Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Дръж се за себе си, Любо Пенев, и ще (ти)стане

1994-а. Зима. Виена. Летище. Пътуваме с колеги за някакво първенство по лека атлетика. Съвършено ненадейно се засичаме на ескалатора с Любо Пенев. Покрил голата си глава с шарена кърпа. Бори се с коварната болест. Здрасти – здрасти. Лек конфуз от наша страна от не дотам обичайната гледка. Той обаче ни спестява и възможно най-тактичните (но неизбежни) в такива случаи въпроси: „Като пират съм, а пичове?... Каква болест, няма болест!”Гръмна ни. Мъжкар и половина. И въпреки че я нямаше, той - за всеки случай - я победи. Плюс. Войн и „перде”. Едновременно. При омекналите до степен на отчайваща кекавост „армейци” от Борисовата отдавна имаше нужда от подобно попълнение.Минус. Любо ще им скача на всичките там. Като войн и „перде”. Едновременно. „Титан”-ци, надяваме се, го познават и от този ъгъл. Ако не го произведат немедленно в титан, няма да могат да го имат пълноценно. И онзи ще им избяга.
... Някъде през 90-те. След недотам успешен мач на националния отбор колеги настояват по малко по-критичен начин за мнението и на Любо. Вместо отговор той им предлага състезание - да направят „едно мачле” и да се види в края на краищата кой колко я може тая игра, дето всички сме й специалисти.
Шаш! Но и, без съмнение – дръзка безцеремонност. Плюс. Самочувствие, увереност, честолюбие. Не знам дали такъв изпълнител им е нужен на „Титан”-ци за събиране и на боклука, но за събиране на точки и на публика – важи!
Минус. Любо чисто интуитивно не рядко прескача границата между позитивната самоувереност и безпардонната арогантност. Това отблъсква и журналисти, и фенове.
...В началото на 15-те му бляскави години на футболна слава. Забива страшно гадже. Манекенка. Става му жена. Ражда му дете. Светските репортери – у нас и в странство – са готови да си дернат ризите, за да го вкарат в розовите си рубрики. Тццц. Любо не дава. Или поне дава донякъде.
Плюс. И дискретността ще спаси света, драги ми Достоевски. Има усещане за завеса. Така публичната личност може да остане по-цяла.
Минус. Загадката е пълна с подли предположения. И плъзват слухове. Слуховете имат свойството да се въртят твърде близо до истината. Тълпата не кльопа истина, тя си проси от време на време да я перваш с нещо лъжовно, което прилича на истина. Това не важи много-много за футболната „тълпа”, но е част от дефинициите. Любо тях хич не ги обича.
...Специален! Когато в края на миналия век Любо стана макар и за кратко началник в ЦСКА, никой не се съмняваше, че тази „манта” ще му отива. Дотолкова, като че ли я е носил цял живот. Възторг и печал! И той, като Специалния Мауриньо, иска от всичко, но затова пък - по много.
Плюс. Ясно: Любо е роден да „игра царо”. Особено в геройски драми. Пълни кадъра, както казват кинаджиите: харизма, странно, но симпатично „хулиганство”. И най-важното – много му се иска на Любо да „игра царо”.
Минус. Във футбола, ако искаш, разбира се, да останеш повече от година в него, е по-добре май да започнеш като паж. За два-три сезона, но – паж. Любо обърна пирамидата. Това е кофти, но може да се окаже, че е задобро – току виж светне, че именно треньорството, а не директорстването, е истинската му стихия.
...Не съм се виждал с Пената, рече за роднината си, когото замени, но той има място в клуба.
Плюс. Имаш чичо футболен гуру; така и така ти викат Чичовото, вместо да се чумериш, вземи, че „открадни” някоя и друга „формула” от роднината. Нали казват, че занаят се краде.
Минус. Личи си – не ще. Опитва се да се скрие зад шаблони, но талантливите му крака стърчат отвън. Вместо да избере българското, при това – от торбата на чича си, залага на чуждото. Добре, работи с този Паредес, който, признавам, ми е като в мъгла, но не режи нашето – то може да ти потрябва.
Много ми е интересен този Димитър Димитров; от оня ден се мъча да повярвам, че няма да се опитва да се меси в съдийството и нещо не мога. Най ми е терсене, че изрично ме убеждават, че ще е така. Като е толкова сигурно, що се хабите с „декларации” за (уж) очевидното?
...Любо - цесекар от „кариерата”. Върти, суче, все около „Българска армия”, макар че не би отказал и друго – нещо пловдивско например. Както навремето. Но нямаше ли преди него и други от ”кариерата”?
Плюс. Органична, почти кръвна привързаност и „здрав и прав” прагматизъм. Подходящо за ЦСКА. Вярно, и там традициите вече не са това, което бяха. Онова, което не е на въоръжение на „Армията” от време оно, е постепенност, еволюционност, последователност, перспектива.
Сега и веднага!
Минус. Любо няма избор, освен да взема купи и да пробива в Европа. Сега и веднага! И новите сайбии на клуба май не държат на дългосрочните перспективи и, ако треньорът не се спъне, одма ще го измлатят и ще го запокитят на боклука.
Те от боклуци разбират. Дано се окаже, че разбират малко от малко и от футбол. Във всеки случай, Любо разбира - даже скоро и диплома за това ще вземе. Но майната му на дипломите! Любо, покажи им! Сега си ти наред. Дръж се за себе си и ще стане.
от Иван Нанков за в-к.Новинар
SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    11 март 2009   10:37

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS