Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

ГЕРБ съкруши БСП и ДПС на изборите ,Бойко Борисов готов за премиер

Внушителна победа на ГЕРБ и рекордна разлика между резултатите на ГЕРБ и „Коалиция за България" показват прогнозните резултати от изследвания „екзит пол" и от паралелнинте преброявания за състоялите се днес избори за 41-во Народно събрание.

Избирателната активност беше изключително висока. По данни на ЦИК към 19 ч. тя е 60,2%.

39-42% за ГЕРБ и 17-18% за лявата коалиция, начело с БСП прогнозират социологическите агенции „Алфа рисърч" и „Сова Харис".

Според 60% от резултатите от паралелното проучване на агенция "Алфа Рисърч", ГЕРБ печели 39.7% от гласовете, "Коалиция за България" - 18.2%, ДПС - 13.5%, "Атака" - 9.5%, "Синята коалиция" - 6.8%, "Ред, законност и справедливост" - 4.1% от гласовете, "Лидер" с "Новото време" - 3,3%.


Огромно е превъзходството на ГЕРБ в мажоритания избор - данните на агенциите, които броят мажоритарните мандати, показват, че най-големи шансове за спечелване на мандати имат ГЕРБ - 27, и ДПС - 4 мандата.

Общо 119 депутати ще имат ГЕРБ в 41-то Народно събрание, според прогнозни резултати на агенция "Сова Харис", основани на 72-процентна извадка от паралелното преброяване.

Коалиция за България ще има 39 депутати, ДПС - 38, "Атака" - 20, Синята коалиция - 14, РЗС - 10.

Според социологическа агенция "ББСС Галъп", оповестени по Би Ти Ви, ГЕРБ печели 41.8% „Коалиция за България" - 18.7%, ДПС - 11.5%, „Синята коалиция" - 7.9%, "Атака" - 9 %, "Лидер" с „Новото време" - 3.9%, РЗС - 4.4%, НДСВ - 2.7%.

Тези данни са от 80-процентова извадка от изследване екзит пол.

Много високата избирателна активност, която не беше предвидена от никоя социологическа агенция, доведе до категоричната победа на ГЕРБ, коментира социологът Андрей Райчев. Според него ГЕРБ клони към абсолютно мнозинство.

ГЕРБ получава 39.5% от гласовете, БСП - 18.5%, ДПС - 13.5%, "Атака" - 8.9%, "Синята коалиция" - 8.2%, "Лидер" - 4.2%, РЗС - 4.1%, сочат прогнозните данни на НЦИОМ, обявени по БНР.

От НЦИОМ коментираха, че основна причина за високата избирателна активност на тези избори е гласуването на хората, които не са упражнили вота си на изборите за Европейски парламент.

По думите на Йорданова основен социологически извод от днешния ден е, че хората, които не са гласували за ЕП, днес са подкрепили ГЕРБ. Според нея вотът за ГЕРБ може да се определи като емоционален, тъй като 11% от хората, участвали в екзит пол на НЦИОМ, са решили да подкрепят тази партия в последния момент.

Половината от хората, които не са гласували за ЕП, са пуснали поне една от бюлетините за ГЕРБ, сочат данните на НЦИОМ. И с двете бюлетини - за мажоритарен кандидат и за пропорционална листа, са гласували 93% от избирателите, сочат данните от екзит пол на НЦИОМ, което показва голям интерес и към двете листи, коментира Йорданова.

Общо 76% от избирателите, анкетирани в екзит пол на НЦИОМ, са решили за кого да гласуват още преди началото на кампанията.

Най-активни в гласуването са били хората над 59 години, отчитат от НЦИОМ. Една пета от гласувалите днес са млади хора до 30 години. Областните градове и селата са били най-активните , по-ниска активност е отчетена в столицата и малките населени места, каза Йорданова.

За първи път след началото на демократичните промени

БСП загуби парламентарни избори в селата

- показват прогнозните резултати на социологическата агенция „Алфа рисърч". Там най-висок е резултатът на Движението за права и свободи - 32%. ГЕРБ има 29%, а БСП - едва 19%.

ГЕРБ категорично печели вота във всички възрастови групи от 18 до 60 години и във всички населени места - София, големите градове, малките градове.

Сред гласувалите на възраст 18-30 години ГЕРБ има 45%, а БСП -- 7%, в групата от 31 до 60 години - ГЕРБ е с 44%, БСП - с 14%.

В групата над 60-годишна възраст за БСП са гласували 37%, а за ГЕРБ - 30%.

В София ГЕРБ печели с 45% от гласувалите, втора е „Синята коалиция с 20%, БСП има 17%.

В големите градове ГЕРБ бие БСП със съотношение 47 на 17 процента, а в малките градове - с 38 на 22 процента.

От избирателите с висше образование за ГЕРБ са гласували 42% , а за БСП - 18.5%, от избирателите със средно образование за ГЕРБ са гласували 46,4%, за БСП - 15,7%, а от избирателите с по-ниско образование за ГЕРБ са гласували 20%, а за БСП - 25%.

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     05 юли 2009   22:54

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Обучение & Кариери:
Шафранът – „божественото цвете“ на парфюмерията
На гребена на вълната с REFAN
Лайфспорт магазин организира Благотворителен търг в подкрепа на Футбол клуб
Предизвикателната Ванеса e Мис Монокини
Силвия Юрукова на корицата на BG ФУТБОЛ&LIFE

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS