Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Бербатов - писателят с ангелското лице

Проф. Вихра Миланова: Грандомания, но и защитна реакция

Бербатов - писателят с ангелското лице “Дяволът с ангелско лице”, написахме много отдавна в “Труд” за изявите на терена на футболната ни звезда. Беше преди да блесне пред света, в навечерието на обявяването му за първи път за “Футболист № 1 на България” през 2002 г. Още тогава хората усещаха нещо специално в поведението на момчето, приличащо на продавач на библии. Такъв може би трябваше да е нашият нов тип футболист - скромен, мълчалив, възпитан...
Може би?
Но постепенно във времето някои от тези качества се превръщаха в недостатъци. От Берба се искаше агресия, твърдост, излизане от черупката. Особено откакто е в Англия, където се получават най-големите аплодисменти в света за шпагат и сърцато избиване на топката в тъч. В ерата на интернет на критиките им трябват секунди, за да се пръснат като неутронна бомба. И когато на Берба не вървеше на Острова, се чувстваше и в България...

Нещата се усложниха през последните година-две. Нервите му започнаха да не издържат. Първо се скара в Холандия на съотборниците си в националния. После каза своята истина за “каляската и трите коня”. А сега започна да публикува и лични мнения в своя сайт. Коментарите му разделиха България на две. Като всичко друго.

И каква излезе тя? Бербатов стигна до двуполюсната позиция с възпитание. А Христо Стоичков например - като си ругае на воля тези, които не го харесват. Справка - форумите в интернет. Там след Бербатовото “Аз съм много нависоко, за да ви виждам...” към мразещите го, се започна една:

- Браво, Митко, спи спокойно и ни радвай...

- Завистта и омразата са тормоз до гроб за този, който ги проявява...

- А ти, Барби? Говориш за слава и величие, наричаш обикновения човек “неуспял” и “завистлив”. Обиждаш манталитета на българина. А ти какъв си? Не си ли същият с арогантното си изявление?...
Три от хилядите коментари. И това е началото. Писанието Бербатово явно ще продължи, коментарите също. Но дали ще е повече тъжно, отколкото интересно?

Георги Димитров-Джеки: Първо помислих, че текстовете са блъф

“Изненадах се от писанията на Митко Бербатов, даже след първото мислех, че е някакъв блъф от негово име - заяви славният Георги Димитров-Джеки, извеждал 56 пъти с капитанската лента тима на България. - Не му трябва това “хоби” в разгара на сезона. Той е много талантлив футболист, аз го харесвам. Но звезда като него не трябва да се влияе от пресата. А и да пише има време - след края на кариерата може да се разгърне и смятам, че ще издаде повече книги и от Димитър Пенев дори.

Обикновено около 30 г. се появява някаква несигурност в класните играчи и тя им влияе на психиката и изявите. Затова на Митко му трябва концентрация за силен финал на кариерата. Той може да постигне още много. И близките до него трябва да го подкрепят в тази мисия. Ще е жалко, ако вместо това го карат да се занимава с писаници и да си отваря фронтове, като поставя под един знаменател както фенове, така и журналисти.Ние сме българи и чакаме да ни радва с игра. Всичко друго в момента ще го разсейва и ще му носи излишни главоболия.”


Проф. Вихра Миланова е националният ни консултант по психиатрия, завежда Клиниката по психиатрия в Александровска болница:
Много фактори - като народопсихология, културни и исторически обстоятелства, трябва да се вземат предвид, ако се прави оценка на изказването на Димитър Бербатов. Защо някои българи се държат по този начин? Могат да се посочат доста примери от близкото минало и от настоящето - като известни певци, например Гяуров. Всички те по някаква причина реагират срещу нас, другите българи. Защото се усещат обидени, засегнати и непризнати.
Напоследък ми попадна едно разсъждение на гърците. Техни специалисти са стигнали до извода, че те се чувстват отчуждени от държавата. И казват, че това се дължи на факта, че повече от 400 години са били под турско робство. Вероятно такава е съдбата на по-малките народи.Изказването на Бербатов може да се интерпретира с елементи на грандомания, но и като вид защитна реакция: “Аз съм много високо, за да ви виждам...”
Една библейска мъдрост казва: “Никой не е пророк в собствената си страна.” Нещата са много сложни и затова трудно може да се постави един етикет. Но не може всеки, който е в труден момент, да обърне гръб на държавата. И да каже: “Абе, я си гледайте работата.” Най-малкото защото живеем тук и защото сме българи.
Какъв съвет бих дала в тази ситуация? Бербатов трябва да ни приеме такива каквито сме. Да не се засяга на чест. А и така определено ще му е по-лесно.

автор: Труд,

SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад Автор: Антон Петров
    11 март 2010   10:27      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS