Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

















Изложба посветена на околната среда

Изложба посветена на околната среда

От 20 юли до 30 август в Експо Баня София, изложбен център на Рока България, е представена еко-изложба. Тя показва добрите практики в сферата на опазване на околната среда и устойчивото развитие, създадени с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. На 39 пана, в снимки и текст са представени част от съфинансираните бъларски проекти, насочени към опазване на биоразнообразието, опазване на земите и почвите и използването на възобновяеми енергийни източници. Представени са проекти от цялата страна, вече реализирани или в етап на развитие, на който са постигнати реални резултати.


Също така от 8 август, Експо Баня София ще се превърне в своеобразен киносалон. До 12 август, всеки ден от 18 часа ще има безплатни прожекции на филми с екологична тематика. Филмите ще представят добри практики в опазването на дивите животни в България, както и възможностите за използване на биомаса за отопление. Някои от лентите ще са „По пътя на кафявата мечка”, ще посетим Спасителния център за диви животни на сдружение Зелени Балкани, ще отскочим и до Природозащитния Център Източни Родопи в град Маджарово.


Организаторите и домакините на изложбата са помислили и за най-малките посетители. От 22 до 27 август, те могат да се включат в забавни игри и викторини, и да научат повече за природата. Една от изненадите за най-малките ще бъде играта Блатен пъзел, организирана от Сдружение за дива природа Балкани.


Изложбата е отворена за посещения до 30 август 2011 г. Адресът на Експо Баня София е бул.Мария Луиза 16, а работното време е: понеделник-петък от 10.00 до 19.00 ч. и събота от 10.00 до 14.00 ч.
Програма за малки проекти на Глобалния екологичен фонд

Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд финансира проекти в България от 2006 година. От тогава до днес са съфинансирани 92 проекта на стойност над 3 милиона щатски долара. Паричните средства за съфинансиране, предоставени от одобрените проекти са в размер на 3 милиона долара и доброволен принос, остойностен на 1,4 млн. долара. По този начин, портфейлът на Програмата за България достига до 7,4 милиона щатски долара за 5 години.


Програмата е насочена към предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за инициативи на местните общности (НПО, инициативни групи, граждански сдружения), свързани с петте сфери на ГЕФ:



  • опазване на биоразнообразието

  • смекчаване на изменението на климата

  • опазване на международни води

  • предотвратяване на деградацията на почвата (основно опустиняване и обезлесяване)

  • ограничаване разпространението на устойчиви органични замърсители (УОЗ).


Приоритет за България за периода 2008-2010 г. е изменението на климата. Това се потвърждава и от най-голямата сума, заделена от Програмата за тази област на действие - 1,6 милиона щатски долара. Опазването на биологичното разнообразие е също с висок приоритет, тъй като страната ни е сред най-богатите в Европа по разнообразие на живота. Над 1 млн. долара са одобрени за проекти, допринасящи за опазване на биологичното разнообразие. За преодоляване на деградацията на земите (ерозия) са усвоени 400 000 щ.д., следвани от другите две тематични области, където ПМП работи – „води” и „устойчиви органични замърсители”.


Основните сфери на действие на Програмата са свързани с осъществяване на проекти за устойчиво земеделие, развитие на екотуризъм, насочен към опазването на биологичното разнообразие, демонстрационни проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Програмата успява да достигне до най-отдалечените кътчета в страната, като например Заслон „Тевно езеро” и да финансира инициативи на хората в най-малките населени места.


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Сава Савов
    28 юли 2011   21:11



      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Развлечения & Хоби:
Леа Ескортира - една необикновена принцеса и нейната "мръсна приказка
Харман Кая
Подводният свят - Изчерпаем ресурс
Любовниците на Пикасо - Портрети за милиони
Енрике Марискал в България





    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS