Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Шесто се връща на стадиона ?

„Шесто” е онова, което следеше и слухтеше дали сме в коловоза, докато правехме социализма зрял. Социализмът - то се видя - узря, но какво стана с „Шесто”, не е съвсем ясно. Казват, че го нямало вече. На книга може и да го няма, но...Нещо, подобно на него, се кани да се върне на стадиона. Връщането се подготвя в парламента. Депутати предлагат да бъде узаконено съществуването на агентура, която МВР да използва по своя характерен начин срещу хулиганите по спортните терени. Ако това стане, ще се върнем във времето на „зреенето”. Като дух и методи. Смразяващ дух. Смърдящи методи.Агент по сигурността в спортния клуб Х. Звучи гордо. Солидно и респектиращо звучи. Агентът грабва химикалката преди дербито и пише: До шефа на районното. Лицето..., ЕГН..., шофьор... да не бъде допускан... крещи... плюе... бие. Подпис: (не се чете, агентурен).Класика в жанра.
След това може би ще се върнат и явочните квартири
(ако са си отивали изобщо). Там водещият офицер Y ще реализира превенциални действия с агента Z и ще получава списъци с гамени. Вълнуващо. И стъписващо.
Кой ще определя кои да са тези „координатори” и „лица за контакти”, които ще информират полицията?
Как ще бъдат защитени личните данни на обявяваните за хулигани?
Как може да бъде „защитена” и информацията като точна, обективна, достоворена?
Ако информаторите и контактьорите са явни, как ще бъдат защитени и самите те? И в чисто физически смисъл?
Кой и как ще определя кой е „проблемен запалянковец”, „склонен към агресия фен”, „опасен индивид” и др.? Назначаемите „координатори”? Я не ме разсмивайте!
Ами „лицата за контакти”? Професионалните спортни клубове и сега си имат такива лица. Какво? И тук ли ще дублираме функции?
Или новите „лица за контакти” са по-специални лица за по-инакви контакти. Бре! Аз за какво ви подсещам за „Шесто”. Това си е направо „невинен” опит за римейк, под маската за загриженост за „ескалиращото насилие по стадионите”. Опити за прехвърляне на специфични задължения на МВР върху частни лица. Опасни опити.
Работа на фена Пешо ли е да спира, а после, като не ги спре, да озаптява озъбени, идиотизирани кретеноиди? Само защото Пешо знаел кои са кретеноидите. Той Пешо може и да ги знае, но работа и на другия Пешо, онзи с пагоните, е да ги знае и да не ги пуска. Само че сега депутатите правят така, че
работата на Пешо Пагона да я върши и Пешо Координатора
Така няма да стане. Няма как да стане. Не е редно да стане. Още по-малко пък – по миризливия тунел на доносите. Защото рискът докладите с „изпреварваща информация” да се превърнат в доноси е голям. Границата между честното и подлото е тънка. Дори и на стадиона.
Тя винаги е била тънка, но тук средата за гнусотии е особено податлива. На всичко отгоре на контактьорите им се отваря и врата, като се допуска да дават „и друга информация, имаща значение за опазване на обществения ред и сигурността при спортно мероприятие”. „... И друга информация”. Хващайте моливите, другари! Фен до фена, фен срещу фена, мила моя, майно льо!
Да гепим врага с „партиен билет”! А Онзи ще кеси отстрани и ще чака за завладее разделеното. В името на сигурността на нещастния стадион. На който вече, ако се приемат поправките в закона, не ще можеш да внесеш „предмет, който предизвиква шум”. Да е тихо. Правилно. Така и Пешо Пагона ще гледа спокойно мача. А пък като тръгваме с автобуса примерно за Петрич, ще трябва да му даваме справка с „място, час, брой”. А после – нещо от нас, с уважение – и рецензия за мача. С подпис на дежурния агент.
Какво е това? Тоталитарна демокрация, както го каза един. Добавям: с дъх на незабравимата политическа полиция.
Още един факт за това, ама да не чуе Европа: Ако районен съд те накаже за дребно спортно хулиганство, няма да имаш право на обжалване по-горе, което е в противоречие с европейската конвенция за защита на правата на човека. И съдът може да бъде наказателно преследван от прокуратурата.
А сега – и опити за „Шесто”. Вместо да препишат примерно италианския закон за хулиганстващите: задържане без заповед за арест – 48 часа; съпротива на органите на властта – до 16(!) години затвор; преди мач - разписване в полицията на „контингента”; хвърляне на бомбички - до 4 години затвор; клубовете също плащат за мерките за сигурност. Да виждате тук Пешо Координатора?

снимка плвдив24

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     01 март 2009   14:40

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS