Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Коментар назаем

15 години по-късно : От радостта до властта

Управлението на българския футбол изхаби героите от „Парк де Пренс“.Месец ноември е наситен със знакови събития в съвременната българска история. Преди няколко дни се навършиха 19 години от началото на политическите и социалните промени стартирали на 10 ноември 1989 г. Днес пък отбелязваме 15 годишнината от паметния 19 ноември 1993 г., когато националният ни тим победи Франция на „Парк Пренс“. Този мач постави началото на най-славният цикъл за българския футбол започнал в Париж, минал през лудото американско лято на 1994 г., Евро'1996 и съвсем символично завършил на световното първенство във Франция, когато великото поколение слезе от сцената.Обикновено в такива случаи се казва, че героите са уморени. В българския случай обаче те по-скоро са изхабени. Изхабени от властта, в която ударно влязоха през 2005 г. със заявката да променят тотално средата във футбола у нас. Сега три години по-късно, когато се тегли чертата става ясно, че този проект се е провалил, поне към днешна дата. И всеки един от титаните на златното поколение понесоха своите негативи от това.
Най-големият товар безспорно е за архитектът на „удара“ от 2005 г. Наско Сираков. В интерес на истината той бе натрупал доста солидно досие още преди атаката срещу Славков в безкрайната серия от личните си феодални войни които водеше кога от името на Левски, кога от свое име срещу Левски. Свалянето на Иван Славков и последвалият период окончателно бетонираха схващането за Сираков като Мефистофел на българския футбол. Понякога с демонизирането му дори се прекалява, друг е въпросът че самият Сираков явно се чувства комфортно в сатанинската си роля.Тежък удар понесе и символът на златното поколение - Христо Стоичков. Треньорският провал му начело на националният отбор е безспорен и само бъдещето може да отговори на въпроса дали амбициите му за реванш ще намерят реализация.Героят от „Парк де Пренс“ - Емил Костадинов също не можа да се реализира като управленец. Той получи два шанса в ЦСКА но и двата пъти бе принуден да си тръгне от родния си дом на „Армията“, оставяйки зад себе си недоизказано, но висящо във въздуха усещане за провал. Същото се отнася и за Любослав Пенев. При това Пенев бе посрещнат с огромни надежди през 1999 г. в ролята на спасител за да влезе в рекордите на Гинес като може би единственият клубен президент, който бе принуден да се откаже от постта за да се върне на терена.
Краси Балъков избра пътя на дистанцираното благоразумие от балканските дела, но ако избере да го следва докрай ще трябва да се задоволи с ежедневието на един футболен бюргер в немска Швейцария.На този фон най-добре реализирана изглежда кариерата на Йордан Лечков. Парадоксалното в неговия случай е, че за Лечков управлението на родния му град май се оказа по-малко предизвикателство от управлението на родния му клуб. Защото ако за кмета Йордан Лечков трудно може да се каже лоша дума, то за президентът на ОФК Сливен 2000 ситуацията далеч не е толкова безалтернативна.
Така стигаме до Боби Михайлов. Неговата роля бе доста специфична както на „Парк де Пренс“, така и сега. Още като футболист Михайлов се радваше на по-особен статус и то не само заради чисто-спортно техническият факт, че бе вратар. Той бе дипломатът, който ако не бе в състояние да помири враждуващите лагери в отбора, поне можеше да посочи формула, гарантираща че системата няма да се самовзриви.
Днес Михайлов отново е на голлинията, с тази разлика че от него се окачва за три години да реши проблеми трупани за тридесет. Безспорно той носи своята отговорност, най-малкото заради естеството на постта си. Тотално отричане на постигнатото през неговия мандат не би било справедливо. Защото в крайна сметка политиката е изкуството на възможното и на малките всекидневни стъпки. За съжаление в нея проблемите не могат да се решат с едно единствено пък било то и свръхусилие като безмилостният удар на Костадинов под гредата, който гилотинира Франция преди 15 години.
ПЛАМЕН ПИНДРАКОВ
Меридиан мачSEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    17 ноември 2008   13:32
  28 септември 2011 23:05   |   OEM software online   |     |  
nlKk2K Is anybody strong in radio here? We need a colleague who would tell us briefly about the transistor T2. I hope there are radio amateurs here. If it`s not on the subject at all, then I`m sorry. I have to write because I have no choice. PS: if the spelling is not right then also I"m sorry, I"m just 13 years old!...


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS