Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Дражев:пратих БФС извън закона,но Веселбата сега започва

Десет точки бутат БФС?

Новият Изпълком на БФС е нелегитимен и ще бъде още доста време, информира днешната спортна преса. Вчера Софийският градски съд отказа да впише в регистрите си ръководството, избрано на конгреса на съюза в края на януари.Това значи, че легитимен все още е старият Изпълком. По същата логика извън закона е и новият селекционер на националния тим Станимир Стоилов, който вече даде индикации, че ще играе важна роля в съдбините на българския футбол."Ние не твърдим, че новото ръководство на БФС няма да получи регистрация", обяснява пред "7 дни спорт" пресаташето на съда Елена Трифонова. Процедурата обаче ще се проточи тъй като по жалбата на Дражев трябва първо да се произнесе Софийският административен съд, след което СГС трябва да впише или да заличи новия Изпълком. В момента регистрация на новите няма. Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел, какъвто е БФС, имената и длъжностите на лицата, представляващи съюза, задължително подлежат на вписване. Самото юридическо лице на организацията също възниква с вписването му. Гражданско-процесуалният кодекс също регламентира, че "невписаните обстоятелства се считат несъществуващи за трети добросъвестни лица" и подлежат на атакуване. Ако исковата молба на Ивайло Дражев бъде приета за основателна поне в един или няколко пункта, ГПК предвижда заличаване на вписването и анулиране на изборите. Това ще доведе до още по-голям хаос от този в момента. С една дума - БФС май е закъсал лошо. Последното бе потвърдено от самия Ивайло Дражев в негово изявление от 4 февруари.След като се разбра, че е стопирал регистрацията на новото ръководство на БФС, Ивайло Дражев прие да коментира ситуацията пред "7 дни спорт".
- Г-н Дражев, как според вас ще се развият нещата оттукнататък?
- Ще има още искови молби, на три-четири футболни клуба. Те са аналогични на моята молба, тъй като спрямо тях също са извършени нарушения. В момента съдията Икономов тича по етажите на Софийския градки съд и моли за това и онова.
- За какво моли?
- Ами да бъдат отхвърлени исковете поради липса на правен интерес. Според мен сега ще се опитат да изкарат чрез гражданското отделениe, че нямам правен интерес. Но не могат да го докажат, тъй като има още три искови молби. Едната пак е от мен, но като юридическо лице. Докато свърши това производство, те не би трябвало да бъдат вписани. А като няма вписване, нямаш право да управляваш. Прогнозата ми е, че през есента ще има нов конгрес.
- Христо Порточанов каза, че старият изпълком би трябвало да поеме БФС?
- Точно така, прав е. В момента във всички регистри като ръководен орган е вписан старият изпълком. Аз ако съм на него, ще си извадя от съда едно удостоверение за актуално правно състояние. И ще разполагам с документ, че имам право да управлявам БФС.
- Казахте, че сте пуснали жалба и в Брюксел. До кого?
- До Жак Баро, който се занимава с правосъдието и сигурността и до комисаря по образованието, младежта и спорта Жан Фигел. Сезирал съм ги за това, че Андрей Икономов и Камен Михов заемат постове в изпълкома, което създава предпоставка за конфликт на интереси. Впрочем сега чух по телевизията, че това го е потвърдил и Борис Велчев. Казал е, че ако БФС извършва стопанска дейност, тези хора наистина нямат място в изпълкома. А БФС извършва такава дейност. Съюзът е страна в договор за тв правата за 50 млн. лв., това да не са семки и бонбонки?
- Вярно ли е, че е имало натиск от БФС към съда да отхвърли иска ви и да впише новото ръководство?
- Имам информация, че е бил направен такъв силов опит. Ударили са обаче на камък. Хората от фирменото отделение са се държали достойно. Сега съм сигурен, че разчитат на онзи етап, в който делото ще влезе в Апелативния съд. Те неслучайно са вкарали толкова съдии и прокурори в комисиите си, за да имат връзки навсякъде. На мен не ми е ясно откъде накъде се допуска магистрати и хора от разследващите органи да влизат в комисиите на БФС. Ами нали същите тези хора после разследват престъпленията и корупцията във футбола? Време е държавата и компетентните органи да се намесят и да прекратят това.

Десет точки бутат БФС?
Исковата молба на Ивайло Дражев срещу БФС, която е депозирана в СГС, съдържа общо десет точки срещу решенията на шестия редовен конгрес на БФС. Поне шест от тях изглеждат основателни, а на някои места действително има очевидно погазване на закона. В жалбата си Дражев излага следните неща:
1. Не е изтекъл четиригодишният мандат на избраните от петия редовен конгрес органи на управление (изпълком и президент), което практически означава, че свиканото общо събрание е извънредно.
Коментар на "7 дни спорт": Дори в регистъра на Министерството на правосъдието краят на мандата на стария изпълком е фиксиран за октомври 2009 г. По тази логика конгресът в края на януари е извънреден, а не редовен.
2. Не е спазен редът за регистрация на делегатите и кандидатите за президент и изпълнителен комитет, а именно: не са публикувани в 15-дневен срок преди датата на конгреса нито списък на кандидатите, нито регистрирани предложения за президент, нито за изпълнителен комитет.
Коментар на "7 дни спорт": БФС действително не публикува 15 дни преди конгреса имената на кандидатите за новия изпълком, макар че по устав би трябвало да го направи.
3. В поканата за конгреса не е публикувана точка за освобождаване на действащите управителни органи и е гласувана оставка и освобождаване на старите управителни органи, без такава точка да фигурира в дневния ред съобразно устава на БФС. Оставки пред конгреса не са подавани от Христо Порточанов, Пламен Бобоков, Веселин Балевски и други, отсъстващи от конгреса.
Коментар на "7 дни спорт": Действително липсваше такава точка, а Порточанов и останалите не си подадоха оставките.
4. Нарушен е чл. 17 от ЗФВС да бъде приет бюджет на БФС за периода 2006-2009 г., което е изрично правомощие единствено и само на общото събрание на БФС.
5. Налице е спряно решение за отстраняване на втория кандидат за президент на БФС по административна жалба вх.№ 1277/26.01.2009 г. на Административния съд - София, от която е видно, че кандидатът е изпълнил изискуемите срокове и регистрационни документи.
6. Нарушени са членове от устава на БФС, както и от ЗФВС, като са приети за членове множество клубове с идентични наименования на вече съществуващи членове на сдружението, а същевременно е прекратено членството на 78 редовни членове без абсолютно никакви правни основания, без валидни решения и без съобщаване и разглеждане на жалбите им пред конгреса.
Коментар на "7 дни спорт": процедурата наистина беше претупана набързо, тъй като вече изборите бяха минали и делегатите искаха да си ходят.
7. Нарушени са разпоредбите на устава на БФС, предвиждащи подлагане на гласуване на всички предложения по промени в устава. Предложен е изцяло нов проект за устав на БФС на 29.01.2009 г. Промените въобще не са предоставени на вниманието на делегатите на конгреса и не са подложени на гласуване.
8. Нарушен е чл. 195, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт, който императивно забранява на съдии и прокурори да заемат длъжности в управителни органи на сдружение с нестопанска цел, извършващо стопанска дейност, каквито са новоизбраните членове Андрей Икономов - съдия в пето отделение на ВАС, и Камен Михов - прокурор във ВКП.
Коментар на "7 дни спорт": В закона изрично е записано, че съдиите, прокурорите и следователите не могат "да бъдат управители или да участват в надзорни, управителни или дирекционни съвети или контролни органи на юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват стопанска дейност.
9. Нарушен е и чл. 7 от устава на БФС, а именно участието на представител на висшето ръководство на водеща политическа партия, какъвто е новоизбраният член Камен Костадинов - член на парламентарната група и изпълнителното ръководство на ДПС.
Коментар на "7 дни спорт": Действително Камен Костадинов е депутат от ДПС, а освен това е и в Централното оперативно бюро на движението като отговорник за структурните фондове според информация от сайта на ДПС.
10. Не е допусната до разглеждане и гласуване легитимно регистрирана кандидатура за президент на БФС на Ивайло Дражев, издигната от ФК Асеновец.

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    26 февруари 2009   12:53

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS