Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

“Св. Архангел Михаил”

из Софийската Мала Света гора

“Св. Архангел Михаил”

Име: “Св. Архангел Михаил”


Местоположение: Кокалянската Света обител “Св. Архангел Михаил” е известна още като Урвички манастир. Разположена е в живописна местност в Плана планина, сравнително далеч от населени места — около 4 км. югоизточно от село Кокаляне и около 6 км. североизточно от с. Железница.


История: В първоначалния си вид Кокалянския манастир датира от Второто българско царство. Според предания и исторически данни е построен в началото на 11-ти в., по време на управлението на Цар Самуил. По време на турското владичество на два пъти е опожаряван. Възстановен е напълно след Освобождението, като храма е построен през 1896 г на мястото на стария, разрушен през 1858г. През 1969 г. манастира е обявен за паметник на културата.


Ахитектура и стенописи: Църквата е разположена по средата на двора и представлява сравнително голяма еднокорабна сграда без купол. Освен нея комплекса включва две жилищни сгради, два параклиса, стопански постройки и красива камбанария, издигната през 2000 г. Целият комплекс е ограден с масивен двуметров зид. В момента текът усилени строители работи по нова църква и изцяло нова манастирска част. В Кокалянския манастир е намерен т. нар. „Урвишки сборник", съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски). В старата църква стенописите са изписани със замах. Фигурите са разположени почти на целите стени


Достигане: До “Св. Архангел Михаил” се стига не лесно. Единият начин е през центъра на с. Кокаляне, откъдето тръгва лош черен път за манастира. Другият е пешеходна пътека (40-50 минути), започваща от устието на р. Егиля на главния път София – Самоков. Подготовката не изисква нищо особено освен да се заредите с по един-два сандвича и вода.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Сава Савов
    21 юли 2011   12:47


      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Български Забележителности:
Стотици дръвчета в Троянския манастир засадиха дентални специалисти
Средновековна крепост Монек
Резерват Чамлъка и Счупената планина
Невероятна дестинация-средновековната крепост “Мал асар”
\"Вятърният камък\" - Ель каясъ

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS