Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Игри за хора с увреждания: Бочия

Игри за хора с увреждания: Бочия

 • Ще ви представя един по-малко познат спорт, игра която е иначе много интересна и забавна за хората с различни двигателни увреждания. Тя се играе не само от тях, но и от много други здрави хора по света. Този вид състезателна игра се нарича бочия. Тя може да се играе индивидуално, по двойки или от отбори по трима участници. Tова е един рекреационен вид спорт, близък също до играта боче. За нея ще ви разкжа друг път. Сега нека се спрем на бочията. Името и произлиза от латинската дума boss. Тази игра е създадена още в древна Гърция, като участниците са хвърляли големи камъни по каменна цел. По-късно, през 16 век играта се занася в Италия, където правилата се преобразуват и усъвършенстват. 
      Целта на играта е да топките оцветени в синьо или червено да се хвърлят най-близо до специалната топка-цел, оцветена в бяло. Играта започва с търкаляне на топката-цел в игралното поле от състезател на единия отбор. След което, играчите на противниковия отбор търкалят своите топки, колкото е възможно по-близо до топката-цел. След всяко хвърляне съдията измерва разстоянието на топките, които са най-близо до топката-цел и присъжда точка за съответния отбор. Индивидуалните състезания се състоят от четири края и шест топки на играч за всеки край. Състезанията по двойки се състоят от четири края и шест топки за всеки край (по три за всеки играч). Отборните състезания са от шест края и шест топки на отбор за всеки край (две топки на играч). При двойките и отборните състезания се позволява резервен играч. Между отделните краища може да бъде извършена смяна, като само една смяна е позволена за цялата игра.

      Тази интересна и занимателна игра изисква добро планиране и стратегия при опитите игралните топки да се пласират максимално добре и да се постигне добър резултат. Освен това тя усъвършенства и развива координацията око-ръка.

      Бочията е дейност, на която могат да се наслаждават хора от всички възрасти и с различни по вид и тежест увреждания. Ето защо тя се класифицира според типа на увреждането. Съществуват четири вида бочия според различните видове увреждания.


   

      BC1 - играчите в този клас хвърлят топката с ръка или крак. Те имат право на асистент, който стои отстрани и може да придържа количката и да подава топки на играча.

      BC2 - състезателите в този клас хвърлят топката с ръка. Те нямат право на асистент. 

      BC3 - играчите в този клас са с много тежки двигателни дисфункция в четирите крайници. Те имат ограничени движения с ръцете и не разполагат с достатъчно обхват за задвижване на топката. Могат да използват помощни средства, като рапма, за да вземат топката. Имат право на асистент.

      BC4 - играчите в този клас имат редица тежки двигателни дисфункция на четирите крайници и лош контрол. Въпреки това, те могат да демонстрират добри умения при хвърлянето на топката и затова нямат право на асистент. 

      Бочията може да се играе на рекреационнно или състезателно ниво. Това е параолимпийски спорт, който има доста привърженици по цял свят.

     SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    23 декември 2011   01:21      • В момента няма публикувани мнения!


Още за BG спорт:
След Берое и Хебър: REFAN ще помага и на Ботев
(НЕ)истината...
Паметно 2:2 изхвърли Лудогорец от Шампионска лига
Успех в емигрантство...
Кубрат Пулев отказа Перкович за 3 рунда

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS