Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

„Св. Иван Рилски”, село Герман

„Св. Иван Рилски”, село Герман

Име: „Св. Иван Рилски”


Местоположение: На 15 километра от София, в полите на Лозен планина се намира манастирът „Св. Иван Рилски”. Мястото е разположено съвсем близо до село Герман.


История: Според преданията при завладяването на София хан Крум разрушил римска крепост наречена Германско градище (кале).


Счита се, че Германският манастир е бил основан през 10-ти век, скоро след смъртта на Св. Иван Рилски. Образът на Св. Иван Рилски присъства в много от светите обители в района на София, тъй като той е бил широко почитан в този край. Въпреки това, само манастирите в Герман и Курило (до Нови Искър) са посветени на този светец. Според легенди Св. Иван Риски е живял за известно време в покрайнините на село Герман преди да се оттегли в Рила.


До ден днешен се разказва, че негов основател бил цар Петър І и вероятно той му е дал името на светеца от Рила. Тогава манистирът бил малък и светецът имал колиба някъде в околността, преди да се отправи за Рилската пустиния. Когато Иван Рилски разбрал, че идват пратеници на царя да го отведат при него, светецът тръгнал нагоре по днешната рекичката да се скрие. Скоро ожаднял и се помолил на Бога за вода и на мястото бликнало свещено изворче.


Германският манастир е един от най-старите в България и е част от така наречената “Мала Света гора“ - Софийският регион, който е получил това название заради многото си манастири. Манастирът процъфтявал до края на 14-ти век и дори е получавал дарове от Византийския император Алексий I Комнин по време на Византийското владичество на българските земи. След като е бил разрушен от турците през 14-ти век, манастирът е бил съграден наново скоро след това (15-ти век) от родолюбиви българи и се е превърнал в истинско духовно средище през 17-ти век. По-ранно през 15 век в манастира са пренощувалии светите мощи на Йван Рилски, при връщането им в Рилската обител. Това събитие е описано подробно от Владислав Граматик. През 17 век Германският манастир се утвърждава като книжовно средище в Софийско. По-късно през 18-ти век, обаче, бандити от Кърджалии го ограбила и разрушила. Монасите, които успяли да се спасят, заедно с местни хора започнали да го строят наново още в началото на 19-ти век. През 1818г. е построена скромна еднокорабна църква, вкопана в земята.


Ахитектура и стенописи: След Освобождението от Турско робство през 1878г., тогавашният игумен Никифор и неговоият брат Кирил решили да изградят манастира наново. През 1885г. старата църква е била съборена и на нейно място е построен нов храм. Стените на църквата са строени от дялани камъни и три реда украсителни тухли. Покривът е покрит с керемиди. Изготвен е и нов иконостас с пет големи икони на Св. Иван Рилски, Св. Богородица с Младенеца, Исус Христос, Св. Йоан Предтеча и Св. Николай Мириклийски Чудотворец. Иконите са изрисувани през лятото на 1886г. от двама известни майстори от град Самоков – братята Иван и Никола Доспевски. Старите икони в момента се съхраняват в Софийския исторически музей. В края на 19-ти век манастирът е бил посетен от Княз Фердинанд и Княгиня Мария Луиза, които посадили две секвои, издигащи се величествено до северната порта и до днес. Манастира представлява едноетажна, ъглова продълговата постройка. Има столова и отделение за посетителите, намиращи се чак в другия край на манастира. От 1928г. манастирът и неговите имот са официално във владение на манастира “Св. Георги Зограф” в Света гора (Атон) след като е бил преотстъпен като финансова помощ за бедстващия български манастир в Атон. В момента манастирът е действащ и е поддържан много добре от своите обитатели. В двора на манастира има пейки и чешмичка, която се смята, че е свързана с рекичката от легендата по-горе. Много хора посещават манастира, за да си налеят от водата, която се смята за светена.


Патрон: свети Иван Рилски


Достигане: Манастирът се достига лесно с кола, като се следва пътя за село Герман от Околовръстното шосе на София. При влизане в селото има отклонение на ляво, което води право до манастира. На разклона, от който започва това отклонение, има табела, която указва пътя до манастира. Оттам разстоянието до манастира е около 5км по хубав асфалтов път. Ако нямате кола, то тогава трябва да вземете автобус №6 от Окръжна болница. Слиза се на първата спирка на селото и тук имено идва трудната част на пътуването, тъй като трябва да се върви пеша близо час. Пътят към манастира се намира лесно тъй като има закачени табелки упътващи натам. Не е препоръчително да изминавате пътя пеша през горещите месеци.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Сава Савов
    14 юли 2011   16:13
      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Български Забележителности:
Стотици дръвчета в Троянския манастир засадиха дентални специалисти
Средновековна крепост Монек
Резерват Чамлъка и Счупената планина
Невероятна дестинация-средновековната крепост “Мал асар”
\"Вятърният камък\" - Ель каясъ

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS