Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Чичовото... Момчето е пораснало голямо

Може да ви се стори странно, но онова, което ми остана от съботния мач ЦСКА – Левски, бе цялостното поведение на треньора на червените Любослав Пенев. Преди и след мача.Беше в известен смисъл неочаквано за мен.
Намирам, че младият специалист израства бързо в професионално отношение. И не само в професионално. Дано не се лъжа в предположенията си, но в близко бъдеще България ще се сдобие в негово лице с кадърен, амбициозен, темпераментен, но спокоен и уважаван треньор.
От европейски калибър. Струва ми се, че този път интуицията няма да ми изневери. Изглежда са прави онези, които казват, че пораженията учат повече от победите и това не е само протрито от употреба словесно клише.
Да разгледаме първо обстоятелството, че Пенев не се поддаде на инфантилния опит на внушение от страна на “сините” си колеги преди мача за “неизлечимите” болести на Георги Иванов-Гонзо и Христо Йовов. “Армейският” спец прибави към обичайния си и здравословен прагматизъм хладнокръвие; “изконсумира” вътрешно тактическия “маньовър” на съперника и успя до голяма степен да предпази и играчите си от него.
Нещо повече – след загубата той не тръгна да иронизира и да вика “Аз казах ли ви?!”, а достойно отбеляза, че тези похвати, колкото и да са евтини и плоски, са част от играта - всеки има право както да ги използва, така и да им се хваща.С това
Любо със сигурност спечели “по точки”
Още повече че от отсрещния лагер един призна (Боримиров) гордо и почти хихикайки, че влизането в игра на Иванов и Йовов било подвеждащ номер, а друг пък (Велев) отрече да са прибягвали нарочно към такъв похват. Това му се видя по-изискано да каже след победата – един вид да не бъде омаловажавана тя. Цената обаче, която в края на краищата вероятно ще трябва да бъде платена, е стряскаща – “хероят” с маската може да бъде принуден да окачи преждевременно и завинаги обувките на пирона.
И заради какво бе всичко това, моля ви се? Заради някакъв “находчив”, а всъщност мижав трик, на който никой в крайна сметка не се върза. Както и да е. Във всеки случай синият спортно-технически разнобой в обясненията на тактическия “финт” се превърна в червен плюс.
Още нещо. Знам, че в спорта няма “ако”, но само за миг си представете, че ЦСКА беше победил в този мач (не беше кой знае колко невъзможно, нали?). Къде щеше да отиде тогава “синият тактически финт”? Щеше да отиде на майната си. Сега
там бе изпратен само Донкихотът с маската
а сините стратези навярно си мислят, че жертвата е минимална и си е заслужавала усилието. Така си мислят. Време е обаче и те да си свалят маската и да видят, че плащането на хитрините тепърва предстои.
Но да се върнем на Любослав. Спомнете си неговата сдържана и спокойна реакция след мача по случката с червения картон на неговия играч. Откровено казано, очаквах по-гневен и даже невъздържан тон. Очакването ми бе, за радост, разбито. Премерено, коректно, възпитано, но категорично Пенев изложи своята теза за “нееднаквия критерий” на рефера.
Пенев просто каза: нееднакъв критерий. И точка. Не хвана никого, дори фигуративно, за гушата, споменавайки например за “пасти” и “торти”. Тук изобщо не отваряме дума дали е крив или прав по същество Пенев, говорим за типа реакция. И в този смисъл това със сигурност не беше онзи хулиганизиран Любо, който язвително предизвикваше навремето репортерите да извъртят едно мачле, че да се видело кой колко може, или пък да ги подканя да се занимават с някаква супа.
Момчето, види се, е пораснало и ако съм имал някакви мрачни предубеждения в началото на същинската му сериозна треньорска кариера, ще трябва май да ги оставя в килера. Като треньор Пенев явно се преобразява в друг човек. Това е обнадеждаващо.
Най-малкото, защото е треньор не на кой да е, а на един от най-авторитетните ни тимове, които винаги са имали европейски постижения и въжделения. А към тази лелеяна Европа може да ги поведе именно този работлив и нахакан, но и сдържан (вече) мъж, на когото лично аз не виждам причини повече да викам Чичовото. Не върви. Не и след вечното дерби.
Момчето е пораснало голямо...
от Иван Нанков-novinar.net
SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    14 май 2009   16:52

      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS