Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Войната Левски - ЦСКА вече се разразява без правила.

Казанската афера” отговор ли е на “Лицензгейт.

Войната Левски - ЦСКА вече се разразява без правила. Клетият ни футбол много е преживял, но такова чудо май не е било. Шейсетгодишната война “Левски” - ЦСКА стигна апогей, който ударно й помага да стане поне стогодишна. Мегасензационният скандал по оста Тодор Батков - Димитър Борисов /Иво Иванов е на път да засенчи дори прословутия случай с финала за Купата на България от 1985-а, когато по препоръка на Политбюро на ЦК на БКП двата гранда бяха разформировани и преименувани.Адвокатът отправи обвинения които, ако се докажат, могат да потопят ЦСКА като “Титаник”. Или поне босовете на клуба от холдинг “Титан”. “Червената” агитка пък щурее от кеф и прекръщава нашумелия у нас турски сериал “Перла” в... “Рубин”.Аферата се разбушува на 19 септември, когато каре водещи “сини” футболисти тръгна за Москва по оказал се по-късно фалшив сигнал за трансфер в руския шампион “Рубин” (Казан). Така въпросните левскари, оказали се в ролята на заблудени туристи, изпуснаха дербито с ЦСКА на 20-и. Юсеф Рабех, Живко Миланов, Зе Суариш и Дарко Тасевски се прибраха вечерта след дербито. Отборът научи за измамата само час преди дуела, излезе смазан психологически и без общо шестима титуляри - контузени или “трансферирани” .
Днес не е сигурно дали това 0:2 от дербито ще остане в класирането. Чака се думата на прокуратура, следствие, БФС, ФИФА, УЕФА...
Ясно е обаче - след вчерашната история войната “Левски” - ЦСКА вече се разразява без правила. Феновете на “червените” не крият задоволството си, считайки че “Казанската афера” е отговор на “Лицензгейт”. Според тях по мафиотски начин “червения” тим е бил елиминиран от участие в Шампионска лига за сметка и под въздействието на “Левски”. Според “сините” и Лицензионната комисия обаче тогава ЦСКА просто не си е платил данъците...
Адвокатът: Заложена е крупна сума за дербито
“Правя необходимото всички доказателства да бъдат там, където им е мястото - в спецслужбите и прокуратурата - каза Тодор Батков. - Повечето от тях вече са събрани. За мен няма въпросителна, извършителите са ясни. Поръчителите и мотивите също са ясни. На територията на България са извършени поне две тежки престъпления.
В сряда подадох жалба до главния прокурор Борис Велчев, в която посочих кои по мое убеждение са извършителите. Без да се притеснявам, че ще се измъкнат и едва ли не ще нося отговорност за клевета. Знаете, че аз съм сериозен човек и държа на думата си.

Това са така наречените новоизлюпени футболни босове и собственици на ЦСКА - Димитър Йосифов Борисов и Иво Димитров Иванов! Те са поръчителите и хората, които са се възползвали.

Става дума за две съвсем различни неща. Едното е крупно залагане в няколко тотализатора, по всяка вероятност някои от тях са нелегални. Не са на територията на България. Заложена е крупна сума, като е ясно каква е и къде е депозирана в брой - в една европейска държава. Ясно е и каква горе-долу е печалбата.

Второто е манипулирането на резултат от спортно събитие въз основа на което е и залагането и измамата, на която бях подложен аз и “Левски”. Говоря съвършено точно. Все пак съм на 51 години и нося цялата отговорност. От 20 години съм адвокат и абсолютно съм наясно с нещата. Абсолютно съм наясно и с извършителите.

Призовавам прокуратурата да доведе нещата до край. Неслучайно правя това публично изявление - за да няма връщане назад. Призовавам службите, които са натоварени да събират доказателствата, да продължат да го правят безапелационно. Призовавам българското правосъдие да потърси отговорност на виновните лица. Призовавам данъчните да си съберат данъците от ЦСКА, които наскоро бяха публично обявени и са около 4,5 милиона лева. Говорим за несъбран данък на физически лица и несъбрани социални осигуровки.

Призовавам министъра на спорта г-н Свилен Нейков да си събере дължимите суми - за ползване на три прекрасни спортни съоръжения ,без да е събрана нито стотинка. Сумата е милион и седемстотин хиляди лева.

Призовавам и българското правосъдие да си свърши работата с тези двама хубавци - за висящите им дела, които имат! Става дума за тежки престъпления, включително изнасилване, измами и т. н. Ще поискам и час по-скоро в разследването да влезе и БФС. Ще поискам от Валентин Михов да се съберем Профилигата, защото такива хора нямат място в българския футбол, който и без това достатъчно е замърсен.

Ще информирам и ФИФА да търси отговорност на столичния клуб. ФИФА и УЕФА са твърдо против манипулирането на мачове. Нося отговорност за думите си, не искам да разкривам още факти и доказателства. Те имат да обясняват много, много, много…

Изпълнителите са едно лице от арменски произход с руско гражданство, което се е представяло с различни имена, но вече е идентифицирано. Има и двама български помощници, включително футболен съдия, който е действащ. Няма да кажа името, но ще го разберете, когато го привикат. Той също ще трябва много да говори. Другият е незначителна фигура. Има и едно лице, което е от крупните босове в руската организирана престъпност. Той е бил в България преди този “велик мач” на ЦСКА, за да проконтролира нещата. Неговото име също няма да го кажа. Мога да кажа само малките имена на двама босове на руската организирана престъпност, не че не им знам и фамилиите. Сергей от Санкт Петербург и Гриша от Москва.

Всичко това е абсолютно безобразие! Не може в един спорт, който вълнува толкова хора, да се действа с методи от дребната улична престъпност.

Лакомията е на тези, които са заложили и са спечелили. Направиха така, че да няма вариант да не спечелят. Нанесоха и голям психически удар на отбора ни преди мача, когато се разбра, че трансферите няма да станат.

“ Левски” е единственото от моите начинания, което не е почувствало кризата. Да, не ми е лесно. Никой не би се отказал от една добра сума, която да влезе в клуба и да ми е от помощ. Така може да се изпълнят всички начинания и идеи, които имаме.

Да, моя е грешката и вината. Допуснах да измамят “Левски”. При целия ми опит, това е факт, не го отричам. Нека отекне, че да вземем да се прочистим. Вече 20 години нещата вървят надолу и всичко ерозира. Говоря за морал и жизнени ценности.

Не казвам нищо ново. Не разкривам следствена тайна, защото още няма следствие. Надявам се по-скоро да има, на този етап е образувана проверка. Аз казах, че няма да ги оставя така. И няма да ги оставя! Законът трябва да се стовари върху виновните...”Ще разпитват “червените” босове

Софийска градска прокуратура (СГП) разследва неосъществения трансфер на 4-ма футболисти от "Левски" в "Рубин". За пълното изясняване на истината на разпит могат да бъдат призовани и собствениците на ЦСКА, допускат разследващите. Николай Кокинов, ръководител на СГП, нито потвърди, нито отрече. По случая още няма повдигнати обвинения.

"Досъдебното производство още не е завършило", съобщи Кокинов. Преди десетина дни по случая е образувано досъдебно производство, като магистратите се самосезират от публикации в медиите.

В сряда Тодор Батков сам посетил обвинителите и им разказал любопитни подробности от визитата в Москва на футболистите Юсеф Рабех, Зе Суариш, Дарко Тасевски и Живко Миланов заедно с изпълнителния директор Константин Баждеков. Босът на "сините" предоставил и нови писмени факти по случая.

"Не мога да коментирам въпросните материали, защото са следствена тайна", категоричен бе Кокинов. Магистрати са на мнение, че изявленията на Батков могат да навредят на разследването и да го опорочат, тъй като е секретно.

Кокинов отказа да коментира твърденията на Батков, че собствениците на ЦСКА имат висящи дела за тежки криминални престъпления. Според магистратите това няма отношение към случая.

Разпорежданията на прокуратурата са да бъде установено дали има данни за няколко извършени престъпления - укриване на доходи, измама и организирана престъпна група. Наказанието за образуване или ръководене на престъпна група е от 3 до 10 г. затвор, а за участие в нея - от 1 до 6 г. Не се наказва обаче участник в групата, ако се предаде и направи разкрития.За черно тото вадят от елита и евротурнирите

По традиция за манипулиране на мачове и за “игра” с черно тото във футбола има тежки наказания. Въпросът е какво ще докажат компетентните органи по случая с фалшивите трансфери. И дали ще се намери вина само в подмолен опит за лесна победа или и за печалба при букмейкъри.

Документите на ФИФА, УЕФА и БФС подсказват всевъзможни тълкувания на ситуацията. По принцип в спортен аспект случаят е в компетентността на родната централа, защото става въпрос за вътрешен мач. Но при намеса и на черно тото ФИФА и УЕФА е напълно възможно да се намесят, защото това е болна тема №1 за двете централи напоследък.

Грубо и общо казано - при доказана вина преиграване на вечното дерби или служебно 3:0 в полза на “Левски” изобщо няма да е на дневен ред. Тогава се стига дори до вадене от елитната група (случаите с “Ювентус” и “Лиерс” - виж стр. 37) и до изхвърляне от евротурнирите за срок до 5 г.

Твърде е възможно при доказана афера да се прецени само персонална вина. В случая Димитър Борисов и Иво Иванов да получат доживотна забрана да се занимават с футбол, а клубът да не пострада.Сектор “Г” в еуфория

Изявлението на Тодор Батков възбуди супер еуфория сред феновете на ЦСКА. Всички се обединиха около едно мнение - ако наистина шефовете на "Титан" са в основата на ужилването на "Левски", то те заслужават паметник на централната алея на ст. "Българска армия".

След пътуването на карето "сини" до Москва тръгнаха всевъзможни версии, в които бе замесен и бившият шеф на "червените" Александър Томов. Някои армейски запалянковци дори обещаха да му простят за отнетия лиценз, ако се докаже, че е "виновен" за "трансфера".

"Ще си татуирам двамата от "Титан" на гърдите", отсече фен на ЦСКА пред Колизеума. "Това са най-големите началници в историята на клуба!", добави друг.“Титан” купи ЦСКА за 11 млн. евро

Собствениците на ЦСКА са от "последните попълнения" във футболната върхушка. На 24 декември 2008 г. "Титан" подписа предварителен договор за покупката на клуба от индиеца Прамод Митал. През март 2009 г. сделката бе финализирана и фирмата за чистота пое управлението на ЦСКА. По неофициална информация сумата за покупката е 11 млн. евро. С идването на "Титан" спортно-техническата власт бе поверена на Любослав Пенев, който наследи треньорския пост от чичо си Димитър Пенев.

Тодор Батков влезе в "Левски" през 1999-а като доверено лице на Майкъл Чорни, а след смъртта на Владимир Грашнов стана и дясна ръка за клуба на руснака. През 2004-а адвокатът взе основния пакет акции от Чорни, а сега притежава към 90%. С Батков "Левски" спечели 3 титли, стигна четвъртфинал за Купата на УЕФА и влезе в групите на Шампионската лига.Димитър Борисов: Интересува ме “Рома”, а не Батков

РИМ - "Интересувам се единствено от мача с "Рома", а не от глупостите, които говори Тодор Батков", отсече Димитър Борисов за "Труд", след като разбра, че е обвинен за руската афера с трансферите на "Левски".

"Нямам идея защо говори подобни неща в навечерието на нашия мач срещу "Рома" и на двубоя на "Левски" срещу "Лацио" - заяви Борисов. - Преди сблъсъка с "Фулъм" излезе една анонимна декларация, че служителите на ЦСКА не са получавали заплати шест месеца. Сега пък излиза, че ние с Иво Иванов сме режисирали трансферите на "Левски" в "Рубин". Това е една много долна провокация. Нямаме абсолютно нищо общо с този случай. Щом Батков разполага с информация за висящи дела, нека да я публикува в медиите, с които явно работи доста добре. Ще се консултираме с нашите адвокати за точното изказване на президента на "Левски" и ще решим дали да заведем дело за клевета. Очаква се ЦСКА да излезе с официална декларация по случая, но не е изключено въобще да не се занимава с "Левски". Само преди 2 дни Борисов пожела вечния съперник да излезе бързо от кризата."Челен опит

Пиесата с влизането на прокурорите “на терена” в българския футбол често е с предизвестен край - заподозрени има, виновни няма. Така бе при задържането на Борислав Александров и Иван Леков и при разследването на съмнителните пролетни мачове. Няма новини и за разкритата система за черно тото с оборот 5 млн. лева през май...За далавери наказаха дори “Юве” и “Порто”

Разкритията на Тодор Батков се наредиха на дългата опашка от подобни скандали. За някои виновни последствията са тежки...

Белгийският “Лиерс” бе уличен в уговаряне на два мача през сезона 2004-2005 г. и изхвърлен в трета дивизия. Манипулацията с цел печалба от нелегални залози в Азия е под диктовката на китайския бизнесмен Дзеюн Йе, който е платил 369 500 евро на клуба, за да загуби срещу “Стандарт” (1:4) и “Генк” (0:3). Треньорът Пол Пю призна за уредените мачове и получи тригодишно наказание. Китаецът е превел парите по сметка на шеф от отбора. Сумата била декларирана като аванс за бъдещо закупуване на клуба. Йе все още е издирван от белгийските власти и Интерпол. През същата година азиатецът е разследван за тотоизмами и за загубата на финландския “Алианси”, където имал акции, с 0:8 от “Хока”.

През 2005 г. германският рефер Роберт Хойцер призна, че е участвал в манипулация на мачове от Втора бундеслига и Купата на Германия. Съдията е работил за хърватска група, занимавала се с нелегални залози. Осъдиха рефера на 2,5 г. затвор.

УЕФА все още разследва “Македония” - “Черно море” (0:4) в турнира Интертото през 2007 г. Преди мача са регистрирани необичайно високи залози за точния резултат.

През същата година гръцкият спортен тотализатор е “ужилен” с 457 млн. евро. Икономическата полиция разкрива, че манипулацията с уговорени мачове идва от разследвания за трафик на кокаин Александрос Ангелопулос.

През 2006 г. избухна най-големият скандал в Италия. “Ювентус”, “Милан”, “Лацио”, “Фиорентина” и “Реджина” бяха уличени в уреждане на мачове през сезон 2004-2005 г. чрез мрежа от корумпирани рефери. Съдът в Рим подкрепи обвиненията с телефонни записи на клубни шефове със съдии. Италианската федерация изпрати “Юве” в серия “Б”. Титлите на “старата госпожа” за сезоните 2004-2005 и 2005-2006 г. отидоха във витрината на вицешампиона “Интер”. Клубът бе изваден от Шампионската лига и игра 3 мача пред празни трибуни. На “Милан” бяха отнети 30 т. за сезон 2005-2006 г. А през следващия сезон отборът бе лишен от публика в 1-вия кръг. “Фиорентина” и “Лацио” се отърваха с два мача без зрители, а президентът на “Реджина” Паскуале Фоти бе излезе за 30 месеца от футбола. Реферът Масимо де Сантис изгоря за 4 г.

Скандал за уреждане на мачове застигна и “Порто” през сезон 2003-2004, когато тимът спечели Шампионската лига. Клубът бе признат за виновен за уреждането на два мача от първенството и изваден от евротурнирите за следващата година. Президентът Жорже Пинто да Коща бе изхвърлен от футбола за 2 г. А “Порто” отнесе глоба от 150 000 евро и се прости с 6 т. от актива си за сезона.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=241908

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    02 октомври 2009   13:33      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS