизнесинтереси На пресконференция в парламента Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев обявиха, че ще внесат предложение за промяна на ограничителния текст в Закона за здравето. Мотивът им е, че в условия на криза такава забрана не може да се налага, защото би била пагубна за бизнеса. Освен това депутатите от управляващата партия смятат, че тя е много трудно изпълнима, защото
Те възнамеряват да предложат в заведения до 100 кв.м. собственикът сам да преценява дали да се пуши. Така ще отпадне задължението за маси за непушачи. В по-големите пък да се обособят отделни помещения за непушачи - нещо, за което са задължени и сега.Депутатите обаче предлагат масите за тях да са повече. Лъчезар Иванов, който беше депутат в предишния парламент и подкрепи забраната, коментира, че не може да се каже, че бизнесът е победил здравето и нарече това "някакви внушения, които са абсолютно несъстоятелни".
От ГЕРБ смятат, че пълна забрана може да се наложи след четири-пет години, и то "не от раз".
Червеният депутат Румен Петков изрази съгласие с идеята. Пред журналисти той заяви, че е противник на такива ограничения, защото и пушачите имат праваПо думите му има неща, които трябва да бъдат категорично забранявани и криминализирани като проституцията. Случаят с пушенето обаче не бил такъв.
Коректно е да се даде възможност на собствениците на заведения да определят къде да се пуши и къде не, смята той. Петков все пак призна, че в стаята на "Коалиция за България" в парламента не се пуши.
Иван Костов от "Синята коалиция" заяви, че е безсмислено дебатът по този въпрос да се повдига отново, защото вече е воден преди много време и е взето решение. Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят, посочи той и допълни, че трябва да ставаме повече европейци.
В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи, заяви Костов.
Венцислав Лаков от "Атака" заяви, че предложените промени са положителна стъпка, защото проблемът не е толкова свързан с пушачите, а с бизнеса на много хора ."Става дума за много кафенета и малки ресторантчета, които при стриктна и тежка забрана за пушене биха фалирали. С измененията се дава право на избор на всеки - нека хората, които не пушат, да си изберат заведение, в което не се пуши, както и собствениците да преценят дали да забранят тютюнопушенето или не", коментира той за БТА.

Рамадан Аталай от ДПС отбеляза, че не трябва да се отстъпва от решението на предишния парламент. Според него депутатите се опитват да се харесат на пушачите, но трябва да помислят за здравето на хората.
http://www.vesti.bg
SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     18 февруари 2010   15:37      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS