Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Ирена Кръстева От коректорка в БАН до медийна императрица

Новата медийна императрица Ирена Кръстева, която се спряга като един от бъдещите собственици на Левски, има изключително интересна биография. Започнала като коректорка в Издателството на БАН през 80-те години, днес Кръстева е начело на мощна медийна групировка, притежаваща пет вестника и телевизионен канал.
Всичко започва в началото на 90-те години, когато Кръстева напуска издателството. Твърди, че работи в частна фирма. По-късно Кръстева изведнъж се озовава начело на държавното дружество "Олимпика", под чиято шапка са ред апетитни спортни обекти начело със зала "Универсиада". Твърди се, че назначението става по линия на НДСВ, където Ирена Кръстева е близка с царската говорителка Галя Дичева.През 2002 г. дамата вече е начело на Спортния тотализатор като негов изпълнителен директор. По същото време става скандал със сина й Делян Пеевски, който едва 21-годишен е сложен на поста парламентарен секретар на транспортното министерство, а в добавка влиза в директорския борд на пристанище "Варна".
След смяната на кабинета през 2005 г. Кръстева е снета от поста си в тотото. За да не стои без работа, синът й е назначен в следствието от тогавашния шеф Ангел Александров. Става скандал, тъй като Пеевски не отговаря на изискванията за следовател, но Александров го назначава "по изключение". По-късно Пеевски минава открито под крилото на ДПС, получавайки пост на зам.-министър при Емел Етем в Министерството на бедствията и авариите. Уволнен е оттам с обвинение, че притиска шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да сключва сделки с точно определени фирми. По време на "Овчаровгейт" в медиите се появяват разкрития за големия брой имоти, придобити за кратко време от Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Те обаче не се оказаха достатъчни за сезиране на прокуратурата и комисията "Кушлев". Нещо повече - под натиска на ДПС премиерът Станишев възстанови Пеевски на поста зам.-министър.
През лятото на 2007 г. Ирена Кръстева пристъпва към закупуването на първите вестници. В началото оперира чрез "Нова българска медийна група" и купува от Петьо Блъсков вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика". След това чрез същото дружество се сдобива с "Меридиан мач". В сделката с вестник "Експрес" и тв-каналите "Тв7 " и "Спорт 7" Кръстева пуска друг играч "Краун Медиа" ЕАД.
Интересното е, че прякото участие на Цветан Василев опира само до сделките с ИПК "Родина". Там придобиването на дялове се извършва чрез фирмата "Си Ди Дивелопмънт". Според Търговския регистър в нея Кръстева и Василев имат 50-процентово участие чрез фирмите си "Балканска медийна компания" и "ТЦ-ИМЕ" АД.
Фирмите от обръча
"Нова Българска медийна група холдинг" АД
Принадлежи поравно на "Балканска медийна компания", която е изцяло собственост на Ирена Кръстева, и на "Вивес" ЕАД. Второто дружество е собственост на Венета Николова.
"Краун Медиа" ЕАД
Дружеството притежава вестник "Експрес" чрез издателя "Експрес БГ" АД, както и "Спорт 7" АД и "ТВ 7", собственици на едноименните тв-канали. В "Спорт 7" на последното общо събрание на акционерите като представител на "Краун Медиа" АД се явява Ирена Кръстева (99% от акциите), а останалият 1% принадлежал на "Краун Медиа Лимитед" - дружество с регистрация в Англия, чийто представител на събранието е бил Любомир Павлов. Кръстева присъства и в директорските бордове на всички тези медии, води се и техен представител в Търговския регистър.
"Си Ди Дивелопмънт" АД
Това е дружеството, което притежава почти напълно ИПК "Родина" АД.
Според регистъра собствеността в комбината е разпределена така - 791 097 на "Обединени български вестници" и още 10 000 акции на "Екип-98 Холдинг". В "Си Ди Дивелопмънтс", който вече притежава близо 86% от ИПК "Родина" след сделката с Батков и изкупуването на дела на "Стандарт", участие чрез две свои фирми има Цветан Василев. В дружеството 50% от собствеността е на принадлежащата на Ирена Кръстева "Балканска медийна компания", а останалите 50% принадлежат на "ТЦ-ИМЕ" АД. Под тази абревиатура се крие Технологичен център - Институт по микроелектроника АД. Той е собственост на две дружества на Цветан Василев.

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    28 януари 2009   07:00

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS