Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Футбол&Социалност:Владимир Вазов връчва на Левски купа Благотворителност

Медалът е вид почетен знак на Столичната община за отли¬чаване с особени заслуги към София

Футбол&Социалност:Владимир Вазов връчва на Левски купа Благотворителност

Преди дни ви показахме изключително рядък футболен медал от турнир за


който за  първи път се пише.Днес отново ще насочим вниманието ви към подобен спортен артефакт от футболната ни история спечелен от Левски.Турнирът за Купа Благотворителност от 1930г. показва,че София напълно заслужава през 2017г. да е европейска столица на спорта.


През 1930г.в началото на месец юли Столичната община под егидата на кмета на столицата генерал Владимир Вазов организира благотворителен футболен мач между шампиона Славия и Левски София приходите за който ще отидат за подпомагане на Софийските бедни граждани.Срещата между двата водещи столични отбора през годината е 3-та поред.Левски печели този мач с 4:1,като по 2 гола отбелязват Панчев и Пешев.След края на срещата героят от Дойран по време на Първата световна война и тогвашен кмет Вазов награждава победителите с купа и възпоменателни медали и благодари за подкрепата им към софийските бедни.По време на неговото управление от май 1926до 1932 г.се изграждат за първи път няколко народни кухни, където бедните може да получат здрава и изобилна храна срещу нищожно плащане.Създават се нови сиропиталища. Увеличиват се помощите, давани на бедни софийски граждани – в пари и в натура.Създава се бюро за социални грижи, което организира безплатни медицин­ски и други грижи за крайно бедните софийски жители. Започва строеж на новата кланица. Открива се Градската библиотека при Столичната община и се поставя началото на Общински музей и архив (1928). През 1929 г. се учредява почетен знак на Столичната община за отли­чаване на българи и чужденци с особени заслуги към София и нейните жители.Именно такъв почетен знак е мдалът,който ние първи ви показваме.На следващата 1931г. Столичната община организира отново благотворителен футболен мач между Славия и АС23.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    11 октомври 2014   22:16
      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Ретро спорт:
На 27 юли Ботев преди 36 години среща Спортинг Португалия
Преди 90 години Ботев Пловдив кани Адмира Вакер за да построи своят първи дом
Извадки от миналото за строежа на първият стадион на Ботев(Пд) от 1927г.
8-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб e медал на Локо(Сф) от 1939г. за изпълнен спортен дълг
1-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб е медал на Левски от 1950г. за КСА

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS