Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Емил Костадинов:Ако хората от Титан слушат Томов, ЦСКА отново ще остане без лиценз.

Не съм съгласен Стоилов да води и клубен отбор, това трябва да се промени

Емил Костадинов:Ако хората от Титан слушат Томов, ЦСКА отново ще остане без лиценз. Членът на Изпълкома на БФС Емил Костадинов даде пред „Меридиан Мач“ първото си обширно интервю, след като напусна ЦСКА през есента.
- Г-н Костадинов, откакто напуснахте ЦСКА, избягвате медийните изяви. Защо?
- Никога не съм си падал по медийните изяви. Докато бях в ЦСКА, бе необходимо да говоря повече. ЦСКА е такъв клуб, че всеки човек с по-значима роля в него трябва да е напълно осветен. Интересът е голям и аз трябваше да отговаря на него. Никога не съм използвал медиите, за да си правя пиар, така както правят някои други хора.
- Не се ли считате за понижен в БФС, след като от отговорник за младежкия национален отбор станахте отговорник за юношите?
- Бях отговорник за младежите преди доста време. След като започнах работа в ЦСКА, прекратих ангажиментите си към националните отбори, за да няма конфликт на интереси. Това не е никакво понижение. Трябва да се работи сериозно, защото по мое мнение в последните две години в детски-юношеския ни футбол нямаше ясна стратегия за развитие. Ще поставя много изисквания.
Треньорите ще бъдат контролирани непрекъснато Хората, които ще са треньори на юношеските отбори, трябва да са максимално отдадени на своята работа. Стигнали сме дъното и ще трябва много неща да се променят. Имаме качествени млади футболисти, които трябва да развиваме.
- Защо, след като вие сте отговорник за юношите, Наско Сираков се интересува кои са им мениджърите?
- Доколкото ми е известно, много от футболистите в юношеска възраст нямат мениджъри, което е добре. Смятам, че до 18-годишна възраст не е препоръчително играчите да имат мениджъри. А защо Сираков се е интересувал, го попитайте него.
- Какво е мнението ви за тандема Сираков – Станимир Стоилов? Това ли бе най-добрият вариант за националния отбор?
- Дано, да е така. Те са работили дълго време заедно и това е важно за един тандем, защото си имат доверие един на друг и се вслушват в съветите си. Като цяло в националния отбор работата е по-различна, отколкото в клубовете и дано Сираков и Стоилов се справят с това.
- Как гледате на обвързването на националния селекционер Стоилов с клубен тим?
- Не го одобрявам. На този обаче етап нямахме друго решение и затова избрахме този ход. Мисля, че постъпихме правилно. До лятото има два мача и дотогава Стоилов ще трябва да се справи и с двата отбора. След това ще водим преговори той да остане начело само на националния отбор.
- Как гледате на идеята „А“ група да бъде съставена от 10 отбора?
- Тази идея се коментира от доста години. Според мен първо трябва добре да се помисли по какъв начин това може да стане и от кой сезон. Намаляването на отборите води след себе и до други сериозни промени във футбола. Един такъв ход безспорно ще има своите положителни страни. По този начин ще се постигне по-голяма конкуренция и равностойност в „А“ група. Няма да има отбори, които да се изпаднали още на полусезона поради финансовата си несъстоятелност. Според новите изисквания на УЕФА има условия, които ще бъдат непосилни за някои клубове и те сами ще са принудени да абдикират, защото няма да могат да покрият изискванията. Задължително е всеки да доказва финансовата си стабилност, иначе лиценз няма да има. Стадионите трябва да са в съвсем друг вид. Така че малко клубове ще се справят.
- Как гледате на продажбата на ЦСКА?
- Хубаво е да се стигне до сделка.Наложително е ЦСКА да промени собственика си.Вижда се, че с това ръководство има големи проблеми. Хората, които искат да купят ЦСКА, просто трябва да побързат, защото в противен случай ще имат голям проблем с лицензирането. Остава малко време, а ЦСКА има да покрива доста задължения. Аз съм навътре в нещата и знам, че клубът има големи проблеми. Опасявам се да не се повтори историята от миналата година и президентът на ЦСКА пак да се оправдава с някой друг. Просто до 31 март трябва да се свършат доста неща от страна на ЦСКА. Това е срокът, до който клубът е длъжен да подаде документите си за лицензиране. Във футболния съюз
има постъпили много оплаквания срещу ЦСКА.Ръководителите на клуба са предупредени за това и са необходими спешни действия. Хората, които се захващат с отбора, трябва да знаят, че проблемите трябва да се решават навреме. Изискванията са много строги. А и ЦСКА ще бъде гледан под лупа заради гафа от миналата година.
- Има ли мениджърски игри в ЦСКА? Вие също често бяхте забъркван в такива?
- Доста ми е задаван този въпрос, докато работех в ЦСКА. В един такъв клуб не може да има мениджърски игри. Докато аз бях в ЦСКА, всичко е било чисто. Това ви го гарантирам. За съжаление на някои без мениджъри не може.
- Обвиняват ви, че имате заслуга за преминаването на Да Коща в Левски...
- Може би искате да кажете, че аз съм преговарял с г-н Батков. Нямам никаква представа защо Да Коща премина в Левски. ЦСКА направи голяма грешка, като допусна това да се случи. Да Коща подписа с ЦСКА, след като аз вече бях напуснал клуба. Гарантирам, че ако аз бях в ЦСКА, никога нямаше се стигне до преминаването на наш важен играч на „Герена“.
Щях да си подам оставката,ако по мое време се бе случило това с Да Коща. Това е пълно аматьорство. В крайна сметка ЦСКА бе сериозно ощетен заради собствената си глупост. Доколкото ми е известно, парите, които е искал мениджърът от футболиста, са били съвсем нормални и много по-малки от сумите, отшили за покупките на новите футболисти на ЦСКА. Сега се взеха играчи, които може би никога няма да играят за отбора. Привличането на Гунлаугсон е напълно необяснимо. От Мездра единият футболист има качества, но другият вероятно няма да бъде титуляр. В същото време са платени сериозни пари. Не може да изпускаш един футболист, който прави силни мачове, и след това да плащаш много пари за други, които ще бъда резерви. Това не е нормално и говори за аматьорщина.
- С какво бяха свързани противоречията ви с Александър Томов?
- Проблемите, които имах с г-н Томов, бяха, защото той искаше да бъде президент и да прави еднолично селекцията. Използваше хората около него, като ги караше да го подкрепят за всичко. А той самият си няма представа от селекциониране на футболисти.
- Познавате ли се с хората от „Титан“, които искат за закупят клуба, и ако се стигне до сделка, възможно ли е да се завърнете на „Армията“?
- Не познавам хората от „Титан“, не съм разговарял с никого от тях. Мога да работя в ЦСКА единствено при ясна стратегия за бъдещето на клуба. Ако новото ръководство има цели и ме покани, бих приел да разговаряме.
- Как оценявате двегодишното управление на Томов?
- Като футболни резултати – много добро. Но като организация - трагично. Не може един клуб като ЦСКА да си позволява да живее на кредит. Заради задълженията ни се стигна се дотам, че разпродадохме всички най-добри футболисти с единствената цел отборът да остане в „А“ група. Вместо да затвърдим позициите си и да направим още по-голям отбор, ние развалихме стария заради ръководни грешки. Разпродажбата на състава през лятото беше
единственият начин да оцелеем .А оцеляването на ЦСКА е много по-важно от някой друг по-слаб резултат или сезон. Откакто съм извън клуба, нищо не се е променило. Но няма и как, след като президентът остава същият.
- За какво се самообвинявате?
- Поех много негативи, след като ни взеха лиценза. Най-лесното за мен беше да си тръгна. Ако не бяхме тези, които останахме да работим след вземането на лиценза, ЦСКА щеше да е във „В“ група. Ако си бяхме тръгнали, ЦСКА загиваше.
- Томов казва, че той е спасил клуба?
- В месеца, в който положението бе форсмажорно, аз не съм го виждал на „Армията“. Нямаше го. Той си мисли, че футболът е политика. Не можеш да лъжеш хората. Като кажеш нещо, трябва да се прави. С постъпките си Томов направи така, че лицензът на ЦСКА да бъде отнет. Той просто не вярваше, че това може да се случи, защото управляваше клуба като политик. Смяташе, че правилата на важат за него. Той постави на карта съдбата на най-големия български клуб и отгоре на всичко обвини всички други, но не и себе си. Лошото е, че и сегашното положение е същото като през миналата година. Затова още веднъж предупреждавам новите шефове на клуба да направят всичко възможно в най-кратки срокове да разрешат проблемите, които са натрупани от дълго време. Ако „Титан“ слуша Томов, ЦСКА отново ще остане без лиценз и след това новите собственици ще излязат виновни.
- Как оценявате представянето на ЦСКА през есента?
- С футболистите, с които разполага ЦСКА, трябваше да бъде с поне 5 точки пред Левски в класирането. Борбата за титлата ще бъде между Левски и ЦСКА. Литекс изостава в точките и не вярвам, че ще навакса.
- Получихте ли парите, които клубът ви дължи?
- Не съм. Ако все пак ми ги дадат, ще купя нещо за детско-юношеската школа.
МАРИАН МАКАРИЕВ

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     18 февруари 2009   16:49      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS