Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Швейцарските учители преди 117 години дават началото на футбола в България.

Луи Айер даде живота си за България

Швейцарските учители преди 117 години дават началото на футбола в България.

През 1894г швейцарските учители са едни от основоположниците на футбола в България.Сега 117 години по-късно надеждите на хиляди българи за класиране на голям футболен форум минават през победа за ученика Матеус над учителя си Хицфелд.През юли 1893г. просветният министър Г.Живков при едно от посещенията си в гр. Лозана център на кантона Де Во е възхитен от  видяните умения на швейцарските учители и отправя молба към професор Рюфи да посредничи пред кантоналната гимнастическа организация да изпрати около 20 души свои добри и опитни гимнастици за учители по гимнастика в средните училища в България.През август на поканата се отзовали 25 души .На13 май 1894г. В България пристигат следните 10 швейцарски учители:


1. Даниел Бланшу-роден в град Лозана за учител в Кюстендил


2. Алоиз Бюнтер- роден в Енетбюргер за учител в Търновската мъжка гимназия


3. Жак Фардел- роден в Невшател за учител в Казанлъшкото училище


4. Шарл Шампо- роден в Ааро за Софийската мъжка гимназия


5. Луи Айер- роден в Хомберт за Ломското училище


6. Август Векер- роден в Обони за Пловдивската мъжка гимназия


7. Жорж де Режибюс- роден в Ивердон за Варненската мъжка гимназия


8. Виктор Роберти- роден в Мудон за Силистренското училище


9. Емил Кюпфер- роден в Роден в Таскрен за Габровската мъжка гимназия


Десетият учител Шарл Дюванел е пристигнал в България два месеца по-рано в Русенската мъжка гимназия.Учителите почват работа в тези краища на страната срещу 300 лева заплата.Един от тях Луи Айер донася от сърцето на Европа първите боксови ръкавици у нас, когато този спорт още е бил юмручен бой. В Лом  Л. Айер е активен обществен деятел. На 17 ноември основава в града гимнастическо дружество ”Дунавси юнак” и е неговият първи главатар.През 1903г. В Силистра основава гимнастическо дружество ”Доростолси юнак”, а през 1909г. е един от основателите на юношеското дружество в Русе и е избран за главатар на местното гимнастичско дружество в Русе. Участва активно в дейността на съюз “Юнак”.Член е на техническата комисия на съюза, а по-късно в продължение на няколко години е и нейн председател. Луи Айер е основател и преподавател в почти всички курсове за подготовка на учители и главатари. Тук той запалва младите българи по непознаните дотогава у нас спортове гимнастика, лека атлетика, вдигане на тежести, ритни топка (футбол), юмручен бой (бокс) и пр. Ентусиазмът на младежта е неописуем. И тъй като на практика няма никаква спортна база, учениците заедно със знаменития си преподавател сами се заемат с изграждането на игрища. Със собствени средства Луи Айер закупува спортни пособия от родината си и така стъпка по стъпка той вдъхва на възпитаниците си спортен дух и смелост. Впрочем първите боксови ръкавици и една от първите футболни топки в България (дотогава тук са ритали само парцалени топки) са донесени именно от него.Швейцарският учител Луи Айер е научил русенци “да ритат топката само с крака”. Има сведения, че Айер е учителствал в пансиона “Нотр дам дьо Сион” (днешната английска гимназия) в Русе и преди 1906г.


Шарл Шампо е друг швейцарски учител,който е със огромни заслуги не само за футбола у нас . Шампо е един от основоположниците на футбола в България. През 1895 той пренася играта в София където я представя на българската общественост. Тогава българите наричали футбола "игра на ритни топка". Той е единственият състезател за България на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за страната ни.


Шампо е един от основоположниците на футбола в България. През 1895 той пренася играта в София където я представя на българската общественост. Тогава българите наричали футбола "игра на ритни топка". В следващият брой на списание БГ Футбол & лайф ще ви запознаем и с другите швейцарски учители,който ще излезе в началото на август месец.


 


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    26 март 2011   00:47      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Ретро спорт:
На 27 юли Ботев преди 36 години среща Спортинг Португалия
Преди 90 години Ботев Пловдив кани Адмира Вакер за да построи своят първи дом
Извадки от миналото за строежа на първият стадион на Ботев(Пд) от 1927г.
8-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб e медал на Локо(Сф) от 1939г. за изпълнен спортен дълг
1-ят експонат в Благотворителният търг в подкрепа на Футбол клуб е медал на Левски от 1950г. за КСА

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS