Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

От Левски се мъчат да подменят историята, скочиха от Славия.

А дали нямат основания за това?

От Левски се мъчат да подменят историята, скочиха от Славия. Шефове и привърженици на столичния Славия настръхнаха след началото на кампания от страна на Левски, имаща за крайна цел да докаже, че „сините”, а не „белите” са най-старият футболен клуб у насПовод за войната между „Овча купел” и „Герена” станаха публикуваните в седмично издание пощенски плик от 1911 г., както и "син" устав от същата година.До нас от лайфспорт досигна пощенски на Левски с щампа от 1911г.,като този плик и официалното писмо от СК.Левски до Красимир Кантимиров за приемането на известният журналист ,като редови член на сините го публикуваме тук заедно с квитанцията за платен членски внос.Повод за тази документация е дарението от колчета за стадиона на Левски които родният журналист дарява за построяването на стадиона.Дали наистина Левски няма право да оспорва първенството на Славия само няколко месеца, след като „белите” показаха в Музея на спорта уникална протоколна книга, доказваща категорично, че клубът е основан през 1913 г.
Излизащият днес брой 2 на в. "Славия" е посветил 3 страници на скандала.
Ето становището на славистите:

"Кампанията за подмяна на фактите във футболната ни история от страна на някои среди в Левски продължава. А целта им е да легитимират клуба си като създаден още през 1911 г.След като бе “открит” пощенски плик с надпис "Левски – 1911", сега на бял свят излязоха и други “сини” амулети, кътани незнайно защо толкова дълго време. Явно е, че показването на уникалната Бяла билия – първата протоколна книга на Славия, катализира откривателския стремеж на някои футболни историографи.
И те бързо-бързо намериха членска карта и дори протокол от приятелски мач на Славия и Левски, подпечатани с печат “Левски 1911”. Никой от хората в “синьо” обаче не иска да види и да признае – това са все косвени факти, които дори и автентични, са изработени все в годините след 1920-а.С явната цел да изкарат Левски по-стар от Славия. А през 1919-а “сините” публикуват първия си официално одобрен устав, чийто член първи твърди, че клубът е основан на 24 май 1914 г.Тоест с по-нови странични материали те и в средата на 20-те години на миналия век, и сега оспорват истинността на архивния си устав, утвърден на всичкото отгоре и от съда.Това, което се случва, най-малкото е срамно заради паметта на първопроходците на българския футбол – и от Славия, и от Левски.

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     14 март 2009   13:38


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Ретро спорт:
На 27 юли Ботев преди 36 години среща Спортинг Португалия
Преди 90 години Ботев Пловдив кани Адмира Вакер за да построи своят първи дом
Извадки от миналото за строежа на първият стадион на Ботев(Пд) от 1927г.
8-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб e медал на Локо(Сф) от 1939г. за изпълнен спортен дълг
1-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб е медал на Левски от 1950г. за КСА

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS