Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

БФС насъсква клубовете един срещу друг

БФС насъсква клубовете един срещу друг

Българският футболен съюз публикува на сайта си изявление по повод заплахите на кмета на Каварна Цонко Цонев, че утрешният двубой между Калиакра и Левски няма да се състои.


 ИЗЯВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ


 1. Категорично не отговаря на истината твърдението, че ФК „Калиакра" - Каварна, не е получил нито стотинка по действащия договор за телевизионно излъчване на мачовете от "А" ФГ. Елементарна проверка показва, че само за сезон 2010-2011, досега в касата на ФК „Калиакра" са постъпили два транша на обща стойност над 200 000 лв. Предстои разпределянето и на трети транш.


Кой и защо има интерес да разпространява безочливо безогледни лъжи, много често и в национален телевизионен ефир, оставяме на обективната и безпристрастна общественост да прецени.


2. Уместно е ОТНОВО да припомним, че сключването на договора за телевизионните права за „А" група с „ТВ 2" ООД беше предшествано от задълбочен и обективен правен анализ на съществуващите дотогава договорености. На базата на диалога с професионалните клубове по въпросните стари договорености беше установено, че клубовете са получавали нищожни финансови постъпления в рамките на 650 000 долара годишно, разпределяни между тях. По инициатива на БФС беше демократично избрана Работна група, включваща представители на ПФК „Левски",ПФК ЦСКА, ПФК „Литекс",ПФК „Локомотив София",ПФК „Локомотив Пловдив",ПФК „Беласица" и ПФК „Пирин", която провеждаше преговорите и уточняваше всеки конкретен детайл по Проекта за договор с „ТВ 2" ООД. Проектът за договор, в неговата цялост, включително конкретното разпределяне на постъпленията, а те вече са над 20 млн. лв. за срока на договора (контрастът с цитираната по-горе сума е впечатляващ), беше единодушно одобрен от президентите на професионалните клубове на среща в комплекс „Царско село", проведена през август 2008 г. Одобрената схема на разпределяне се спазва и прилага и в момента. Забавянето на отделни плащания, не е по причина или вина на БФС, а по-скоро е пряко следствие от световната икономическа криза, която не подмина и България с произтичащите от това промени в рекламния пазар.


3. Към БФС бе отправено и нелепото обвинение, че "малките" клубове (каквото и да означава този термин, тъй като ние не делим клубовете по мащаб), не получавали никакви пари от телевизионна реклама. Бихме искали да отбележим, че Българският футболен съюз не е рекламна агенция. Всеки клуб разполага с 40% от рекламните пана на стадиона на клуба, те са негова собственост и той има правната възможност да продава тази площ и да получава приходи. Защо това не се случва, е по-скоро въпрос към мениджмънта на отделния клуб. А ако се случва, може би е редно обществото да се запита къде са парите, щом се твърди, че няма никакви постъпления по това перо? БФС разполага само с едно пано на телевизионните стадиони, върху което не се разполагат реклами.


4. По отношение на предявения към БФС недопустим ултиматум и заплаха за неявяване на официален мач от първенството и твърдението, че при провал на тв излъчването на мач от първенството неустойката от 200 000 лв. трябва да се плати от БФС, ще се ограничим само с учудване от пълната некомпетентност на изразителя на това твърдение. Ще припомним, че за провалено тв излъчване неустойката СЕ ДЪЛЖИ ОТ КЛУБА, ВЪЗПРЕПЯТСТВАЛ ИЗЛЪЧВАНЕТО, и тя ще трябва да му бъде приспадната от парите, които има да получава по договора. Тъй като клубът вече е получил голямата част от тази сума, останалите клубове вероятно ще трябва солидарно да поемат неговия дял от неустойката. Т. е., с думи прости, подобен безсмислен бойкот е само в ущърб на всички останали професионални футболни клубове.


5. "Ние издържаме БФС, а не той - нас", научи обществото тези дни от няколко клуба, в чийто говорител се е превърнал кметът на Каварна г-н Цонко Цонев. Друг е въпросът, че после някои от клубовете се разграничиха от политиката на извиване на ръце и ултиматуми. За сведение на г-н Цонев, който хвърля в пространството някакви космически суми от порядъка на между 1 и 4 млн. лв., общата сума, която събира Българският футболен съюз от такси и членски внос от ВСИЧКИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО професионални клубове възлиза на 48 000 лв, както следва:


Такса "Правоучастие" - 1000 лв. за "А" ФГ и 800 лв. за "Б" ФГ


Лиценз на ПФК (ФК) - 200 лв. за "А" и "Б" ФГ


Членски внос на ПФК (ФК) - 20 лв. за "А" и "Б" ФГ


Лиценз "Треньор" - 50 лв. на лице за "А" и "Б" ФГ


Лиценз "Футболист" - 20 лв. за "А" и "Б" ФГ


Заверка "Футболист" - 20 лв. за "А" и "Б" ФГ


Простата сметка показва драстично разминаване между твърденията на г-н Цонев и истината. Кой и защо има интерес да лъже откровено, пак ще оставим на обществото да прецени.


В същото време всеки професионален клуб, който иска да членува в Професионалната лига, плаща членски внос от 6000 лв. за "А" група и 3000 лв. за "Б" група. Въпросният членски внос се удържа директно от парите за телевизионни права, които се полагат на клубовете от "А" ФГ. Т. е. БПФЛ събира само от членски внос 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от БФС, който всъщност е организатор на първенствата.


6. Продължаваме със Съдийските такси. Техният размер НЕ Е ПРОМЕНЯН ОТ 5 г., а клубовете ги ВНАСЯТ В КАСАТА НА ПФЛ. Сумите се използват изцяло за възнаграждение на съдиите. Нито стотинка не влиза в Българския футболен съюз. В същото време именно по инициатива на БФС и лично на президента Борислав Михайлов Изпълнителния комитет гласува от 1 януари 2011 г. мачовете на децата и подготвителните групи да се ръководят БЕЗПЛАТНО от съдиите.


7. Сега се насочваме към прословутите глоби и имуществени санкции, налагани на футболисти и клубове от комисиите на БФС. Средно годишно сумата от подобни глоби възлиза на 650 000 лв. И тази сума ПОСТЪПВА ДИРЕКТНО В КАСАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ЛИГА. Което автоматично разбива лансираните митологеми за това как БФС "рекетира" клубовете с глоби и наказания. Досега Българският футболен съюз получаваше от ПФЛ точно 50% от въпросната сума, която се изразходва за част издръжката на юношеските национални отбори - до 15 г., до 16 г., до 17 г., до 18 г. и до 19 г., както и на двете национални гарнитури за девойки. От същите пари БФС плаща и съдийските такси в Елитната юношеска група до 19 г. Само разходите по юношеските национални отбори обаче са близо 1 млн. лв. годишно.


Всички изнесени от нас данни са лесно проверими и категорично оборват повдигнатите към БФС обвинения. Искаме да вярваме, че поне в този случай максимата за "Превръщането на една лъжа - повторена 100 пъти, в истина", няма да е в сила и обществото ще спре да вярва на целенасочените атаки, провеждани с ръждясалите оръжия на лъжата и агресията.


Българският футболен съюз остава отворен за комуникация и съдействие към всеки футболен клуб-негов член, който има въпроси и си служи с инструментите на диалога.


 


Пресслужба на БФС


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     18 март 2011   23:17      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бизнес & Пари:
Серия Маслина на REFAN - цялостна грижа при борбата със стареенето.
REFAN за трети път стана любимата козметична марка на българите
REFAN на втори кръг в четири категории на класацията "Любима марка"!
7-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб(ФК13) e медалът от купата за Столичният гарнизон спечелен от Левски
Венци Стефанов и близък до Титан фен на ЦСКА на представянето на стадиона на IFS

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS