Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Такъв или онакъв, Алексей Петров е прав : банките пият нашата кръв

Лихвите по кредитите са със 7-8 процента по-високи, отколкото са в другите страни от ЕС

Такъв или онакъв, Алексей Петров е прав : банките пият нашата кръв На влизане в Софийския апелативен съд Алексей Петров заяви, както и се очакваше, че процесът срещу него е политически и че Иван Костов и Цветан Цветанов са му организирали активно мероприятие заради различното му виждане относно националната сигурност. Това, както се казва, можем и да го пропуснем, макар да е интересно, че Петров обвини двамата, че провеждат срещу него “сталинска репресия”.
Макар да е завършил средното милиционерско училище в Пазарджик, Алексей Петров не е формен глупак и каза още нещо, с което всеки свестен човек в България няма как да не се съгласи: лихвите по кредитите в страната са със 7-8 процента по-високи, отколкото са в другите страни от ЕС и трябва да се намалят. Трактора дори каза, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков, което съдържало описание на модел как лихвите може да бъдат свалени до приемливи равнища.

От министерството светкавично отрекоха, че са получавали такова писмо било по формален, било по неформален ред, а премиерът Борисов каза, че държавата няма лостове да въздейства върху лихвената политика на банките.

Дали има или няма е спорно, но е безспорно, че банките в България, повечето от тях чуждестранни, пият алчно и ненаситно кръв. И продължават да си правят оглушки, когато обществени организации, бизнес структури, па чат-пат и хора от правителството ги призовават да се държат прилично и да намалят лихвите.

Нещо повече, банкерите, това ненаситно и алчно племе, не се свенят да обясняват, че не ги засяга понижението на основния лихвения процент, който от 1 януари 2010 година е паднал до рекордните 0,39.

Когато в края на 2008 година БНБ повиши основния лихвен процент с 0,15 процента до 5,38 на сто, всички търговски банки още на другия ден вдигнаха лихвите по кредитите с 1, че и повече пункта.

Сега, когато за година и половина ОЛП е паднал с близо 5 процента, няма никакво движение. Това не ни засяга, казват банкерите, ние смятаме лихвата по друга система.

Значи когато е за вдигане, ОЛП важи, когато е за сваляне, извинявайте, вие не ги разбирате тези работи.

Арестът и процесът срещу Трактора са едно на ръка, дето се вика целият народ гледа със симпатия и надежда, обаче само със зрелища не се живее. Ако Алексей Петров има смислена идея как да бъдат свалени лихвите, тя трябва незабавно да бъде приложена, понеже, ако продължи така, банките ще доубият де що мърда в тази държава.
Не се ли отпуши кредитирането и не се ли сведат лихвите по кредитите на нивото на белгийските или австрийските примерно, нищо няма да помръдне, понеже икономиката ще спре да работи. То и сега почтеният бизнес има интерес да си държи парите на срочен депозит, а не да ги вкарва в производството.

И докато работата на вътрешния министър Цветан Цветанов е да арестува трактори, трактористи и комбайнери, то работата на колегата му вицепремиер Симеон Дянков е да намери начин да се справи с алчността на банките.

Има как, само мерак е нужен.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВhttp://www.ekipnews.com/?p=29737

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     22 февруари 2010   11:24      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS