Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Отец Симеон:Левски е религия,убеден,е че молитвите помагат за добрите резултати на Левски

Симеон, макар и с расо, в сърцето си е спортист

Отец Симеон:Левски е религия,убеден,е че молитвите помагат за добрите резултати на Левски Шефовете на "Левски" първи проумяха, че крилатата фраза "Футболът е религия" има и друго измерение. Те вдигнаха църковен храм в двора на стадиона и си назначиха свещеник да отправя молитви към Бог за успехи в спорта. И ето резултатите: храмът е осветен през 2006 г. от викария на патриарх Максим епископ Николай, когото после избират за Пловдивски митрополит. Същата година "Левски" става шампион на страната и е първият български отбор, достигнал груповата фаза в Шампионската лига.

През следващата година в храма е назначен отец Симеон и службите тръгват редовно. Съвпадение или не, резултатът е налице - "Левски" отново е шампион на България. Същата година "сините" регистрират и друг феномен - за една година спортното училище "Левски" спечелва 380 медала, което никога не е постигано дотогава.

Кой е този, който помага Господ да благослови играчите и играта на "Левски"?

33-годишният отец Симеон Иванов се оказва изцяло вътрешен човек на "сините". Преди да облече расото, отчето 5 години е състезател по бокс към “Левски”, занимава се и с джудо и киокушинкай. Когато не е в храма, младият свещеник е в тренировъчната зала на стадиона. Като го видят там, и сега някои треньори го наричат колега.

Отец Симеон още държи в канцеларията на църквата флага на "Годжу купа Армеец" от националната федерация по карате. Свещеникът обаче не иска да се пише за спортните му изяви и бяга от тщеславието, сякаш владиците ще го кастрят за спортните му победи.

А той идва директно от семинарията. Назначава го за предстоятел на храма на 6 февруари 2007 г. лично патриарх Максим като митрополит на Софийската епархия.

Симеон, макар и с расо, в сърцето си е спортист. Дори преди време иска благословията на тогавашния софийски епископ Николай да участва в състезание. Той не му разрешава, Симеон обаче отива на своя глава да се бие. А вече е свещеник. Днес работното място на попа е храмът на стадион “Герена”.

Ако не е там, ще е в някоя зала да тренира. "Мога да съчетавам спорта и вярата. Предпочитам да ходя в залата, отколкото с часове да седя в кафенета на безцелни разговори", признава отчето. Другата му твърд е семейството с две малки момиченца.

Идеята за храма е да бъде духовен стълб на спортния център и училището. От почит към Георги Аспарухов кръщават черквата на светеца Георги. Тя е вдигната за 7 години, издържана е по православния канон с кръстокуполна форма. Даренията за нея са до голяма част от целия клуб "Левски" с всичките видове спорт. Но и почти жителите от квартала дават своята лепта и са сред ктиторите.

"Днес младите спортисти не пропускат служба или богослужение, казват си и молитвите", обяснява отец Симеон. Той току-що изпраща три момчета с кръщелни свидетелства. Борци са в спортното училище. 18-годишният Даниел Илиев от Петрич е шампион и стиска кръщелното си свидетелство. Предната седмица са кръстили брат му Любомир.

"Нешка Робева също често и последователно идва с момичетата по художествена гимнастика за молитва в храма", обяснява свещеникът.

Той е приятно изненадан, че треньори и спортисти, дори сред тежкоатлетите, които имаха лоша слава, чинно влизат в храма на празници и богослужения, преди и след състезания, както и на водосвета при откриване на спортната учебна година.

Отец Симеон си спомня премеждията, през които са минали. Започнали да изографисват храма, а средства няма. Разбрал за това,

Лафчис отива на място и сам плаща за иконостаса. Оттогава много от футболистите минават и пускат в касичката, а спортният клуб "Левски" е поел поддръжката на черквата.

Меценатът на футболния клуб Тодор Батков също влиза в храма, макар в последно време да го прави по-рядко. "Той е доста просветен в църковните теми. Георги Иванов-Гонзо пък е най-редовният богомолец от "Левски". Той увлича и много от футболистите, които също минават за молитва през храма", обяснява отец Симеон. Вместо суеверие, което е лъжлива вяра, църквата кара спортистите да имат правилно отношение към нещата.

Влияе ли молитвата на спортните успехи. Преди важни срещи шефовете на клуба карат отчето да стори молебен или водосвет за здраве. Курбан пък се прави задължително на Гергьовден, както и на рождените дати и на гибелта на Гунди и Котков.

"Църковните служения се отразяват на успехите на "Левски" и укрепват психиката и вярата - убеден е младият свещеник и добавя: - "Най-вече се моля за тяхното телесно и духовно здраве."

А за успеха на отбора да победи и продължи в съревнованието? Разбира се, и донякъде това съм го приел в себе си като задължение. Винаги когато започва службата и се подготвят даровете за светата литургия по време на утринното богослужение, се споменават за здраве и за спасение имената на всички, които са се записали. Това са ктиторите, сред които са и самите спортисти, ученици, учители и треньори от спортното училище, които пускат дарения в касичката.

"Като спортист вътре в себе си самият аз съм пристрастен и се моля да имат успехи, да нямат контузии, да мине успешно сезонът и да се класираме напред. Ето и Станка Златева - взехме 3 златни медала на световното по борба и не помня това да се е случвало през последните години", въодушевява се отчето, който бе и сред зрителите на републиканското по културизъм миналия месец. А футболът?
24 часа
SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    09 ноември 2010   23:55      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Ултрас Трибуна:
Ботевисти да разширим инициативите за Кауза Колежа
Нежност и красота от сектор Г:За разлика от отборчета разни ние феновете сме сърцето и душата на отбора,а отбора е нашият идол
Удоволствието да чакаш...дербито ЦСКА - Левски
Бултрасите искат оставането на Веселин Минев в Ботев
Феновете на Ботев съживиха БГ икономиката в дните около финала

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS