Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Йордан Христосков, член на изпълкома на БФС: Проблем при футболистите е укриването на доходи и съответно на данъци.

- Г-н Христосков, като член на изпълнителния комитет на БФС и доскорошен дългогодишен управител на НОИ, как ще коментирате последните разкрития за дължимите осигуровки и данъци на футболистите?

- И преди е имало подобни проблеми. Националният осигурителен институт, инспекцията по труда и Агенцията по заетостта са правили ревизии във футболни клубове. Разсрочвали сме задължения. Някои ги погасяваха, други - не. Хващали сме и измами - "Пирин" (Благоевград) бе изхвърлен от "А"група точно заради фалшифицирани документи - беше пуснал платежно за 40 хиляди при внесени реално 4 хиляди. Новото сега е, че Националната агенция за приходите е бръкнала по-надълбоко и е установила по-големи задължения - и от данъци, и от осигуровки. БФС й оказва пълно съдействие. Част от данните за доходите са взети от неговата документация.

- Защо все още е възможно футболистите да се осигуряват на 220 лева?

- Причината е, че дълго време не можа да се вземе решение за статута на футболистите. Първо професионалната асоциация настояваше футболист да стане свободна професия. След един световен конгрес на профсъюзите на професионалните футболисти обаче нашите се върнаха с харта, от която се виждаше, че по-масова практика по света е да са на трудов договор. По този модел и ние изработихме проект за типов трудов договор, който да се използва в професионалните клубове за защита на интересите на футболистите.

Междувременно от началото на тази година бяха въведени и минимални осигурителни прагове за футболисти - 450 лв. за "Б" и 700 за "А" група.

Сега асоциацията пак се връща към виждането си от предишни години, че е добре футболистите да са свободна професия. Това е записано в новия проект за промени в Закона за физическото възпитание и спорта. С неговите преходни разпоредби ще се промени и Кодексът за социално осигуряване. Това значи, че догодина ще бъдат осигурявани върху суми от 420 до 2000 лв.

Според мен по-сериозният проблем при футболистите е укриването на доходи и съответно на данъци.

ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА, "24 часа"


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    25 септември 2009   16:49

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Интервюта & на фокус:
Психотерапевт, танцьорка, манекенка, актриса, нейното име е Ана Райнова
Деси Димитрова участничка в Плеймейт :ЕДИНСТВЕНО И САМО КОРОНАТА МЕ ИНТЕРЕСУВА!
Гери Стаменова участничка в Плеймейт:Никога не бих простила изневяра
Представяме ви Маги Бадер една от фаворитките за PLAYMATE OF THE YEAR 2016
Участничка в Мис Плеймейт е фенка на Барса и Валери Божинов

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS