Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Редуцирането на отборите в елита до 10 няма да е панацея за проблемите

А група - между екстремизма и популизма

Редуцирането на отборите в елита до 10 няма да е панацея за проблемите Изминалата седмица премина под постоянни дебати „за“ и „против“ намаляването на „А“ група. За пореден път въпросът бе повдигнат от Наско Сираков, след това това се изказаха и куп футболни функционери, чуха се гласове от малки и големи клубове. Оказа се, че най-големият проблем на родния ни футбол е броят на отборите в „А“ група и започна да се вменява на всички, че това редуциране на отборите ще е панацея за елита. Между другото подобни дебати имаше и преди 2 години, когато се обмисляше идеята за дублиращите групи. Нейни стожери тогава бяха Литекс и Левски, а сега Гриша Ганчев и Наско Сираков са основни проводници на идеята за редукция на „А“ група. Какво обаче стана с дублиращите групи? Идеята не беше никак лоша, даже напротив. Тя обаче не се оказа успешна най-вече заради спецификата на родния футбол. Обикновено, когато се появят подобни идеи, се създават работни групи. Със месеци и дори с години се търсят най-добрите решения на проблема, вземат се под внимание икономикогеографски фактори, дори историята и традициите. Положението на родната „А“ група е такова, че наистина няма място за прибързани погрешни решения, както беше със сезона с плейофите и със създаването на дублиращата група. Няколко заседания на Изпълкома и удряне по масата не са в никакъв случай достатъчни, за да се вземе окончателното решение. Ситуацията в момента дори изглежда патова - редуцирането до 10 отбора си изглежда чист екстремизъм на фона на гореспоменатите фактори, докато 16 отбора в момента са едновременно лукс и популизъм. Мъдрите хора обикновено мислят дълго, преди да вземат решение, а обикновено то е някъде по средата. Погледнато исторически, географски и икономически, подобно шоково намаляване на отборите до 10 в никакъв случай не е най-добрият изход за вдигане нивото на „А“ група. Естествено, тук веднага излизат примерите с Шотландия, Швейцария, Австрия или Дания. Те обаче са коренно различни нации, които с течение на годините са си намерили идеалното сечение между всички възможни гореспоменати фактори.България обаче е на Балканския полуостров и това прави нещата не само по-коренно различни, а и по-сложни. Историята на „А“ група е доказала, че вариантът с 16 отбора е най-добър, но при условие че клубовете се ръководят по правилен начин. При съответните усилия от страна на държавата и БФС тази бройка може да бъде накарана да функционира отново нормално след 3-4 години. Не може да бъдат затрити с лека ръка центрове като Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Варна или Велико Търново, още повече че тези градове винаги са имали сериозна фенска база за разлика от Ловеч или Сандански.
Ако тези градове нямат необходимите ресурси, те и без това няма да си гледат футбол от елита, като на тяхно място ще има други тимове, които в момента са в по-добро финансово състояние. В Англия съжаляват, че Лийдс и Нотингам ги няма в елита, но никой не е тръгнал да иска намаляване на елита заради това, че в него са Хъл Сити и Стоук Сити.
Това намаляване на отборите до 10 ще стане поне за 3-4 години и е добре да се помисли дали за такъв дълъг период няма да е по-удачно БФС и държавата да направят всичко възможно да реанимират играта и да изчистят футбола, както се казваше едно време, от неговите недъзи във всичките им форми и да върнат феновете на стадионите.
Вторият пункт, върху който се крепи идеята за 10 елитни отбора, е, че ЦСКА и Левски ще играят по 4 пъти. Да, в Шотландия е така, но цялостното ниво на футбола в тази страна не е толкова високо именно защото останалите тимове не са чак толкова силни, а на всичкото отгоре отборите са 12. В България всичко е по-различно и четири пъти вечно дерби на сезон може би ще дойде малко в повече и ще се превърне в най-обикновен мач. Излиза, че 10 елитни клуба са прекалено малко, а 16 към този момент са много. Точно заради това междинен вариант с 14 и най-много 12 тима (вариант Дания или Шотландия) изглежда най-добър. А ако клубовете толкова много държат да играят повече мачове, може спокойно да направят сблъсъците от Купата на България от осминафиналите да са в два мача и да се направи пак турнир като този за купата на ПФЛ. От водещите първенства в Европа с по 10 клуба са само алпийските Швейцария, Австрия, както и Словения и това трябва да говори достатъчно ясно струва ли си да се стига до радикално намаляване на „А“ група...
СТОЯН ГЕОРГИЕВ -Меридиан мачSEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     23 февруари 2009   18:37      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS