Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

манастир Възнесение Господне

из Софийската Мала Света гора

манастир Възнесение Господне

Име: манастир Възнесение Господне, известен като “Св. Спас”


Местоположение: Лозенският манастир “Св. Спас” се намира на 30-40 минути път пеша, през дъбова гора, от източния край на село Долни Лозен в покрайнините на София, по пътя към най-високия връх на Лозенската планина, вр. Половрак.


История: Легендите разказват, че някого тук се издигала трайкийска крепост, а в близост до нея имало светилище на върховно тракийско божество. Византийците също имали интерес към местността и до ден днешен има останки от укрепление близо до село Долни Лозен. Предполага се, че когато хан Крум завладял София през 809 година, наредилда се разрушат крепостите до селата Герман и Долни Лозен, като е почнал да изгражда Урвишакта твърдина. Вероятно Лозенския манастир е построен по-късно, в началото на ХІІ в., по време на Втората българска държава. Разрушен по време на завземането на България от Османската империя (ХІV-ХV век). Съграден е отново през 17 век от монах, пристигнал от полуостров Света гора в Гърция. В днешния си вид манастира е построен през 1821 година. Манастира е познат с името „Свети Спас” според народното название на деня Възнесение Господне т.е. Спасов ден, въпреки че светец с такова име несъществува. Спасение господне е подвижен празник, който е 40 дни след Великден. Тълкуването на този ден е свързано с  търпението, което ни осигурява пътя към небето. Подобно на Христос изтърпял страстната седмица - унижението и поругаването.


Ахитектура и стенописи: Над вратата на църквата има надпис гласящ:


„Во славу Свети Троици создан бил тоя храм от


старо нов 1821 лето, като дошъл отец


Иумен Киряк монах, родом от Враца,


отново го създал с настояние и иждивле-


ние свое в лето 1847. А сега 1868


развали свода и созда трите кубета и го


изгради втори път на 1869 лето.” През


1821г. Църквата е възтановена върху


старите си основи от майстор Цвятко


Тодоров. Изградена е еднокорабна


манастирска църква „Свето Възнесение


Господне” с размери 7х14 метра.


През 1868г. църквата е изрисувана със стенописи, които са добре запазени и до днес. Стенописите са дело на самоковеца Никола Образописов с помощници Христаки Захариев Зогравски и Димитър Христов, Дупничанин. Много са евангелските сцени, но с особено голяма любов и старание са рисувани първоучителите Кирил и Методий, Иван Рилски, Патриарх Евтимий, книжовници и просветители. В образите се разпознават и канонизирани софиянци - Никола Нови Софийски, Георги Нови Софийски, Константин Софийски. Интересното е, че стенописите на южната и северната страна са на два реда. На долния ред са изобразени светци, реално съществували личности, а на горния ред, както е в повечето църкви, са изобразени сцените от житието на Исус Христос.


През май 2006 се е провел мащабен ремонт на манастира, като старите постройки се обновяват и е построено крило за посрещане на гости. Манастирът е женски и действащ.


Патрон на църквата: денят Възнесение Господне


Достигане: До селото стигат автобуси 3 и 5, които могат да се вземат от спирка “Окръжна болница”. Слиза се на последната спирка на автобусите. От паркинга на станцията БЧК в Лозен до манастира отнема не повече от 20-30 минути с автомобил, но някой по-подходящ за планински условия. Също до манастира може да се стигне пеша за около 40 минути в зависимост от темпото и групата. Пътят е приятен и някъде посредата му се намира чешмичка със студена вода, подходящо място за почивка. Дъбовата гора пази хладно и радва окото.


 


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Сава Савов
    13 юли 2011   18:00


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Български Забележителности:
Стотици дръвчета в Троянския манастир засадиха дентални специалисти
Средновековна крепост Монек
Резерват Чамлъка и Счупената планина
Невероятна дестинация-средновековната крепост “Мал асар”
\"Вятърният камък\" - Ель каясъ

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS