Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Манастир „Свети Пророк Илия”

Из Софийската Мала Света гора

Манастир „Свети Пророк Илия”

Име: „Свети Пророк Илия”


Местоположение: Младост


История: Започва да се строи след освобождението, намират се отломки от по-стар храм. Предполага се, че през 1595 г., по време на Софийското въстание в района е имало масово избиване на въстаници. От тогава тя се считала за свещена и там се е издигнал кръст и по-късно е построен параклис. В последствие са достроявани ниски сгради и се сформира манастир. Тогавашния манастир навярно е бил построен до сегашния, който е построен през 1924 година.


Първоначално е бил женски манастир, за кратко е бил мъжки, а сега отново е женски. В момента има една игуменка и няколко послушници, както и поп.


Ахитектура и стенописи: Манастирът пази стари църковни книги, художествено украсени – подарък от Русия. Ценост за манастира е големият гоблен „благородица с младенеца”, обкован със златна рамка, подарък от папа Йоан Павел Втори. В църквата няма стенописи, но има хубави икони. Църквата е била разширявана, като се планира да бъде разширена с още 2-4 метра откъм западната страна. Манастирът представлява едноетажна продълговата постройка с няколко стай, които нямат връзка помежду си, а само изходи навън.


Патрон на църквата: свети Пророк Илия


Достигане: До манастира се стига по асфалтов път по бул. “Андрей Ляпчев” от Дървеница посока Младост-2, като преди влизането в Младост-2 се хваща отбивката на юг и след 100м се стига до манастира. Другия вариант е да се използва метрото. Слиза се спирка Младост. Минава се през пазара и тъй като манастирът е труден за намиране е най-добре да попитвате от време на време за посоката.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Сава Савов
    16 юли 2011   10:35
      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Български Забележителности:
Стотици дръвчета в Троянския манастир засадиха дентални специалисти
Средновековна крепост Монек
Резерват Чамлъка и Счупената планина
Невероятна дестинация-средновековната крепост “Мал асар”
\"Вятърният камък\" - Ель каясъ

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS