Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Анаболи и стероиди под формата на Хранителни добавки убиват фитнес маниаци

Мъже в разцвета на силите си умират след употреба на опасните медикаменти

    Анаболи и стероиди под формата на Хранителни добавки убиват фитнес маниаци   Когато умира покосен от инфаркт, 35-годишният Ангел Велинов е в разцвета на силите си. Як, висок, здрав, както го описват приятелите му. Отделял поне по час всеки ден за тренировки във фитнеса. Интересувал се от хранителни добавки и третирал тялото си като химична лаборатория. След една от поредните тренировки му прилошало, усетил виене на свят, но решил, че е нещо временно и не обърнал внимание. Час по-късно издъхнал на улицата. Аутопсията установява, че сърцето на младия мъж буквално се е пръснало. Аномалии се наблюдавали и при останалите органи.

Случаят с Ангел Велинов се прочува благодарение на това, че е бил близък приятел на също покойния вече Йордан Цонков – Джиджи, както и заради факта, че е дилър на дрога от средно ниво. На погребението се стичат почти същите хора, които изпращат за последен път и легендарния бандит. Някои коментират тихичко: „Прекали със зоба”.

Ангел Велинов не е единственият у нас, намерил смъртта си в стремежа си да има перфектно тяло. Само за една година в България са регистрирани над 20 случая на млади мъже, починали от остър инфаркт на миокарда. И още пет, отново на фитнес маниаци, на които бъбреците внезапно отказали. Други осем души са починали след инсулт. Цифрите може и да не са големи, но като се има предвид, че става въпрос за хора в най-активната си възраст, статистиката става тревожна. Смъртните случаи стават все повече:

„Преди 2 години имаше смъртен случай на български бодибилдър – шампион по фитнес. Момчето почина на 36-37-годишна възраст. На мой приятел, 32-годишен, бивш вицерепубликански шампион по културизъм, му правиха

операция от рак на тестисите

заради стероидите. Друг приятел, 34-годишен, двукратен републикански шампион, в момента е толкова зле с бъбреците и кръста, че повече от половин час не може да седи спокойно – получава остри болки. Те в момента подкрепят натуралния бодибилдинг, участват по състезания или са им съдии“, разкрива Йото Йотов, председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг.
Министерство на здравеопазването наскоро обяви, че 65 вида опасни за здравето и живота хранителни добавки се разпространяват от американска фирма чрез сайта bodybuilging.com.

Сайтът е особено популярен у нас и се използва от повечето фитнес маниаци за набавяне на всякакви средства за увеличаване на мускулната и намаляване на телесната маса. Стоките на сайта са описани като хранителни добавки, но на практика са от особено опасната категория на стероидите. Страничните ефекти, описани от здравното министерство, съвпадат със състоянието на много мъже, трениращи фитнес у нас – виене на свят, увеличаване на гърдите, инфаркт, импотентност, увреждания на тестисите, инсулт.

Сайтът bodybuilging.com е един от многото, които продават подобни продукти у нас. Засега само той е оповестен като особено опасен. Разследване на “ШОУ” установи, че търговията със стероиди, анаболи и други „фитнес дроги” е особено печеливша в България. Достъпът до препаратите е абсолютно свободен. Нещо повече – на много от сайтовете има съвети как точно трябва да ги комбинирате, така че да постигнете максимален резултат. Има и рецепти за смесване на лекарствени препарати, предназначени за лечение на съвсем други заболявания, които в комбинация постигат така желания резултат – красиво и релефно тяло.

Полулегално

Много от страните вече имат специална политика по отношение на анаболите и стероидите и ги третират като наркотици. Сайтовете, предлагащи анаболи, стероиди и дори мощен хормон на растежа, в България са десетки. Повечето от препаратите се внасят от Америка, Китай и Англия. Има и такива, които се произвеждат в България. Разбира се, никъде не е упоменато, че всъщност са лекарства за конкретни болести, а не за увеличаване на мускулната маса, и могат да бъдат опасни.

„Анаболните стероиди увреждат здравето, но животът е твърде кратък, за да бъдеш малък!” Това е стряскащото мото на сайта steroidi.eu. Там се предлага само каталожна търговия и важи пълната анонимност - имена и телефони за контакт липсват. Можеш да поръчаш единствено, като изпратиш писмо с телефон и адрес на електронна поща. Сайтът предлага широка гама от инжекционни стероиди и има подробен раздел как да си ги инжектираш сам, което автоматично изключва лекарския контрол.

Справка на “ШОУ” разкри, че интернет страницата се хоства на безплатните сървъри на www.1gb.bg. Там също липсва каквато и да е информация за собствениците на сайта. Пак на този адрес могат да бъдат намерени и повечето от хранителните добавки, които се предлагат от забранения вече американски сайт bodybuilging.com.

Дрогата на Хитлер

Сред опасните анаболи, за които лекарите у нас твърдят, че предизвикват при неправилна употреба инфаркт и инсулт, е Нандролонът, по-известен като „дрогата на Хитлер”. Смята се, че препаратът е разработен именно по времето на нацистите и е използван от Фюрера за да предизвика безпощадност и безмилостност сред войниците си. Този анабол действително влияе на психиката и при прием може да доведе още до загуба на чувства и предразсъдъци.

Страничните му ефекти са много, често се стига и до претоварване на сърдечния мускул. При прием не се отделя от организма и вредните вещества остават в тялото. Въпреки това Нандронолът е сред често употребяваните анаболи у нас. Взимат го дори и учениците: „Доволен съм. Преди 2 години и половина бях 58 кг на 184... с 28 см бицепс, сега съм 186... 76 кг със 38 см бицепс”, твърди един от участниците във форума на www.teenproblem.net и горещо препоръчва Нандронол на останалите си приятелчета.

Креатинът е другият популярен препарат сред родните фитнес маниаци. 1 грам от него се равнява на приема на 2 кг месо, най-често срещаната „дозировка” е от 5 до 10 г два пъти дневно. Заради многото опасни странични ефекти той е забранен във Франция и Белгия, в САЩ това тепърва предстои. В България се предлага съвсем свободно и отново е популярен най-вече сред учениците: „Аз например съм на 16 г., 180 см, 75 кг, ходя на фитнес от 4-5 месеца, пия аминокиселини Universal amino 2700 (2 преди, 2 след тренировка и 2 преди лягане), както и креатин на JC (по 5 грама преди и след тренировка)”, пише на 12 февруари т.г. участник във форум за бодибилдинг. Два месеца по-късно – през април в същия форум, се появява съобщението, че младежът е починал от чернодробна недостатъчност. Никой от потребителите обаче не свързва странната смърт с приема на опасните стероиди.

Чудото Кленбутерол

Васил Кирилов е запален по фитнеса, на 23 години е и преди време за малко не намира смъртта си, след като приема Кленбутерол. Препаратът е лекарствен продукт с разширяващо бронхите действие и се продава без лекарско предписание. Би трябвало да се използва за премахване на бронхиалния спазъм при астма и други белодробни заболявания. Сред фитнес маниаците обаче е особено популярен като продукт за намаляване на телесната маса. Препоръчителната от производителите доза е максимум 3 таблетки дневно. Бодибилдърите стигат и до осем. Васил Кирилов е приемал 6 на ден, когато се разминава на косъм от инфаркт: „Ходих на фитнес с колелото, на връщане карах по нанагорнище. Влизам в нас и ми се зави свят. Седнах да си взема въздух, не можах да стана 20 минути. Сърцето ми направо щеше да изскочи. Бях изпил 3 клена (така на жаргон културистите наричат Кленбутерола - б.а.). След тренировката пих още 3, усещах, че гърдите ми ще се пръснат”, спомня си Васил.

Повечето от тези, които тренират активно фитнес, твърдят, че при тях Кленбутеролът действа особено добре при комбинация с наркотични вещества. Най-популярен сред тях е ефедринът, който е забранен у нас. Въпреки това в интернет форумите за фитнес има десетки рецепти как и къде може да си набавите заместители на ефедрин или други подобни съставки.

Чалга стереотипът

Няма социологическо проучване, което да изследва как в България се поражда фитнес модата сред мъжете. Според някои всичко тръгва от модела за подражание, въведен от мутрите. И ако доскоро у нас анорексията беше най-опасното заболяване сред жените, сега все повече лекари признават, че се сблъскват с много по-сериозни случаи сред мъже, прекалили със стимуланти, анаболи и стероиди.

Може би именно с това се обяснява и фактът, че фирмите, които внасят или търгуват с подобни продукти у нас, са сред най-печелившите. Какво може да накара един мъж да превръща собственото си тяло в бомба със закъснител? Случаите на злоупотреби със забранени и полуразрешени вещества у нас са толкова много, че психолози вече започват да наричат това заболяване „фитнес патология”. Според тях тези, които са потърпевши, имат поведенчески синдром (мускулна дисморфия), при който хората имат изкривена представа за собственото тяло. Мъжете с това състояние мислят, че изглеждат слаби и малки, дори да са мускулести и големи.

„Някои хора, които употребяват стероиди, за да увеличат мускулната си маса, са преживели физически или сексуален тормоз. Те се опитват да станат по-силни и по-добре изглеждащи, за да могат да защитят самите себе си”, обясни пред “ШОУ” психологът Андрей Василев. За него може да се каже, че вече се е специализирал в лечението на подобни психични отклонения. Сред най-фрапиращите му случаи е този на 24-годишен младеж, който стигнал дотам, че започнал да мрази собственото си тяло. „Мислеше си, че е слаб и грозен, и имаше необходимостта да тренира непрекъснато – стигнал до 4 часа на ден, плюс допълнителните упражнения. Тялото му беше деформирано”, спомня си Андрей Василев. „Има и друг момент, който за съжаление засяга все повече млади момчета – чалга стереотипът. Също както при момичетата, които целят да подражават на идолките си, така и момчетата се опитват да надуват мускули и да оформят тела, влизайки в конфликт с природата”, убеден е Андрей Василев.

Мария НИКОЛАЕВА


http://www.blitz.bg

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    10 август 2010   13:52      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Здраве & Фитнес:
Обострено акне през есента? Има начин да се справите с него!
МФВС:Никога не е късно за ново начало

Да се преборим с горещините
Хроничната умора – как да я елиминираме завинаги

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS