Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Димитър Пенев: Боби работи, но не се спазват правилата

Искам да видя погледа на Да Коща в дербито

Легендата Димитър Пенев говори пред журналистите по време на своя юбилей. Пената, който чества вчера 30 години треньорска дейност, беше много щастлив в зала "Христо Ботев".През пролетта ще играем по-добре, но това не е гаранция, че ще спечелим повече точки, казва Стратега
- Г-н Пенев, тъй като виждаме пред вас листа с някакви схеми на игра, изяснява ли се схемата на ЦСКА в средата на подготовката?
- Има достатъчно време преди започването на втория дял от първенството, за да коментираме схемите и тактиките, които ще използваме напролет. Все пак имаме още един лагер с контроли, който е след няколко дни на турнира в Албена.
- Добре тогава, как върви подготовката на ЦСКА?
- Смятам, че нищо не сме скрили от нашата подготовка. Вие през цялото време давахте информация на спортното общество не само в България, но и в Европа. Нищо не мога да прикрия от вас. За едно може да съжаляваме - че в края претоварваме малко нашата работа по отношение на физическото натоварване. Все пак играхме контроли през ден, а накрая и всеки ден. Така времето за възстановяване е малко и това създава леко напрежение при мен и при моите колеги. Смятам обаче, че се движим в правилна посока. Всичко бяхме планирали отдавна и ние може би сме единственият клуб, който въпреки всички негативи и промени първи обяви подготовката си по дати и мачове.
- Не смятате ли, че след по-силните и тежки мачове в Кипър някак си няма да срещнете нужното противодействие от отборите на турнира в Албена?
- Напротив, ако върнем миналото, отборите, които са от втория ешелон у нас, винаги на контролни и учебни игри са показвали много голяма амбиция срещу ЦСКА. Моето мнение беше задължително да играем в този турнир, защото отборите са тези, с които ще играем и в първенството.
Няма да играем със Звезда в България, а със Спартак (Варна), Локо (Мездра), Локо (Пд). Трябва да се чувства още преди мачовете, че играем по-добре от тях, и да не се безпокоим, защото грешки стават във всеки мач. Но трябва да ги намалим.
- Как бихте отговорили на тези, които казват, че Левски е играл в Кипър с Цървена звезда, а ЦСКА с Ягодина и Алания?
- И ние имахме предложение да играем със Звезда, но всичко зависи от мениджърите, които уреждат контролите. За мен и моите колеги е важно да убедим ръководството, че разбираме от футбол и че ние носим отговорността за подготовката и това кой ще е титуляр и кой резерва. Аз няма да се примиря да играем по-слабо от първия полусезон. Пак ще кажа, ЦСКА ще играе през втория полусезон по-добре, но не съм казал, че ще вземем повече точки.
- Ще може ли с новите футболисти, които привлякохте - Минев, Саидходжа, Руи Мигел, Силва... да смените второто място с първото?
- Ние още не сме започнали мачовете, за да мога бързо да ви отговоря на този въпрос. Амбициите са ни да станем шампиони отново, а дали ще разместваме местата... то е естествено, за да си шампион, трябва да си на първото място. По отношение на новите футболисти, тези, които са подписали, и тези, които са на проби, аз смятам, че с 20-30% нашият отбор става по-добър. Вие сами можете вече да си направите сравнение на Удоджи със Силва или на Зе Руи със Силва или със защитника и нападателя от Ботев (Пловдив). Има 20-30% разлика и затова трябва по-добре да играем. А и нигерийците ,и тези от Пирин... Имаме време да решим за тях. Но за двама-трима ще си кажа мнението и преди лагера в Албена.
- Все още руският пазар не е затворил, има ли възможност ЦСКА да се раздели с някой от своите футболисти?
- От моя страна няма такова нещо. Аз съм си казал думата, ако желаят някой да трансферират, и тя е „не“. За ново е отворено и казвам „да“.
- През есента отборът имаше проблеми с вкарването на голове от централния нападател. В кои футболисти сега виждате решение на този проблем?
- За това сме привлекли нигериеца, тези от Мездра, от Пирин, но не бива да забравяме, че имаме и Мартин Тошев, който чака. Но аз смятам, че Саидходжа и нигериецът са една много силна двойка и заявка, която вярвам, че ще радва приятелите на футбола и най-вече нашите фенове, а защо и другите да не гледат добри изпълнения от тези двама нападатели. Не бива да забравяме и Лазаров и Манчев.
- На няколко пъти се наложи да "дръпнете ушите" на младите футболисти, виждате ли промяна в тях?
- Директно на никого още не съм дърпал, но по отношение на приказките постоянно им "дърпам ушите", тъй като всички знаем какво прави нашата младеж днес. Бързо учене с "двойка", бързо попиване на всяко странично явление и... бързо искаме да сменяме Бербатов в Манчестър Юнайтед или да сменяме някой в Леверкузен или Италия. Правилно ме питате често ли им "дърпате ушите"? Да, непрекъснато, за да го разберат и да бъде по-лесно за тях, защото за нас треньорите винаги ще бъде лесно, когато малките мислят правилно. Тогава ще намалим "дърпането на ушите". Трябва да движат повече краката и да го свързват с мисленето. Много важни са програмите за младежта.
Няма лента, изниква кадър, има лента не излиза кадър. Затова имам предвид програмите. Иначе вратата за титуляри в ЦСКА за нашите юноши е по всяко време отворена, все пак те са наши рожби. Трябва да работим върху тях, за да имаме цена и да бъдем по-богати като клуб, когато продаваме. Примери имаме много - и преди Стоичков, Пенев и Бербатов сме продавали много.
- Какво е вашето изискване към "Титан"?
- Моето изискване е... аз да си гледам работата. Но в една успешна футболна и юбилейна година, която отмина, се изприказваха, изписаха и случиха толкова много неща... просто не беше чест за един клуб от европейска класа, какъвто е ЦСКА, да се публикуват и покажат толкова негативни неща. Що се касае до това виновни - невиновни... те нещата се виждат, ние пак вървим напред. Но с тези публикации ЦСКА все едно се чувства на 6 месеца, а не на 60 години. Но аз вярвам и в новото, и в старото ръководство. ЦСКА винаги ще бъде ЦСКА и ще бъде напред много по-добре от последните месеци. Ако върнем миналото назад, тогава също бях виновникът в благородния смисъл на думата, когато бяхме Средец, бяхме на по-добро ниво от тази година, когато при шампионска титла ние се чувствахме все едно бяхме изпадащи от "В" група. Такова беше самочувствието. Мисля, че ръководството е наясно, защото самият аз съм защитавал този клуб и като състезател и треньор и зная много неща, но за жалост ми се е падало винаги когато заставам начело на тима, да започвам на болна основа да възстановявам. С голямо удоволствие за в бъдеще ще работя с това ново ръководство, тъй като още от първите дни с това, което вършат, дават увереност, че ще вървим нагоре. Проблемът със стопанисването на базите също е важен, той е номер едно. Там стотици хиляди текат напразно. Не зная дали има в Европа други като Левски и ЦСКА да имат три комплекса. ЦСКА - "Българска армия", Панчарево, "Червено знаме". Левски пък имат "Спартак", "Герена", до „Герена“ друга плантация... това го няма в света. Нека да бъдем на 20 декара, но да бъдем всичките заедно, а не на три места и... ток, вода... Такова пилеене има, че няма край.
- Как ще коментирате новия национален треньор и какво ще пожелаете на Боби Михайлов?
- Аз му пожелах и преди конгреса - успех, защото това касае и мен, и българския футбол. Смятам, че той ще промени не само своето мислене, но и задълженията и наредбите, които да се спазват от последния до първия, да важат за всеки клуб. Независимо че аз съм от ЦСКА, а той например от Левски, наредбите трябва да се спазват. Що се касае до националния отбор, още от седмица мисля, на средата ли сме на квалификациите или сега започваме, или сме свършили. За първи път толкова се замислям къде ще свършим, докъде сме стигнали и как ще започнем. Ние вече губим две-три некласирания и националното вече ни се губи, а да не коментираме за финансовото.
- Съжалявате ли за Фелипе да Коща?
- Не. Аз направих много за него. Що се отнася до качествата, аз имам един Чипев, който го чакам. Имаме и Маркиньос, и тези сега новите. Не му се сърдя, желая му успех. Но да видим какво ще бъде неговото отношение, когато играе срещу ЦСКА. Да видим тогава как ще ме погледне като човек.
- Кажете нещо повече за инициативата?
- Имаме уважение в цяла България. Това е и причината с Анатоли Илиев да участваме в организирането на масов футбол. Планирахме няколко месеца организирането на юбилей на треньори и специалисти, които стават все по-малко. Липсва европейското уважение към нашите треньори. Последният, който напусна България, е Димитър Димитров, а преди това Стойчо Младенов и Георги Василев също поеха към чужбина. Нека има повече подобни юбилеи, защото през годините имаме доста треньори, които са ни представяли в цял свят. Трябва да сложим някакъв ред в нашия футбол. Имаше конгрес, не ме изненадва преизбирането на Боби Михайлов. Той си върши работата, но правилата не се спазват. Когато всичко е регламентирано и се спазва, има ред и всичко върви добре.
- Кой е най-яркият ви спомен във футбола?
- Много са. Всички те носят духовен стимул. Моята амбиция винаги е била да съм във футбола. Много пъти сте правили сравнение, че добрите футболисти не стават добри треньори. Фактите говорят много, след като правим такъв юбилей. От треньорите зависи реализацията на нашия футбол. Аз съм единственият, който е реагирал на негативните изказвания на мои колеги, че няма условия за работа. Има условия, но е нужно търпение, постоянство и много работа. След като няма пари и условия, защо тези треньори не се откажат и да дадат път на други. Пожелавам много здраве на всички колеги и да работят усилено за своята професия. Практиката дава самочувствие.
- Къде ще е Димитър Пенев на следващия юбилей?
- Имам школа в с. Мировяне и се занимавам с 2-3 групи деца. Мисля там да завърша кариерата си.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    03 февруари 2009   07:25

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS