Спортни новини в спорт портал Lifesport.bg - футбол, фитнес, здраве, красота, бойни спортове, автомобили и спортни клюки. Спорт и футбол в интернет Десислава  
LifeSport.Bg Logo
RSS feed icon

Извинявай, че ме настъпи!

Извинявай, че ме настъпи!

Ако си твърде мил през цялото време....


"Ооо, миличка/миличък мой! Не, няма нищо страшно, че блъсна колата ми. Извинявай, че ме настъпи  в метрото, и ме изблъска от опашката в магазина. Ами и онази дреболия преди време, дето ти дадох последните си 500 лева, нищо че нямах с какво да си платя тока и вноската за телевизор, сполай да са ти! Междувременно ме съкратиха от работа, но да знаеш, че няма да си ги търся от теб. То е под достойнството ми! Обичай ближния си и му помагай... че за какво сме хора!"


 ...... значи се е задействала някоя предпазна клапа.


На пръв поглед всичко изглежда съвсем безобидно, а даже и очарователно. Щраусът, оглеждайки се с ужас в агресивната среда наоколо, притеснено върти глава. Опасенията му се оправдават - някакъв друг пернат екземпляр го приближава и оперено започва да го задява, дразни, понякога използва дори човка тук-таме.  Щраусът вече се разтреперва, възмущава се, обижда се не на шега и му прикипява от яд. И с пълно право му прикипява.  


Но тутакси щраусът се изправя пред друг, много по-страшен опонент - чувството си за морал, приличие и криворазбрана доброта. Освен това, намесва се и най-коварният съветник - страхът. Ами ако вземе, че се изложи и постъпи невъзпитано и зле?! Ако вземе, че нарани с нещо съскащия насреща опонент, който не се свени и да го клъвва дори?


 Или още по-лошо - дали няма да се покаже уязвим, наранен или истеричен, ако отвърне (съвсем заслужено) на грубиянските нападки? Не, я по-добре да си скрие главата в пясъка.  В пясъка на добрите обноски, правилното възпитание, престорено милата усмивка, щампованите, кухи фрази. Ама на кой му пука, че звучали кухо?! Нали важното е да сме любезни, мили и да възлюбваме ближния! А това, че многоообичният ближен не се свени да използва и нокти, и човка срещу теб, са дребни подробности, незаслужаващи да ги удостоиш с вниманието си.


Ако си мил през цялото време, значи не само се стахуваш. Нещо много по-лошо. Ти се защитаваш през цялото време. И в защитната си реакция на щраус пропускаш единственото, което не можеш да си върнеш по-късно - себе си.


Хубаво - ти отричаш грубостта и агресията. И навън, и у себе си. На пръв поглед - нищо страшно.  Даже е мило, правилно и дори благородно.


Обаче са пропуснали да ти кажат, че подобно отричане ще ти се върне тъпкано с лихвите отгоре. При това по начин, при който никога няма да проумееш къде е коренът на злото. Дори не говоря за стреса и депресията, които пренебрегнатото его неминуемо ражда. Вариантите да ти се върне тъпкано за мнимата ти милота, докато отвътре ти се е искало да късаш и хвърляш,  са много и разнообразни. И непременно ще имаш честта да изпиташ реализирането на поне няколко от тях. Като пак повтарям - така и няма да вденеш откъде ти се е изтърсило такова чудо на главата. Защото причинно-следствените връзки тук са изключително трудно проследяеми. И точно това е най-лошото.


Само да не си помислите, че правя промоция на грубияните и преднамерено лошото отношение. Но надявам се, разбирате какво имам предвид.


Хубаво е и да повикаме, и да се скараме на наглеца, предредил ни на опашката, и да проявим твърдост, когато се правят на приятно разсеяни и не ни връщат сума в размер на последната ни заплата, че и да строшим нещо понякога. При мен поне това действа безупречно - същински трепач.


И после можем да бъдем мили и любезни колкото си искаме. Обаче искрено! И никога, в никакъв случай не на такава цена, че да "изнасилваме" себе си.


 Просто защото е толкова тъжно, когато щампата "любезен и мил" се е превърнала в начин на оцеляване, в спасителната лодка, която да те преведе на отсрещния бряг.


 Тя може и да те преведе... обърни се обаче назад, когато стъпиш  "благополучно" на брега. Случайно да ти липсва нещо?


О, да, липсва ти. И още как.      


SEO-X Social Bookmarking Button

    << върни се назад     12 септември 2011   16:36      • В момента няма публикувани мнения!


Още за Коментари & Анализи:
Цветан Василев коментира клякащото градинарство на Бойко в политиката&спорта
Треньорският пост =девалвация
До И.Джиджев:Видяхте вината във феновете,а в Мъри,кога ?
По следите на Стоиловите трансфери в Ботев
Изваждането на Грънчаров и привличането на Туре в Ботев-много шум за пари

    Спорт  |   За LifeSport.BG   |   Реклама в сайта   |   Контакти с нас
Партньори: bestnews.bg   |   www.beachsoccer.bg |   NUDE.him.bg
Подходящо за лица над 18 години!
Ползване на статии - само с линк към LifeSport.bg  | тел: 0889622324 |     Google PageRank
дизайн.NVS