Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Скандали в Петрол между Денис Ершов и Митко Събев

Ершов:Заплашиха живота ми с думите:“Ще те очистя”, Събев:”Не му се сърдя”

Скандали в Петрол между Денис Ершов и Митко Събев Огромен скандал се развихря в една от най-големите български компании - дистрибутори на горива “Петрол” АД. Денис Ершов, член на надзорния съвет и акционер с 47,5% във фирмата майка “Петрол холдинг”, обвинява в престъпления и документна измама Митко Събев, шеф на надзорния съвет на компанията.Това става ясно от тъжба на Ершов до Върховна касационна прокуратура.
Бизнесменът Денис Ершов твърди, че Митко Събев, сочен за един от най-богатите българи, го е представлявал незаконно на заседание на надзорния съвет, състояло се от 9,00 ч на 27 май 2010 г. Но само 15 минути преди това Ершов пред 4-ма свидетели е оттеглил пълномощните, с които Събев има право да го представлява на събранията на ръководството.

Вот на недоверие

Пред прокуратурата Денис Ершов обяснява, че с оглед на многото си задължения и доверието, което имал в Митко Събев, му предоставил два броя пълномощни - да го представлява, гласува и взема решения от негово име в заседанията и работата на надзорния съвет на “Петрол” и пред съвета на директорите на “Петрол холдинг”. На 21 май 2010 г. Ершов по електронен път получил от асистентката на Събев покана за свикване на заседание на надзора на “Петрол” при изрично определен дневен ред. Бизнесменът се усъмнил в някои от действията и коректността на съдружника си и същия ден писмено го уведомил, че оттегля пълномощните си за двете дружества.

Драматичният 27 май

Ето какво пише Ершов до прокуратурата: “Лично му връчих уведомлението на 27 май, около 8,45 ч, в сградата на “Петрол” АД на бул. “Черни връх” 43 в софийския квартал “Лозенец”. Видях се с него, когато той излизаше от асансьора и се насочваше към своя кабинет на 12-ия етаж. Лично му прочетох целия текст пред 4-ма свидетели. Той ми заяви, че разбира и повече няма да ме представлява в заседанията на надзорния съвет на “Петрол” АД и на съвета на директорите на “Петрол холдинг”, включително и на заседанието на надзорния съвет, което трябваше да се проведе на 27 май. Заяви, че не може да ми върне пълномощните в оригинал, тъй като ги е изгубил.”

Пред кабинета на Митко Събев по това време били другите членове на надзорния съвет - Стоян Кръстев, Иван Нейков, бивш социален министър, и Неделчо Прошков, бивш шеф на Спортния тотализатор и на Българския съюз за физкултура и спорт. Събев ги уведомил, че планираното за същия ден заседание на надзора няма да бъде проведено, тъй като Ершов заминавал за Белград по бизнес дела.

Изненада...

На 24 юни, почти месец по-късно, Ершов с изумление открил, че на 27 май все пак се е провело заседание на надзорния съвет. И то въпреки че изрично е оттеглил пълномощните си.

“Дневният ред е бил съвсем различен от заявения, като за моето име г-н Събев е гласувал “за” по пълномощие”. Сигурен съм, че Иван Нейков и Неделчо Прошков не са присъствали на заседанието, тъй като те си тръгнаха, след като Събев го отмени. Впоследствие с много по-късна дата те са подписали протокола, тъй като г-н Събев ги е заблудил какво подписват”, се казва в тъжбата.

Ролята на Стоян Кръстев

Стоян Кръстев е юрист, член на надзорния съвет. На 26 май той е изготвил писмено оттеглянето на пълномощното.

“Така че когато е подписвал протокола от заседанието на надзорния съвет на 27 май, той е знаел, че поставянето на подписа на г-н Събев е незаконно деяние. Кръстев е знаел, че такова заседание не е провеждано, тъй като Събев го отмени в негово присъствие. По този начин Събев е съставил неистински официален документ”, казва Денис Ершов.

Той директно обвинява Събев, че с действията си е нарушил чл. 308 от Наказателния кодекс, тъй като е съставил неистински официален документ, а именно протокол от заседание на надзорния съвет с цел вписване на неверни обстоятелства пред Агенцията по вписванията.

Заплахата

На 24 юни у Ершов нараснало убеждението, че съдружникът му върши незаконосъобразни неща и той изискал от него книгата на акционерите на “Петрол холдинг”, за да провери дали не са извършвани някакви поправки.

“Г-н Събев дойде в кабинета ми в централния офис на “Петрол” в София и заяви, че е унищожил изцяло книгата на акционерите. После каза: “Искаш по законния ред? Ей сега ще видиш как е по законния ред”, се казва в тъжбата.

Ершов смята, че унищожаването на книгата цели да навреди на акционерите и е престъпление по чл. 319 от Наказателния кодекс.

Последвалият телефонен разговор между двамата бизнесмени е красноречив. “Събев ме заплаши: “Ще ти взема всичко. Имам връзки навсякъде - и в правителството и пред данъчните, и в съда, и в прокуратурата. Не можеш да направиш нищо срещу мен. Заплаши и живота ми с думите: “Ще те очистя”, и категорично заяви, че ще отнеме всичките ми акции в “Петрол холдинг”.

Сигналът до прокуратурата завършва с молба до районния прокурор да бъде образувано наказателно производство срещу Митко Събев, тъй като са налице законовите предпоставки на чл. 207 от НПК. В тъжбата се съдържали достатъчно данни, от които може да се предположи, че Събев е извършил множество престъпления.

За да възпрепятства бъдещи злоупотреби с акциите на “Петрол” и понасянето на материални и нематериални щети, Денис Ершов зове прокуратурата незабавно да изземе книгата на акционерите.

Не пускат адвокатите си на заседание

Вчера е имало събрание на съвета на директорите на “Петрол”, научи “Труд”. На него Митко Събев не е допуснал адвокати на фирма “Кенедис”.

“Кенедис” има договор с “Петрол” да извършва услуги като корпоративен секретар на петролната фирма и трябва да присъства на всяко заседание на съвета на директорите.

Денис Ершов пред “Труд”: Митко Събев загуби 170 млн. на фирмата
- Г-н Ершов, видяхме вашата жалба до прокуратурата срещу Митко Събев? Как ще я коментирате?
- Как да коментирам?! Човекът, на когото се доверявах 101% в течение на 15 години, се оказа мошеник. Неприятно. Много е неприятно да се разочароваш в хората. Ето, синът ми звъни и пита може ли да дойде с приятели в Поморие. Казвам му - по-добре е да не идваш, защото напълно реално ме заплашват. Дъщеря ми и жена ми съм изпратил в Самара. Аз не зная как ще действа този човек и какво може да направи, но ме е страх за семейството ми...
- А знаете ли каква е целта му?
- Той сам го каза: “Ще ти взема всичко.” По законния начин това е невъзможно, но ето - написахме му писмо да върне книгата на акционерите, той казва, че я е унищожил. Твърди, че има връзки навсякъде - в прокуратурата, при данъчните, в службите, и че ще направи така, че да ни вземат всичко.
- Заплашена ли е стабилността на холдинга, на “Петрол”?
- И още как! Има голяма опасност за стабилността на компанията.
Ето, вижте - в края на март и началото на април 2008 г. решихме, че Събев ще се занимава с управлението на целия холдинг - ние не сме българи, не познаваме добре законодателството, оставаме акционери.
Към онзи момент холдингът разполагаше със собствени 170 милиона евро оборотни средства. Той управлява 2 години. Сега виждаме, че тези 170 млн. ги няма и той ни разказва едни страшни истории за световната финансова криза. Каква криза?! Имаше 170 млн. евро! Какво, кризата е дошла и ги е взела?!
- Виждате ли изход?
- Имаме проект как да излезем от кризисната ситуация, надяваме се, че ще действа. Подадохме искови молби до съда във Варна и в София да отменят взетите на незаконното събрание решения. Виждаме, че ако Събев продължава в този дух да управлява холдинга, в края на другата година той просто ще престане да съществува.

Митко Събев, шеф на СД на “Петрол”: Зная за жалбата
“Зная за жалбата, заведена срещу мен от Денис Ершов, но не му се сърдя за това”. Това заяви вчера пред “Труд” Митко Събев.
“Нееднократно съм казвал, че той се нуждае от лечение. Не може да коментираш думи и действия на човек, който има здравословни проблеми, пречещи му да направи реална преценка. Само ще добавя, че според мен нападението, не винаги е добра защита.
Разбира се, ако има необходимост и интерес от страна на институциите, ще окажа пълно съдействие, за да бъдат проверени фактите”, каза в заключение Митко Събев.

Компанията държи 19-20 % от пазара на горива
Към 31 март 2010 г. акциите в “Петрол” са поделени така: 53,17% държи “Петрол холдинг”, 41,82% - “Нафтекс петрол”, а по-малки акционери притежават общо 5,01%. Дружеството се търгува на Българската фондова борса. Събев и Ершов са с равен дял в “Петрол холдинг” - по 47,5%, а 5% има Александр Мелник. “Нафтекс петрол” е еднолична собственост на “Петрол”.
Сред миноритарните акционери на “Петрол” най-любопитно е името на американската “Банк ъф Ню Йорк”. Банковата корпорация с адрес Уолстрийт 1 държи общо 56 771 акции в дружеството, което е 0,05% от целия капитал. Универсален пенсионен фонд “Съгласие” пък е облигационер на компанията и по този начин финансира развитието й с вноските за пенсии на много българи.
Акционерно дружество “Петрол” е създадено през 1932 г. в резултат на обединение на всички участници на тогавашния петролен пазар в страната в споразумение с българското правителство. През 1947 г. “Първа българска петролна индустрия” се национализира, а през следващата година се създава Държавно снабдително предприятие “Петрол”.
През 1992 г. държавната фирма се трансформира в еднолично акционерно дружество. Чрез масовата приватизация 25% от акциите преминават в приватизационни фондове и индивидуални акционери.
През 1999 г. правителството продава 51% от акциите на “Международен консорциум България”, в който влизат “Нафтекс България холдинг” (по-късно с име “Петрол холдинг"), австрийската ОМВ и “Петрол холдинг груп” - компания, създадена от бивши мениджъри на “Петрол”. През 2001 г. “Нафтекс България холдинг” придобива участията на останалите членове в консорциума.
През 2009 г. с марката на “Петрол” работят 436 бензиностанции и 44 петролни бази. Според експерти компанията притежава 19-20 % пазарен дял. За сравнение “Лукойл България” има 216 бензиностанции с 29 % пазарен дял, а “ОМВ България” - 95 бензиностанции и около 21% от продажбите на автомобилни горива на дребно.

автор(и): Труд

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     02 юли 2010   13:47      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS