Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

На вашето внимание: Клуб по бокс и кикбокс

Интервю с Цанка Карова

На вашето внимание: Клуб по бокс и кикбокс

1. През коя година е създаден клуб „Бастет” и как?


Клуб ”Бастет” е създаден през 2008г. в град София. Идеята се роди малко по-рано. Събрах няколко приятелки и с тяхната подкрепа подготвихме нужните документи за регистрирането му. Името на клуба е на древноегипетска богиня, която е олицетворявала плодородието и веселието. Все пак идеята на клуба е да се занимава предимно с жени. Жените, които тренират и могат да тренират са всякакви, както и от маргинални групи. И за това клубът носи името на богиня. 


 


2. Разкажете нещо повече за себе си и за идеите Ви за създаването на този клуб?Любовта ми към този спорт е още от детска възраст. Не съм и предполагала, че това ще ми стане и професия някой ден, но стават и чудеса, както се казва. Когато бях 9 клас, започнах да тренирам кик бокс, тъй като женският бокс се възроди доста години по-късно. Бяхме няколко момичета в цяла България и категориите в които се състезавахме бяха доста разредени. Играехме през 10-15 килограма разлика, само и само да се състои състезанието. Днес вече не е така, категориите са по правилника и  има достатъчно участнички. Боксът освен, че е досъпен за жените ще дебютира на тази Олимпиада в три категории. Идеята ми за клуба е да се събират повече жени, които да имат възможност да играят по между си, да не се притесняват и най-вече да се получи една приятна и приятелкса атмосфера.


 


3.Имате ли състезателки/ли в момента и кои са най-добрите ви постижения?


Най-добрите ми лични постижения са първо, второ и трето място на републиканско първенство. Идеята на клуба не е високи спортни постижения, а личностно изграждане на добра физика и емоционална стабилност. С една дума - за самочувствие. За съжаление от общи наблюдения състезалите вече липсват в много спортове, децата предпочитата да играят пред компютрите, отколкото по залите и стадионите. Знае се, че добрите спортисти са започнали да тренират от ранна детска възраст, което в случая липсва.


 


4.Имате ли спорнсори или някой който Ви подпомага?


Фондация ресусрен център „Билитис” помогна в началото за закупуване на част от оборудването и оргазнизиране на зимен спортен лагер за част от състезателите. По- късно една приятелка с лични средства помогна за ремонта на залата. Приятел в нужда се познава, както се казва. Но постянен спонсрор няма и това е една от причините за нередовното явяване по състезания и  неходене по лагери. Да сме живи и здрави пък липсващото и то ще дойде.


5.Какви са Вашите бъдещи творчески планове, разбира се и идеи?


Разрастване на дейността. В момента завършвам и кинезитерапия и искам освен спорт за самочувствие да има и спорт за лечение. Идеята ми е да пуснем няколко проекта с цел финансиране.


 


6.Имате ли помощници или работите сама?


Имам една колежка от университета, която ми помага в тренировките. Когато дойдат начинаещи тя много добре знае как да се справи с тях. Отделно мога спокойно да разчитам  на нея за организационните дейности и на приятелството й. Мога да й се доверя за всичко, защото тя е много ерудирана и постоянна. Благодаря й от все сърце.


 


7. Коя е любимата Ви боксьорка или кикбоксьорка?


Любимата ми кикбосьорка е Лусия Райкер. Единствена, непобедима и уникална. По-добре е читателите да прочетат за нея и да видят прекрасната й игра в ринга и на киното.


 


8.Какво Ви е мнението за развитието на женския кикбокс в България?


Има много потенциял в този спорт, както за мъжете, така и за жените. Тренировъчният ни процес е системен, имаме добри треньори и кадри, генът ни е добра предпоставка за постиженията, които постигаме по световните рингове.  Повече жени да има и разбира се спонсори, за да звучи по-често българският химн по света.


 


9.Какво е мнението за развитието на Вашия клуб през годините?


Положително. Развиваме се бавно, но славно. Хубавите работи стават с доста труд и време. Доста жени и момичета предпочитат вечер да тренират, отколкто да седят пред компютрите или по заведенията. Това ме прави щастлива, защото удовлетворението и благодарността им в очите не може да се измери или купи!


 


10. Вашето пожелание към читателите на lifesport.bg?


Здраве, във всичките му аспекти, защото човек, когато е здрав може да постигне всичко. Здравето не е само липса на болест, а душевна и физическа хармония със заобикалящия ни свят.


 


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Любка асенова
    18 януари 2012   09:05      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Бойни спортове:
Пресконференция и кантар преди ММА състезанието Be Strong
Анн-Джи за втори пореден път спечели титла за България
Кубрат Пулев гледа към световната титла на Кличко
Александър Александров с купа Странджа
Резултати на българските представители в първия ден на Странджа

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS